Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να εξερευνήσει τη Σελήνη – ΒΙΝΤΕΟ

Το διαστημικό σκάφος της Νότιας Κορέας που θα εκτοξευτεί στις 2 Αυγούστου θα μελετήσει με έναν νέο τρόπο την επιφάνεια της Σελήνης, θα μετρήσει τα μαγνητικά πεδία και θα εξετάσει κρατήρες στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να εξερευνήσει τη Σελήνη - ΒΙΝΤΕΟ

Το σεληνιακό τροχιακό Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) που επίσημα ονομάζεται Danuri αποτελεί την πρώτη διερευνητική διαστημική αποστολή του Korea Aerospace Research Institute (KARI) σε συνεργασία με τη NASA. Το όνομα Danuri  προέρχεται από τον συνδυασμό  δύο κορεατικών λέξεων της “dal” που σημαίνει φεγγάρι και της “nuri” που σημαίνει απόλαυση.

Οι στόχοι της αποστολής είναι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών εξερεύνησης της Σελήνης, η επίδειξη ενός «διαστημικού Διαδικτύου» η επιστημονική διερεύνηση του σεληνιακού περιβάλλοντος, της τοπογραφίας και των πόρων, καθώς και ο εντοπισμός πιθανών τοποθεσιών προσεδάφισης  διαστημικών αεροσκαφών σε μελλοντικές αποστολές.

Το KPLO θα μεταφέρει 6 ωφέλιμα φορτία, τα 5 από τα οποία αναπτύχθηκαν από κορεατικά πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς και το 1 από τη NASA. Συγκεκριμένα πρόκειται για: μια συσκευή απεικόνισης του σεληνιακού εδάφους (Lunar Terrain Imager, LUTI), μια πολωσιμετρική κάμερα ευρείας γωνίας (PolCam), ένα μαγνητόμετρο (Kplo-MAGnetometer, KMAG), ένα φασματόμετρο ακτίνων γ (KGRS), το ωφέλιμο φορτίο πειράματος δικτύωσης με ανοχή καθυστέρησης (Delay-Tolerant Networking experiment, DTNPL) και τη ShadowCam που είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη κάμερα που αναπτύχθηκε από τη NASA.

Η τελευταία θα καταγράψει την πόλωση του ηλιακού φωτός που αντανακλάται από τη σεληνιακή επιφάνεια σε μόνιμα σκιασμένες περιοχές και θα ανιχνεύσει σημεία με πιθανή παρουσία  παγετού στην επιφάνεια της Σελήνης .

Το διαστημόπλοιο KPLO  που ζυγίζει 550 κιλά και κοστίζει 200 $ εκατομμύρια θα εκτοξευθεί με έναν πύραυλο SpaceX Falcon-9 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 2  Αυγούστου, περίπου στις 7:30 μ.μ. EDT (2330 GMT), για να εισέλθει σε μια πολική τροχιά 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης στα μέσα περίπου του Δεκεμβρίου όπου και θα παραμείνει για να συλλέξει  παρατηρήσεις για τουλάχιστον ένα χρόνο. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από το Danuri θα βοηθήσουν και στην υποστήριξη του σχεδιασμού του προγράμματος Artemis της NASA.

Το KPLO έρχεται αμέσως μετά την πρώτη επιτυχημένη αποστολή του οχήματος εκτόξευσης τριών σταδίων της Νότιας Κορέας, KSLV-II ( Korean Space Launch Vehicle-II ) ή Nuri, που έθεσε σε τροχιά έναν μεγάλο δορυφόρο και τέσσερεις  μικρότερους (CubeSat). Οι Κορεάτες έχουν τώρα τη δυνατότητα να εκτοξεύουν τους δικούς τους δορυφόρους χρησιμοποιώντας το δικό τους όχημα εκτόξευσης.  Η KARI μετά το KPLO σχεδιάζει ήδη έναν πιο ισχυρό πύραυλο τον οποίο μπορούσε να αποστείλει στη Σελήνη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, ενώ τρέφει  ελπίδες για αποστολές στον Άρη στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Στα άμεσα σχέδια της ομάδας της Νότιας Κορέας είναι και η ανάπτυξη σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Langley της NASA του PolCube, ενός μικροσκοπικού δορυφόρου (CubeSat) που παρατηρεί τη Γη με βάση τον σχεδιασμό της PolCam, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία  το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί πως το KPLO είναι μόνο το πρώτο από μια ομάδα Κορεατικών σεληνιακών ανιχνευτών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν όλες προγραμματίσει μια ή περισσότερες αποστολές στη Σελήνη μέχρι το τέλος του έτους. Η δε, Ινδία σχεδιάζει να ξεκινήσει την τρίτη της αποστολή σεληνιακής εξερεύνησης το 2023.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω Whatsapp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ