Η σημασία του μαζικού εμβολιασμού

Η σημασία του μαζικού εμβολιασμού
Του Κώστα Ε. Δραγώτη*
Τρείς είναι οι προϋποθέσεις για την επαρκή αντιμετώπιση κάθε πανδημίας. Η ύπαρξη βασικής έρευνας στους τομείς της βιολογίας και της φαρμακολογίας ούτως ώστε να υπάρχουν οι επιστημονικές βάσεις αντιμετώπισης για κάθε επερχόμενη ασθένεια. Βασική φάση η πρόληψη (εδώ είναι τα εμβόλια) και η πρωτοβάθμια πρώιμη αντιμετώπιση της νόσου. Ενα αποτελεσματικό, επαρκές Σύστημα Υγείας σε τεχνολογία και έμψυχο δυναμικό που θα είναι ικανό να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.
Πιστεύω ότι υποτιμήθηκε ο κίνδυνος της επερχόμενης πανδημίας από αρκετά χρόνια και βρέθηκε η ανθρωπότητα σχετικά απροετοίμαστη.
Στο σημείο που φτάσαμε μετά από ένα χρόνο επέλασης της πανδημίας SARS-Covid 19, με άνω των 100 εκατ. κρούσματα και κοντά στα 2,3 εκατ. θανάτους η ελπίδα για την ανακοπή της βρίσκεται πλέον στους ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ.

Είναι σήμερα δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
Ανταγωνισμοί και πολιτικές ελλείψεις οδηγούν σε καθυστερήσεις ,δίνοντας την ευκαιρία μεταλλάξεων του ιού αφού αυτές είναι ανάλογες της πληθυσμιακής διασποράς. Ο “εθνικισμός” των εμβολίων με την περιορισμένη παραγωγή παρατείνουν την πανδημία. Ηδη οι μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες εργάζονται για την παραγωγή νέων εμβολίων που θα ανταποκρίνονται σε μεταλλάξεις αλλά στα Συστήματα Υγείας δεν φτάνουν οι απαιτούμενες ποσότητες των υπαρχόντων.
Πολλές προτάσεις έχουν κατατεθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Η χρηματοδότηση από την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ενωση) κατασκευής εγκαταστάσεων για παραγωγή ικανού αριθμού εμβολίων. Από καιρό έχουν διατεθεί από τα ταμεία της ΕΕ πάνω από 2,7 δισεκατομμύριά Ευρώ.
Είναι απαραίτητη η συνεργασία των εταιριών που έχουν τεχνογνωσία. Βήματα εδώ έχουν γίνει αλλά δεν φτάνουν (οικονομικά συμφέροντα).
Ο πρόεδρος της ΕΕ πρότεινε να απελευθερωθούν οι πατέντες και να εκδοθούν υποχρεωτικές άδειες, που σημαίνει δυνατότητα παραγωγής από ανταγωνίστριες εταιρίες έναντι αμοιβής.
Μεγάλες χώρες με τεράστιες ανάγκες απαιτούν άρση των πατέντων των εμβολίων με συμμετοχή στην παραγωγή (Ινδία, Αφρική).
Για όλα αυτά υπάρχουν τόσο “νομικά” αλλά κυρίως επιχειρηματικά κολλήματα οικονομικών συμφερόντων .Να αναφέρουμε την ανακοίνωση της Pfizer για αναμενόμενα κέρδη στα 15 δις. $.
Είναι απ’ ότι φαίνεται εώς σήμερα μονόδρομος ο προληπτικός εμβολιασμός. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν υψηλό επίπεδο ανοσίας ,χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες.
Είναι χρέος των υγειονομικών να πρωτοστατήσουν στην εμβολιαστική “προπαγάνδα” αντικρούοντας τους μεσαιωνικούς συνωμοτικούς ψιθύρους.
Αν συνεχίσει και στην χώρα μας η εξάπλωση της πανδημίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ελλείψεις του ΕΣΥ κινδυνεύουν να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε κλινικές ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ. Ας μην ξεχνούν οι κυβερνώντες ότι υπάρχει και θερίζει ο καρκίνος, τα αγγειακά νοσήματα ,οι καρδιοπάθειες, τα τροχαία.
Η ενίσχυση της εμβολιαστικής πολιτικής απαιτεί δομές, ανθρώπινο δυναμικό και στοχευμένη επιστημονική πληροφόρηση .
Κυρίως απαιτείται πολύ μεγαλύτερος αριθμός όλων των αποτελεσματικών εμβολίων για την ταχύτερη ανοσοποίηση του πληθυσμού παρεμβαίνοντας στους διεθνείς οργανισμούς που ο λαός μας έχει προσφέρει σημαντικό οικονομικό οβολό. Κανένας δεν λέει να καταργηθεί το κέρδος στην ελεύθερη αγορά, αλλά κάποιοι κανόνες πρέπει να υπάρχουν γιατί τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι Κοινωνικό Αγαθό.

*Ο Κώατας Ε. Δραγώτης είναι ιατρός ΜΕΘ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ