Γεραπετρίτης: Σταδιακή άρση κυρώσεων και ανοικοδόμηση για μια σταθερή Συρία
Παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία.
![Γεραπετρίτης: Σταδιακή άρση κυρώσεων και ανοικοδόμηση για μια σταθερή Συρία Γεραπετρίτης](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2024/01/gerapetritis-brixeles-768x432.jpg)
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε τη σημασία μιας σταθερής και ευημερούσας Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι η αποκατάσταση της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της αποτελεί κοινό στόχο. Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία, επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει μια πολιτική μετάβαση υπό συριακή κυριότητα, η οποία θα οδηγήσει σε δημοκρατική και νόμιμη κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς εθνοτικών ή θρησκευτικών κοινοτήτων.
Αναφερόμενος στο μέλλον της Συρίας, παρουσίασε τέσσερις βασικούς πυλώνες: τη σταδιακή άρση των κυρώσεων, την οικοδόμηση ανθεκτικών θεσμών, την ανοικοδόμηση της χώρας και την επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού. Τόνισε ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν σταδιακά, διασφαλίζοντας πως δεν θα πλήττουν τον συριακό λαό, ενώ η διαδικασία πρέπει να αξιολογείται περιοδικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι συριακοί θεσμοί πρέπει να είναι ανθεκτικοί, να διατηρούν σχέσεις καλής γειτονίας και να συμμορφώνονται πλήρως με το Διεθνές Δίκαιο. Η οικοδόμηση θεσμών πρέπει να βασίζεται σε αρχές και διδάγματα, με την υποστήριξη οργανισμών όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και η Επιτροπή της Βενετίας.
Για την ανοικοδόμηση της Συρίας, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ειδικού ταμείου, επισημαίνοντας την έκταση των καταστροφών στη χώρα. Τόνισε την ανάγκη για γρήγορη αποκατάσταση βασικών υποδομών, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ζουν σε βιώσιμες συνθήκες.
Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία ενός συντονισμένου σχεδίου για τον εθελοντικό επαναπατρισμό των εκτοπισμένων Σύριων, το οποίο θα διασφαλίζει κατάλληλες υποδομές και την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.
Διαβάστε επίσης
Κεφαλονιά: Σοβαρές καταστροφές στο οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία ΒΙΝΤΕΟ
Aγορά Πάτρας: Ποντάρουν στην…αγάπη των καταναλωτών με φόντο τον Αγιο Βαλεντίνο ΦΩΤΟ
Νοσοκομείο Ρίου: Η σημαντική δωρεά της Μαριαννάς Λάτση, στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου
Ποιος είναι ο Πατρινός επιχειρηματίας που σκοτώθηκε σε δυστύχημα στην Αυστρία
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News