Η Αλλα από την Ουκρανία, ζει στο Διακοπτό, μιλά στην «Π» και συγκινεί… για τη χώρα της

Η Αλλα Κόσκορη έχει σπουδάσει Ουκρανική και Ρωσική Φιλολογία στο Κίεβο και στην χώρα μας ασχολείται με τη Βυζαντινή μουσική-ψαλτική, ενώ παραδίδει και μαθήματα της Ουκρανικής γλώσσας.

Η Αλλα από την Ουκρανία, ζει στο Διακοπτό, μιλά στην «Π» και συγκινεί… για τη χώρα της

Ουκρανική κρίση. Πούτιν. ΝΑΤΟ. Ρωσόφωνοι. Αυτοκέφαλο.

Λέξεις που έχουν «εισβάλει» στην καθημερινότητά μας το τελευταίο διάστημα, όχι άδικα βέβαια, καθώς όλα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Ευρώπη δεν αποτελούν μια τοπική ή περιφερειακή ένταση, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, κάτι παγκόσμιο.

Η κρίση, πάντως, δεν είναι τωρινή, υποβόσκει, μάλιστα, για αιώνες, καθώς από τη μια πλευρά οι Ρώσοι επιδίωκαν να διατηρούν την ηγετική θέση έναντι των άλλων Σλαβικών λαών της Ανατολικής Ευρώπης και από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί προσπαθούσαν να βρουν το ρόλο τους στον παγκόσμιο χάρτη, βρισκόμενοι σε μια γειτονιά με συχνές αναταράξεις.

Όλα τα παραπάνω φυσικά αποτελούν σύντομες εκτιμήσεις μέσα από τη γραφίδα ενός Έλληνα. Τι λέει, όμως, για την κρίση που είναι σε εξέλιξη μια Ουκρανή; Και μάλιστα μια Ουκρανή, η οποία και ζει στα μέρη μας (στο Διακοπτό εν προκειμένω), αλλά και έχει έναν θεσμικό ρόλο, καθώς είναι γραμματέας στον Σύνδεσμο Ελληνικής-Σερβικής-Ουκρανικής Φιλίας και Συνεργασίας. Ο λόγος για την Άλλα Κόσκορη, από την οποία ζητήσαμε να μας μεταφέρει κλίμα από την Ουκρανία. Κι αν σπεύσει να ρωτήσει κάποιος αν το όνομα Άλλα είναι κάποιο υποκοριστικό, η απάντηση είναι «όχι», καθώς η ονομασία προέρχεται από την ομώνυμη Αγία των Σλάβων.

«ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ…»

«Δεν έχουμε κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει αυτό το διάστημα με την Ουκρανική κρίση. Ούτε εμείς, αλλά σίγουρα ούτε και οι Ρώσοι», ανέφερε η συνομιλήτριά μας και εξήγησε τι ακριβώς εννοεί: «Ακούμε πολλά στην τηλεόραση και παρουσιάζονται πολλά πράγματα από όλες τις πλευρές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι αληθινά. Προβλήματα πάντα υπήρχαν, όμως τόσο καιρό κανείς δεν μίλαγε για την Ουκρανία».

Η πρώτη ερώτηση που της κάναμε ήταν απλή: «Ουκρανοί και Ρώσοι δεν είναι αδέρφια; Δεν θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί;». «Δεν είμαστε ακριβώς ίδιος λαός», απάντησε η Άλλα Κόσκορη. «Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι είμαστε όλοι Σλάβοι της Ανατολικής Ευρώπης, όμως ακόμη και οι γλώσσες που μιλάμε δεν είναι ακριβώς ίδιες μεταξύ τους. Από παλιότερους αιώνες υπήρχαν εντάσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα οι Ουκρανοί ήταν στην ουσία κατώτερη τάξη μέσα στη Ρωσική Αυτοκρατορία, ήταν σαν σκλάβοι των Ρώσων. Μετά ήρθε η δολοφονία του Τσάρου και το κομμουνιστικό καθεστώς και μέχρι τη 10ετία του ΄80 οι διανοούμενοι Ουκρανοί και οι Χριστιανοί της χώρας γνώρισαν μεγάλους διωγμούς και εξορίες στην Σιβηρία. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί συμπατριώτες μου εξέδωσαν βιβλία, αφού είχαν φύγει στις δημοκρατικές χώρες του εξωτερικού».

Και η Άλλα Κόσκορη συνέχισε την ιστορική της αναδρομή, η οποία είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε στο πώς φτάσαμε στο σήμερα: «Κάποια στιγμή, την περίοδο της διακυβέρνησης Γιανουκόβιτς οι σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας έφτασαν στο μέγιστο επίπεδο. Όμως και πάλι τότε οι περισσότεροι Ουκρανοί ένιωθαν ότι η Ρωσία θέλει να είναι από πάνω. Ακόμη και στην τηλεόραση δεν ακούγαμε την Ουκρανική γλώσσα, αλλά τα Ρωσικά. Και κάποια στιγμή φτάσαμε στην κρίση του 2014».

 

Η Αλλα από την Ουκρανία, ζει στο Διακοπτό, μιλά στην «Π» και συγκινεί… για τη χώρα της

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, εκεί όπου γίνονται οι μεγάλες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις

ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και σε εκκλησιαστικό επίπεδο στην Ουκρανία με το Αυτοκέφαλο της εκεί Εκκλησίας, κάτι που αποτέλεσε επί της ουσίας… κήρυξη πολέμου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκ μέρους της Ρωσίας. «Δυστυχώς, μέσα σε όλα τα προβλήματα προέκυψε και το εκκλησιαστικό. Είναι ένα δύσκολο θέμα που χωρίζει το λαό. Είναι άσχημο εμείς οι Ορθόδοξοι να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε. Διαφορετικές απόψεις, όμως, έχουμε στην Ουκρανία και στο θέμα της πανδημίας. Στην ουσία όλα γίνονται για να μην έχουμε ένωση, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς».

«ΜΕ 50 ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ…»

Πώς είναι, όμως, τα πράγματα στην Ουκρανία και από πλευράς Οικονομίας; Υπάρχει ανάπτυξη ή όχι; «Είναι πολύ λυπηρό ότι κάθε μέρα που περνάει να φεύγουν νέοι άνθρωποι από την χώρα για να βρουν κάπου αλλού μια καλύτερη ζωή», δήλωσε η Άλλα Κόσκορη και πρόσθεσε: «Η Ουκρανική Οικονομία, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα είχε πρόβλημα, όμως ποτέ δεν είχα ξαναδεί τη ζωή στην πατρίδα μου να είχε γίνει τόσο δύσκολη. Οι νέοι άνθρωποι της Ουκρανίας επιλέγουν να φύγουν σε Ευρώπη και Αμερική. Δεν βλέπουν προοπτικές στην Ουκρανία, Νιώθουν ότι δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητές τους και ότι είναι αβέβαιο το αύριο. Φυσικά υπάρχει και ο φόβος ότι κάποια στιγμή θα πάψει και η ειρήνη.

Αν γίνει κάτι στην περιοχή, οι νέοι άνδρες θα πρέπει να υπερασπιστούν την πατρίδα, αλλά δεν ξέρω αν είναι έτοιμοι και από εμπειρία και από γνώσεις. Δεν χρειάζεται καν να αναφέρω πως οι συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη 50 ευρώ το μήνα. Πώς να ζήσεις με αυτά τα χρήματα ειδικά σε συνθήκες βαρύ χειμώνα; Στην Ουκρανία, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνουν στην Ελλάδα, τα παιδιά στηρίζουν τους γονείς».

«ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΟ ΧΩΜΑ ΜΑΣ…»

Η γεννημένη στο Κριβέ Οζερο της επαρχίας του Νικολάεβ, αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που έχει η Ουκρανία σαν χώρα, αλλά και στα λάθη των ηγετών της: «Η Ουκρανία έχει φοβερές δυνατότητες, δυστυχώς, όμως, κάποιοι άνθρωποι δεν την αφήνουν να ανθίσει. Το έδαφος της χώρας είναι εύφορο. Θυμάμαι την προγιαγιά μου να λέει ότι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί έπαιρναν το χώμα μας με φορτηγά για να το πάνε στη Γερμανία. Στην Ουκρανία ό,τι μεγαλώνει, μεγαλώνει χωρίς πότισμα, το έδαφος είναι ευλογημένο από τον Θεό».

«ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ»

Η Άλλα Κόσκορη ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2012, μετέχοντας σε προσκυνηματική εκδρομή. Μετά τη γνωριμία της με τον σύζυγό της Παναγιώτη (γιός του ιερέως π. Σωτηρίου Κόσκορη) έγινε Ελληνίδα, έχοντας, μάλιστα, και δυο παιδάκια, τον Σωτήρη κι τον «Μπέμπη» που θα βαπτιστεί προσεχώς. Η ίδια χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως παράδεισο και επαινεί τους Έλληνες για την φιλοξενία μας και την αγάπη μας για την Ορθοδοξία.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ