Γιατί δεν συναντήθηκαν «τα τρένα» πρωθυπουργού – δημάρχου – Ο Κ. Πελετίδης απαντά στην «Π»

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης απαντά στην «Π» για την επόμενη μέρα των διεκδικήσεων, έχοντας ως κυρίαρχο ζήτημα στο μυαλό του το τρένο. Επιπλέον, δίνει την εξήγησή του για το τι συνέβη και δεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

ΠΑΤΡΑ Το 2022 δεν σχηματίστηκαν χαμόγελα στα πρόσωπα Μητσοτάκη-Πελετίδη, όπως το καλοκαίρι του 2019

Το μεγάλο θέμα της Πάτρας «σφράγισε» οριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Αχαΐα. Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα είναι υπόγεια από την Κανελλοπούλου μέχρι λίγο πριν το νέο λιμάνι της Πάτρας και με τη φράση πως «φτάσαμε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων», ουσιαστικά «κλείνουν οριστικά» οι συζητήσεις για περαιτέρω υπογειοποίηση.

Η δημοτική αρχή παρακολουθούσε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, άκουσε όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και χθες εξέδωσε ανακοίνωση. «Οι εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια για ανάπτυξη δεν αφορούν το λαό, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους που καταγράφουν προκλητικά μεγάλα κέρδη», αναφέρει σε αρχική αποστροφή η ανακοίνωση.

«ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ»

Η «Π» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, ο οποίος έχει επιστρέψει στην Πάτρα μετά την παρουσία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο. Τα ερωτήματα που ετέθησαν ήταν πολλά και έχουν να κάνουν κυρίως με το πώς θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Μέχρι τώρα προσπαθήσαμε να πείσουμε την κυβέρνηση με επιχειρήματα, τώρα έχουμε εξελίξεις. Ο,τι τοποθέτηση έκανε η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού τίθεται στην κρίση του λαού. Πολιτικές εξελίξεις θα έχουμε σε λίγους μήνες και ο κόσμος θα διαλέξει», είπε αρχικά ο δήμαρχος, θέτοντας εκ των υστέρων ένα προεκλογικό δίλημμα στον πρωθυπουργό.

«ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ»

Ο κ. Πελετίδης δεν άφησε ασχολίαστο το ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η υπογειοποίηση από την Κανελλοπούλου και μετά έφτασε στο «μάξιμουμ των δυνατοτήτων». Είπε ο δήμαρχος:

«Τέτοιου είδους τελεσίγραφα και ρητορική, τα έχουμε συναντήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ξεκινήσει και μας έλεγαν για επιφανειακή διέλευση, δηλαδή ήμασταν στο μηδέν. Καταφέραμε όμως και φτάσαμε στο σημείο δέσμευσης για υπογειοποίηση μέχρι το Ρίο, αλλά δεν πρόλαβε να γίνει διαγωνισμός. Με τη σημερινή κυβέρνηση, φτάσαμε με υπόγειο τρένο μέχρι την Κανελλοπούλου. Ολα αυτά είναι αποτελέσματα του αγώνα μας. Εμείς έχουμε τα επιχειρήματά μας, το ΣΒΑΚ και το Σχέδιο Πόλης».

«ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ»

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος από εδώ και πέρα. Απαντά και σε αυτό ο κ. Πελετίδης:
«Οι κινητοποιήσεις μας δεν σταματούν ποτέ και αυτό ισχύει για όλες τις διεκδικήσεις μας. Αν η κυβέρνηση ήθελε να το λύσει το θέμα του τρένου, θα το είχε λύσει και θα μας ειδοποιούσε για συνάντηση για να έκαναν φιέστες ολόκληρες. Θα ήταν μια μεγάλη κίνηση αν έπαιρναν αυτή την απόφαση, γιατί θα γινόταν ανάπλαση σχεδόν σε όλη την Πάτρα με το γραμμικό πάρκο. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Θα συναντήσουν την αντίστασή μας. Δεν αλλάζουμε άποψη επειδή μας είπε κάτι ο πρωθυπουργός. Εμείς θέλουμε το τρένο να φτάσει πιο γρήγορα στην Πάτρα απ’ ότι αυτοί. Επρεπε ήδη να ήταν εδώ!».

«ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

«Λυπάμαι, αλλά ειλικρινά εγώ θέλω να έχω τον Δήμο συνεργάτη. Λυπάμαι που δεν ήταν μαζί μας αυτό το διήμερο. Για εμάς δεν υπάρχουν δήμαρχοι κόκκινοι, πράσινοι και μπλε. Ελπίζω το ίδιο να πρεσβεύουν και οι δήμαρχοι από την πλευρά τους, γιατί αλλιώς οι μόνοι που θα ζημιωθούν θα είναι οι δημότες τους». Με αυτή την απάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την απουσία του Κώστα Πελετίδη από τη διευρυμένη σύσκεψη φορέων στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου την Τετάρτη.

Σβόλης, Νικολόπουλος, Ρώρος και Ψωμάς άσκησαν κριτική τις προηγούμενες ημέρες για τη μη συνάντηση Πελετίδη με τον πρωθυπουργό, αλλά το ερώτημα παραμένει: «Γιατί δεν έγινε συνάντηση;».

Ο Κ. Πελετίδης επιβεβαιώνει όσα έγραφε η «Π» τις προηγούμενες ημέρες πως δεν υπήρξε ανταπόκριση από το γραφείο του πρωθυπουργού για κάποια θεσμική συνάντηση και σημειώνει:

«Δεν ήθελαν να συναντηθούμε, θα χαλούσαμε την εικόνα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης. Εκτιμώ ότι επρόκειτο για μία συνειδητή απόφασή του. Δεν μας είπαν τίποτα, δεν ήρθε ποτέ πρόσκληση. Μόνο η Περιφέρεια μας κάλεσε, αλλά η Περιφέρεια δεν είναι κυβέρνηση. Μόνο από εκεί μας ήρθε ενημέρωση».

Συνεχίζοντας, ο κ. Πελετίδης ανέφερε πως παρότι βρισκόταν στον Βόλο για το συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο ίδιος θα ερχόταν στην Πάτρα αν γινόταν επίσημη πρόσκληση:

«Εμείς έχουμε ζητήσει πολλές φορές να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό. Ακόμα και τελευταία στιγμή να μου έλεγαν, θα ερχόμουν από το Βόλο για να γίνει η συνάντηση. Δεν ήθελαν όμως, γιατί δεν σκόπευαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της πόλης που είχαμε θέσει, αλλά ούτε να ακούσουν και για τα θέματα που θα έβαζα για τα οικονομικά προβλήματα των δήμων και τις μόνιμες προσλήψεις. Ολα αυτά, ενώ ο πρωθυπουργός ήταν στην Πάτρα με τη θεσμική του ιδιότητα. Δεν θεώρησε υποχρέωσή του να επισκεφτεί το Δημαρχείο και να συναντηθεί με τον δήμαρχο και το γιατί το είπαμε προηγουμένως».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas Zanakis
Kostas Zanakis
12 ημέρες πριν

Λες κι αν συναντιόντουσαν θα γύριζε κεφάλι. Ο αγύριστος…Στα βουνά…έχουν και καθαρό αέρα!!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΑ
Αχαΐα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ