Η ΕΣΠΑνάσταση του `21

Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος είναι οικονομολόγος- μέλος συνέλευσης αντιπροσώπων Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

– Πότε ξεκινά το «ΕΣΠΑ 2021-2027»;
– Το 2021. Το λέει κι ο τίτλος.
– Και τότε γιατί δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται;

Εύλογη η απορία. Όμως η έγκρισή του εκάστοτε Προγράμματος είναι διαχρονικά μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση και οπωσδήποτε δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία.

Καταρχάς, το ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) 2021-2027 με προϋπολογισμό 26,7 δισ. ευρώ, συνιστά το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, με χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ). Οι πόροι που θα διατεθούν στην Δυτική Ελλάδα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο ανέρχονται σε 628,5 εκατ. ευρώ. Είναι μάλιστα αυξημένοι κατά 33,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρώτη Διαβούλευση και κατά 137,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Περίοδο 2014-2020.

Το προσχέδιο Προγράμματος που υποβλήθηκε και έγινε αρχικά αποδεκτό, συνοψίζει καλά το όραμα της περιοχής για τη νέα περίοδο προγραμματισμού και οι στρατηγικές επιλογές είναι σύμφωνες με τους στόχους της Ε.Ε. Δεν το λέμε εμείς, η Επιτροπή Αξιολόγησης το λέει. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα πολλή τεχνοκρατική δουλειά που πρέπει να γίνει στο αναλυτικό μέρος του Προγράμματος.

Με τη σημερινή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης. Ως τις 29 Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνει η Υποβολή του Επίσημου Σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγησή του. Εκτός από τους Αναλυτικούς Πίνακες με Χρηματοοικονομικά Στοιχεία και Δείκτες, το Σχέδιο θα πρέπει να ικανοποιεί μια σειρά από Απαιτήσεις.

ΑΠΑΙΤΗΣΗ 1
Συμπεράσματα από τα διδάγματα από την περίοδο 2014 – 2020, τις επενδυτικές ανάγκες, καθώς και τη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες με άλλες μορφές υποστήριξης. Αυτή η ανάλυση θα πρέπει να παρέχει συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις που θα διασφαλίζουν ότι οι δράσεις στη Νέα Περίοδο Προγραμματισμού θα έχουν καλύτερο αντίκτυπο και θα εφαρμοστούν αποτελεσματικότερα.

ΑΠΑΙΤΗΣΗ 2
Αναφορά σε άλλες δράσεις και προγράμματα της Ε.Ε., για παράδειγμα το Horizon Europe (σ.σ. το Πρόγραμμα- Πλαίσιο για Έρευνα & Καινοτομία), το CEF και τις ειδικές συστάσεις του Συμβουλίου για την Ελλάδα (COM 2019/508).

ΑΠΑΙΤΗΣΗ 3
Ειδικά για τον Αξονα 1, το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει την ενίσχυση επενδύσεων και τη σύνδεση του κεφαλαίου καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον παραγωγικό της ιστό, με έμφαση στους τομείς «Έξυπνης Εξειδίκευσης». Είναι απαραίτητο να εντοπιστούν πιθανοί τομείς για μελλοντικές επενδύσεις και να ευθυγραμμιστούν με τις παρεμβάσεις των εθνικών προγραμμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή μόχλευση όλων των επενδύσεων.

Συμβατικά η διαδικασία αξιολόγησης μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις μήνες, η προσδοκία όμως είναι να υπάρχει απάντηση από την Κομισιόν μέχρι το τέλος του 2021. Μαζί με τις τελικές παρατηρήσεις ή/και προσθήκες που μπορεί να ζητηθούν, εκτιμάται ότι ως τον Φεβρουάριο θα υπάρχει έγκριση στο τελικό κείμενο για το Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειάς μας.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ