Η νέα ζωή του «Απόλλωνα»: Ξεκινά η σύνταξη της μελέτης για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του- Εχει να δει εργασίες από το ‘70

Ξεκινά η σύνταξη της μελέτης για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του «Απόλλωνα» με τη συνεργασία τεσσάρων γραφείων από την Αθήνα

Η νέα ζωή του «Απόλλωνα»: Ξεκινά η σύνταξη της μελέτης για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του- Εχει να δει εργασίες από το ‘70

Ενα σημαντικό βήμα για την ιστορικής σημασίας αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» στην Πάτρα έγινε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού βρήκε τον ανάδοχο που θα εκτελέσει τη μελέτη του έργου με στόχο την λειτουργική επανάρχιση.

Αυτό ήταν το δεύτερο σημαντικό βήμα για να γίνει ξανά χρήσιμο και λειτουργικό το Θέατρο, μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου, Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας το Νοέμβριο του 2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 12.791.126,71 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020» (ΕΣΠΑ).

Η «ΠτΔ» αναζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες.

>Ο ανάδοχος του έργου είναι τέσσερα μεγάλα μελετητικά γραφεία της Αθήνας που κατέθεσαν προσφορά 935.985 € και θα συνεργαστούν για τη συγγραφή της μελέτης.

>Στόχος τους είναι η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του Θεάτρου «Απόλλων», επιφάνειας περίπου 2.133 τ.μ., κυρίως ως ενεργή θεατρική σκηνή της πόλης και δευτερευόντως ως χώρος συναυλιών ή μουσική σκηνή. Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του θεάτρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο που προστατεύεται.

>Στις επεμβάσεις αποκατάστασης περιλαμβάνεται η συντήρηση του θεάτρου, η τυχόν ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ο εκσυγχρονισμός του, με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου, Η/Μ εγκαταστάσεων, σκηνή, νέα καθίσματα, επενδύσεις κλπ για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων. Επιπλέον θα γίνουν εργασίες στους χώρους του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης (επιφάνειας περίπου 520 τ.μ.), το οποίο είναι όμορο με το Θέατρο και ιδιοκτησίας επίσης του Δήμου Πατρέων, θα φιλοξενήσουν συνοδές απαραίτητες λειτουργίες του Θεάτρου.

>Οπως έχει ενημερωθεί η «Π» από τον αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά θα εκτελεστούν «ουσιαστικές εργασίες στο δημοτικό θέατρο έχουν να γίνουν από το 1970 και από τότε έχουμε φτιάξει μόνο τις προσόψεις οι οποίες όμως χρειάζονται συντήρηση».

>Επίσης, η «Π» έμαθε ότι οι εργασίες πέρα από το γενικό λειτουργικό και οπτικό φρεσκάρισμα των χώρων του Θεάτρου, θα έχουν ως στόχο να αξιοποιηθεί και το ισόγειο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης για να λειτουργεί εκεί το φουαγιέ ως χώρος υποδοχής και δεξιώσεων.

>Επιπλέον, στο εσωτερικό του θεάτρου θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι 108 θέσεις στην πλατεία, αλλά και θα ανακαινιστούν τα 30 θεωρεία στους δύο ορόφους. Τέλος, οι διαστάσεις της σκηνής αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν (13,5 μέτρα πλάτος και 7,5 μέτρα βάθος).

Τίποτα ακόμα στο «Εργοστάσιο Τέχνης»

Την ίδια στιγμή πάντως, ο έτερος μεγάλος πόλος πολιτισμού της Πάτρας, το «Εργοστάσιο Τέχνης – Θάνος Μικρούτσικος» αν και έχει συμβασιοποιηθεί προ διμήνου περίπου, μέχρι στιγμής δεν έχει δει εργασίες.

Οπως γίνεται διακριτό για οποιονδήποτε περνάει από την περιοχή, παρόλο που έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από την ημέρα που ο ανάδοχος του έργου έχει υπογράψει τη σύμβαση με τον Δήμο, δεν έχει ξεκινήσει ανακατασκευή.

Μάλιστα, δημότες υποστηρίζουν ότι το θερινό θέατρο που λειτουργεί δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, ενδεχομένως θα ήταν καλύτερο να έχει στηθεί εκεί, αφού δεν προβλεπόταν να ξεκινήσουν οι εργασίες τόσο άμεσα.

Πάντως, όταν ξεκινήσουν οι εργασίες, με βάση τη μελέτη του έργου που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μέσω των εργασιών θα γίνει στατική ενίσχυση, ώστε να αρθούν ζημιές του σεισμού του Ιουνίου του 2008, επίσης αναβάθμιση της ακουστικής του θεάτρου, η θερμομονωτική επάρκεια, νέα διάταξη πυρασφάλειας όπως προβλέπεται από τους ισχύοντες κανονισμούς, και νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Το «Εργοστάσιο Τέχνης – Θάνος Μικρούτσικος» πρώτη φορά είχε λειτουργήσει το 2006 στο πλαίσιο του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας με χωρητικότητα περίπου 800 ατόμων και έχει συνολικό εμβαδόν περίπου 2.000 τ.μ. Διαθέτει μεγάλη σκηνή και ευρύχωρα καμαρίνια, ενώ το κόστος κατασκευής του έφθασε περίπου το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Δύο χρόνια μετά την κατασκευή του, «χτυπήθηκε» από τον ισχυρό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, ενώ έχει υποστεί και βανδαλισμούς, αφού παρέμενε εγκαταλελειμμένο για περισσότερα από 10 χρόνια.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ