Η τροφή που θα σας βοηθήσει να «εξαφανίσετε» την χοληστερίνη σας

Xάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες

Υγεία

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η βρώμη έχει καθιερωθεί ως το ιδανικό πρωινό;

Αυτό συμβαίνει επειδή το πλιγούρι βρώμης θεωρείται μία από τις καλύτερες τροφές για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας και κατ΄ επέκταση τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Και όλα αυτά χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες.

 

Ξέρατε ότι…

Η βρώμη είναι μια πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες σχηματίζουν ένα τζελ που βοηθά στην αποβολή της χοληστερίνης από το σώμα σας, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερη χοληστερίνη καταλήγει στο αίμα σας.

 

Γιατί είναι σημαντικό να μειώσετε τη χοληστερόλη σας

Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το σώμα σας παράγει δύο διαφορετικούς τύπους χοληστερίνης. Υπάρχει η «καλή» χοληστερίνη (HDL), η οποία βοηθά στην απομάκρυνση άλλων μορφών χοληστερίνης από την κυκλοφορία του αίματός σας και τις μεταφέρει πίσω στο συκώτι σας, το οποίο στη συνέχεια την αποβάλλει από το σώμα σας. Επίσης, υπάρχει η «κακή» χοληστερίνη (LDL), η οποία μπορεί να δημιουργηθεί από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και το υπερβολικό βάρος, σύμφωνα με την American Heart Association (AHA). Τα υψηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία σας μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής αρτηριακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με την κλινική Cleveland.

Το κλειδί λοιπόν είναι να παράγετε «καλή» χοληστερόλη στο σύστημά σας, κάτι που συμβαίνει μέσω της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Πώς οι φυτικές ίνες της βρώμης βοηθούν στα επίπεδα χοληστερίνης

Η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας «κακής» χοληστερόλης στο αίμα σας. Οι διαλυτές φυτικές ίνες προέρχονται από φυτικά τρόφιμα και όταν καταναλώνονται, μπορούν να συνδυαστούν με τη χοληστερίνη και να την απομακρύνουν από το σύστημά σας. Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, πρέπει να τρώτε 5 έως 10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών την ημέρα και το πλιγούρι βρώμης είναι μία από τις καλύτερες πηγές αυτών των φυτικών ινών που μπορείτε να βρείτε.

Παράλληλα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, η βρώμη σας κρατάει χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτρέποντας την πείνα σας. Έτσι, σας βοηθάει να μείνετε μακριά από τα κορεσμένα λιπαρά που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερίνης σας.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορονοϊός
Υγεία
ιατροί
Υγεία