Γιατί αγαπάμε τόσο πολύ το ηλιοβασίλεμα;

Όταν ένα ηλιοβασίλεμα είναι τόσο συγκλονιστικά όμορφο, με τρόπο να σου «κόβει» την ανάσα με το που στρέφεις τα μάτια σου στον ουρανό, εάν την επόμενη στιγμή μπεις στο instagram, 7 στους 10 λογαριασμούς θα έχουν αποτυπώσει με ένα κλικ την ίδια ακριβώς στιγμή.

Γιατί αγαπάμε τόσο πολύ το ηλιοβασίλεμα; Φωτογραφία από Adi K (pexels.com)

Σύντομο story time (όπως θα έλεγα εάν είχα κανάλι στο YouTube).

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, επέστρεψα στο σπίτι λίγο αργότερα από το προβλεπόμενο και μέχρι να κάνω ένα γρήγορο ντους και να αποφορτιστώ από την πίεση της ημέρας, ο ήλιος είχε αρχίσει σταδιακά να δύει. Έφτιαξα ένα ζεστό τσάι και ήμουν έτοιμη να επιστρέψω στον υπολογιστή μου, για να ασχοληθώ με το Sonder, όταν τράβηξε την προσοχή μου ο ουρανός.

Βγήκα στο μπαλκόνι και για μερικά δευτερόλεπτα, δεν μπορούσα να αρθρώσω ούτε το επιφώνημα «ουάου». Είχα μείνει να κοιτάζω με το στόμα ανοιχτό και να αισθάνομαι τόσο μικρή και τόσο ευλογημένη με κάποιον τρόπο για αυτό που έβλεπα να κατακλύζει τον ουρανό. Μία πληθώρα από τα αγαπημένα μου χρώματα: πορτοκαλί, κίτρινο, λιλά, μωβ, με τελική πινελιά μερικά σύννεφα σα να τα έχει βάλει εκεί (καθόλου) τυχαία ο Bob Ross.

via GIPHY

Ήταν ένα θέαμα που κυριολεκτικά με συνεπήρε, ήταν ό,τι πιο όμορφο είχα δει τις τελευταίες εβδομάδες και φυσικά, έτρεξα να πάρω το κινητό μου για να προλάβω να απαθανατίσω τη στιγμή, που προφανώς η κάμερά μου δε μπορούσε να πιάσει ούτε στο ελάχιστο (το ίδιο μου συμβαίνει και με τις Πανσελήνους γ@μώτο).

Και δεν ήμουν η μόνη που είχε αυτή τη σκέψη. Ξέρεις τι έχω παρατηρήσει; Όταν ένα ηλιοβασίλεμα είναι τόσο συγκλονιστικά όμορφο και επιβλητικά μαγικό, με τρόπο να σου «κόβει» την ανάσα με το που στρέφεις τα μάτια σου στον ουρανό, εάν την επόμενη στιγμή μπω στο instagram μου, 7 στους 10 λογαριασμούς που ακολουθώ θα έχουν αποτυπώσει με ένα κλικ την ίδια ακριβώς στιγμή και είναι σα να μοιραζόμαστε όλοι ταυτόχρονα το πόσο καθηλωτικά εντυπωσιακή μπορεί να είναι η φύση.

Τι είναι λοιπόν, εκείνο που μας τραβά τόσο πολύ στα ηλιοβασιλέματα;

Η Linda Wasmer Andrews αναφέρει στο Psychology Today πως έρευνες έχουν δείξει ότι το να εκτιμάς την ομορφιά της φύσης μπορεί να τονώσει την καλή σου ψυχοσωματική κατάσταση, να αυξήσει τη γενναιοδωρία σου και να ενισχύσει την ικανοποίηση σου για τη ζωή. Μάλιστα, το κλειδί είναι πρακτικά να αλληλεπιδράσεις με αυτή την εμπειρία και για να μπορέσεις να «εκμεταλλευτείς» τα οφέλη ενός ηλιοβασιλέματος, θα πρέπει να σταματήσεις οτιδήποτε άλλο με το οποίο μπορεί να ασχολείσαι και πραγματικά να παρατηρήσεις και να εκτιμήσεις το show που παρουσιάζεται στον ουρανό.

Ποια είναι τα οφέλη του να «χαζεύεις» και να ατενίζεις το ηλιοβασίλεμα

1. Συναισθηματική ευημερία

Σε γενικότερο πλαίσιο, οι άνθρωποι που αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι με τη φύση φαίνεται πως νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και έχουν περισσότερα «θετικά» συναισθήματα συγκριτικά με εκείνους που δε βιώνουν με τον ίδιο τρόπο αυτή την εμπειρία. Μία πρόσφατη έρευνα στο University of California ανέφερε πως η σύνδεση με τη φύση μπορεί να προσφέρει ευημερία στους ανθρώπους μόνο εάν εκείνοι είναι εναρμονισμένοι με την ομορφιά της. Και εάν θέλεις να «κυνηγήσεις» περισσότερο αυτόν τον συγχρονισμό, τι καλύτερο από το να αφήσεις τα μάτια σου να απολαύσουν ένα συνταρακτικό ηλιοβασίλεμα;

Γιατί αγαπάμε τόσο πολύ το ηλιοβασίλεμα;

Φωτογραφία από Quang Nguyen Vinh (pexels.com)

2. Ενδιαφέρον για τους άλλους

Ακόμα μία έρευνα βρήκε πως τα «θετικά» συναισθήματα που δημιουργούνται από την ομορφιά της φύσης οδηγούν και σε συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από το ενδιαφέρον προς τους άλλους ανθρώπους. Σε ένα πείραμα συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες εικόνες της φύσης, που νωρίτερα είχε καθοριστεί το επίπεδο της «ομορφιάς» τους. Αφότου είδαν αυτές τις εικόνες, οι συμμετέχοντες έπρεπε να παίξουν ένα παιχνίδι που τους άφηνε το περιθώριο να είναι πιο γενναιόδωροι ή πιο μίζεροι με τους άλλους και μάντεψε: όσοι είχαν δει τις πιο όμορφες εικόνες της φύσης, αποδείχτηκε πως παρουσίαζαν και μεγαλύτερη γενναιοδωρία απέναντι στους άλλους, προσφέροντας απλόχερα βαθμούς. Εν ολίγοις, δε φτάνει απλά η έκθεση στη φύση, για να δημιουργηθούν αυτά τα συναισθήματα, αλλά και η εκτίμηση της ομορφιάς που παρουσιάζεται μπροστά μας – και το ηλιοβασίλεμα είναι το πλέον τρανταχτό παράδειγμα.

3. Ικανοποίηση με τη ζωή

Η ομορφιά εμπλουτίζει τη ζωή με περισσότερη συναισθηματική ανταμοιβή. Σύμφωνα με πόρισμα έρευνας, η επαφή με την ομορφιά έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης για τη ζωή, αλλά και περισσότερη ευγνωμοσύνη και πνευματική οπτική. Μάλιστα, όλα αυτά είναι ακόμα εντονότερα όταν μιλάμε για την ομορφιά της φύσης, καθώς αυτή έχει ισχυρότερη επίδραση πάνω μας συγκριτικά με την ομορφιά της τέχνης για παράδειγμα ή της ηθικής. Μία θεωρία υποστηρίζει πως η εκτίμηση της ομορφιάς που παρουσιάζει η φύση είναι τόσο δυνατή, επειδή είναι ενστικτώδης και όχι επίκτητη. Υπάρχει εκ φύσεως μία τάση να σταματάμε και να παρατηρούμε ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα. Είναι η στιγμή που όλα μπαίνουν σε μία νοητή παύση, καθαρίζοντας το μυαλό μας από ανησυχίες για το παρελθόν ή φόβους για το μέλλον, νιώθοντας μία διαφορετική ανανέωση, με τη ζωή να μοιάζει λίγο καλύτερη και ευκολότερη.

Γιατί αγαπάμε τόσο πολύ το ηλιοβασίλεμα;

Φωτογραφία από Nicole Avagliano (pexels.com)

Πώς θα βιώσεις ακόμα πιο έντονα ένα ηλιοβασίλεμα

Μπορείς απλά να ρουφήξεις την ομορφιά που βλέπεις στον ουρανό, όμως αυτή η εμπειρία θα είναι ακόμα εντονότερη εάν προχωρήσεις και σε δράση:

– Άρπαξε την κάμερά σου, για να τραβήξεις μία φωτογραφία
– Ζωγράφισε αυτό που βλέπεις στον ουρανό
– Κάνε διαλογισμό
– Άκου μουσική που σε φέρνει ακόμα περισσότερο σε εναρμόνιση με τη μαγεία της φύσης

Υ.Γ.: Η φωτογραφία εκείνου του ηλιοβασιλέματος της προηγούμενης εβδομάδας, είναι τώρα το background στο κινητό μου τηλέφωνο!

 

Με πληροφορίες από psychologytoday.com

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments