Η επόμενη μέρα στην Βρετανία: Ποιοι οι επικρατέστεροι διεκδικητές του πρωθυπουργικού θώκου

Η συζήτηση για το ποιος θα τον αντικαταστήσει ως νέος πρωθυπουργός της χώρας έχει αρχίσει και το BBC παρουσίασε τους 13 κυριότερους διεκδικητές.

Η επόμενη μέρα στην Βρετανία: Ποιοι οι επικρατέστεροι διεκδικητές του πρωθυπουργικού θώκου

Μέσω μιας αρκετά περίπλοκης διαδικασίας το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα καλείται να εκλέξει τον επόμενο ηγέτη του -και πρωθυπουργό της χώρας- μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είδε κορυφαία στελέχη του να παραιτούνται ασκώντας ασφυκτική πίεση.

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον – Άμεσα η εκλογή του νέου πρωθυπουργού

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό του Συντηρητικού Κόμματος υποψήφιος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε βουλευτής με την προϋπόθεση να έχει δηλωμένη στήριξη από οκτώ συναδέλφους του, οι οποίοι θα τον προτείνουν.

Μπόρις Τζόνσον: Μια θητεία γεμάτη σκάνδαλα – Partygate, σεξουαλικές απρέπειες και η «χρυσή» ανακαίνιση

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό του Συντηρητικού Κόμματος υποψήφιος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε βουλευτής με την προϋπόθεση να έχει δηλωμένη στήριξη από οκτώ συναδέλφους του, οι οποίοι θα τον προτείνουν.

Στη συνέχεια ακολουθεί μυστική ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών. Όποιος υποψήφιος πάρει λιγότερες από 18 ψήφους αποκλείεται.

Όσοι υποψήφιοι απομένουν πάνε στον δύτερο γύρο, όπου απαιτούντια 36 ψήφοι συναδέλφων τους. Αν όλοι συγκεντρώσουν τις 36 ψήφους τότε αποκλείεται αυτός με τις λιγότερες ψήφους.

Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να μείνουν δύο «μονομάχοι» που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος, και σε αυτή την περίπτωση την πρωθυπουργία.

Η τελευταία φάση της ψηφοφορίας μεταξύ των δύο έχει ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

 

 

Η επόμενη μέρα στην Βρετανία: Ποιοι οι επικρατέστεροι διεκδικητές του πρωθυπουργικού θώκου

Η συζήτηση για το ποιος θα τον αντικαταστήσει ως νέος πρωθυπουργός της χώρας έχει αρχίσει και το BBC παρουσίασε τους 13, κυριότερους, «δελφίνους».

Οι 13 υποψήφιοι για την πρωθυπουργία

Πρώτος στη λίστα είναι ο Ρίσι Σούνακ, ο τέως υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Ο 42χρονος εκλέγεται βουλευτής από το 2015 και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΟΙΚ το 2020.

Θεωρείται από τους κορυφαίους διεκδικητές, ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει ορισμένες «σκιές», όπως η διαμάχη για τις φορολογικές υποθέσεις της συζύγου του και το πρόστιμο που του επιβλήθηκε για παραβίαση του lockdown.

Επόμενη στη σχετική λίστα είναι η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λιζ Τρας. Η ΥΠΕΞ εκλέγεται από το 2010 και είναι δημοφιλής ανάμεσα στα μέλη του Συντηρητικού κόμματος.

Έχει περάσει από μία σειρά κυβερνητικών θέσεων, όπως υπουργός Διεθνούς Εμπορίου όταν και είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit. Είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σατζίντ Τζαβίντ, επίσης, φαίνεται πως είναι ανάμεσα στους διεκδικητές της πρωθυπουργίας. Ο τέως υπουργός Υγείας εκλέγεται στη βρετανική Βουλή από το 2010 και είχε επιχειρήσει να διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις το 2019, αλλά είχε αποχωρήσει από την κούρσα και είχε στηρίξει τον Τζόνσον.

Η στάση του αυτή επιβραβεύτηκε με το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο παραιτήθηκε έξι μήνες μετά την ανάληψη του «χαρτοφυλακίου». Επέστρεψε στο κυβερνητικό σχήμα το 2021 αναλαμβάνοντας το υπουργείο Υγείας, αλλά παραιτήθηκε εκ νέου, αναφέροντας πως ο Τζόνσον δεν χαίρει πλέον της εμπιστοσύνης του.

Άλλος ένας διεκδικητής αναμένεται να είναι ο Μάικλ Γκόουβ. Εκλέγεται από το 2005 και έχει υπηρετήσει σε διάφορα υπουργεία και υπό διάφορους πρωθυπουργούς: Ντέιβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι και Μπόρις Τζόνσον.

Είχε γίνει ευρέως γνωστός από τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας, όταν και είχε προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και είχε αποδειχθεί βασικός σύμμαχος της Μέι κατά την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για το Brexit. Είχε θέσει, και αυτός, υποψηφιότητά έναντι  του – φίλο του – Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Ο Ναντίμ Ζαχάουι, ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, αναμένεται να κυνηγήσει την πρωθυπουργία. Γεννημένος στο Ιράκ, ο Ζαχάουι και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν όταν ανήλθε στην εξουσία ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Στράφηκε στην πολιτική το 2010 και είχε αναλάβει την καμπάνια εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη δουλειά του να ανταμείβεται με την ανάληψη του υπουργείου Παιδείας.

Στη λίστα είναι και ο Τζέρεμι Χαντ, βουλευτής από το 2005. Το 2010 ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ είχε και το «χαρτοφυλάκιο» του Υγείας και Εξωτερικών.  Είχε έρθει δεύτερος, μετά τον Τζόνσον, στην κούρσα για την πρωθυπουργία. Είναι ένας από τους αυστηρούς κριτές της κυβερνητικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επόμενη στη λίστα είναι η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υπουργός Δικαιοσύνης. Εκλέγεται από το 2015 και υπό την Μέι είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ωστόσο παραιτήθηκε γιατί διαφωνούσε με τους τελικούς όρους της συμφωνίας. Έχει επιβεβαιώσει πως θα παλέψει για την ηγεσία των Τόρις, σημειώνοντας πως «θα ήταν η μεγαλύτερη τιμή για μένα».

Άλλο ένα όνομα είναι αυτό της Πένι Μόρντοντ, της υπουργού Επικρατείας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας, το 2019. Στο παρελθόν εργαζόταν ως βοηθός μάγου και υπήρξε επικεφαλής της νεολαίας του Συντηρητικού Κόμματος.

Στη διεκδίκηση μπορεί να ριχτεί και ο Μπεν Γουάλας. Ο υπουργός Άμυνας, υπηρετούσε στον στρατό πριν την πρώτη του εκλογή στη Βουλή. Μεταξύ των σταθμών της στρατιωτικής του καριέρας ήταν πως αποτελούσε μέλος της ομάδας που ανέλαβε την ανάκτηση της σορού της πριγκίπισσας Νταϊάνα από το Παρίσι.

Άλλο ένα άτομο με καριέρα στον στρατό που αναμένεται να ριχτεί στη μάχη της διαδοχής του Τζόνσον, είναι ο βουλευτής Τομ Τούγκεντατ. Είχε υπηρετήσει σε Ιράκ και Αφγανιστάν και τ’ όνομά του ακούγεται εδώ και χρόνια για την ηγεσία των Τόρις.

Ο επίσης βουλευτής Στιβ Μπέικερ συγκαταλέγεται στη λίστα του BBC. Εξελέγη βουλευτής το 2010 μετά από 10 χρόνια στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Μετά τις εκλογές του 2015, ίδρυσε τους Συντηρητικούς της Βρετανίας, μία ομάδα 50 Συντηρητικών βουλευτών που άσκησαν πίεση στον Ντέιβιντ Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Ακόμα, η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, είναι από τα πρόσωπα που μπορεί να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα. Είχε υπουργικό πόστο και στην κυβέρνηση της Μέι, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μη εξουσιοδοτημένες συναντήσεις με ισραηλινούς πολιτικούς. Είχε στηρίξει την καμπάνια του Brexit.

Τέλος, στη λίστα είναι και ο Στιβ Μπέρκλεϊ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Υγείας στις 5 Ιουλίου. Στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναλάβει υπουργός Brexit.

Η επόμενη μέρα στην Βρετανία: Ποιοι οι επικρατέστεροι διεκδικητές του πρωθυπουργικού θώκου

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ άνοιξε τα σύνορα - Eισήλθαν βυτιοφόρα με καύσιμα
Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τη φυγή Αφγανών στην Γερμανία - Πάνω από 120 νεκροί τις τελευταίες μέρες
Η Κίνα συνεχίζει και σήμερα τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν
Νεκρός ο πρέσβης της Μιανμάρ στην Κίνα - Μυστήριο τους θανάτους πρεσβευτών στη χώρα