Γαλοπούλα με λαχανικά από τον Αξιώτη Παράσχο

Γαλοπούλα με λαχανικά από τον Αξιώτη Παράσχο

Στον Benjamin Franklin του άρεσε η γαλοπούλα σερβιρισμένη με μια σάλτσα στρειδιών. Ο «πρώτος αμερικανός», όπως αποκλήθηκε για τους αγώνες του να ιδρυθεί το αμερικανικό έθνος, ήταν τόσο ενθουσιώδης για την κατανάλωση γαλοπούλας που πρωτοστάτησε σε μια νέα τεχνική σφαγής για να κάνει τη σάρκα «ασυνήθιστα τρυφερή». Επίσης, «καλλιέργησε» ένα πατριωτικό συναίσθημα για το ίδιο το πουλί.

Σε μια επιστολή προς την κόρη του το 1784, ο Φράνκλιν, ένας από τους εθνοπατέρες της χώρα ο οποίος απεικονίζεται στο εκατοσταδόλλαρο, αστειεύτηκε ότι το έμβλημα της νέας χώρας δεν πρέπει να είναι ένας φαλακρός αετός αλλά μια γαλοπούλα, «μια πραγματική πρωτότυπη ιθαγενής της Αμερικής… που δεν θα δίσταζε να επιτεθεί σε έναν Βρετανό στρατιώτη αποικιοκράτη. Πολλές γενιές Αμερικανών ακολούθησαν τον ενθουσιασμό του Φράνκλιν.

Γαλοπούλα με λαχανικά από τον Αξιώτη Παράσχο

Πάνω από 200 χρόνια μετά, ένα τεράστιο ομοίωμα των πουλερικών παρακολουθεί την ετήσια παρέλαση των Ευχαριστιών στη Νέα Υόρκη. Κάθε χρόνο εκείνη την ημέρα, περίπου 40 εκατομμύρια σφάγια γαλοπούλας καταναλώνονται ψητά, βραστά με εκατοντάδες παραλλαγές γέμισης ή και σάλτσας. Λίγα πράγματα φαίνονται πιο αμερικανικά από αυτό το μεγάλο πουλί.

Ωστόσο, όπως υποδηλώνει το όνομά της, η γαλοπούλα είναι κοσμοπολίτικη. Αν και το πουλί ήταν γηγενές στην Αμερική, ακολούθησε μια κυκλική διαδρομή για να γίνει το επίσημο γεύμα των Ευχαριστιών.

Υλικά:
½ γαλοπούλα ή 2 μπούτια
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 καρότο ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 κρασοπότηρο κρασί άσπρο
1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κανέλλα
½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
Αλάτι – πιπέρι στην γεύση

500 gr. μακαρόνια Ν°3
2 κουτ. σούπας Ελαιόλαδο
γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε απ’ τη μια μεριά τη γαλοπούλα. Έπειτα τη γυρίζουμε από την άλλη, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να ροδίσει η γαλοπούλα. Ακολούθως σβήνουμε με το κρασί, κι όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει καλά τη γαλοπούλα.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύουμε για 1½ ώρα περίπου, (ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού), μέχρι να βράσει η γαλοπούλα και να δέσει η σάλτσα της. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε, κι αν χρειαστεί νερό, προσθέσουμε.

Για τα μακαρόνια:
Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε.

Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.
Τα σερβίρουμε ζεστά σε μια πιατέλα ή πυρέξ, ρίχνουμε λίγο τυρί και τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια της γαλοπούλας.
Περιχύνουμε με μπόλικη σάλτσα και τριμμένη γραβιέρα.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ