Η ζωή είναι γυναίκα

Της Μαριάννας Σταματιάδου, ιατρός-πρ. αντιδήμαρχος Πατρέων -μέλος ΔΣ ΔΗΠΕΘΕ- πρόεδρος «Φίλων ΔΗΠΕΘΕ».

Η ζωή είναι γυναίκα

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σήμερα, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας (8 Μαρτίου 1857) από εργάτριες Κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ντυμένες στα λευκά ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ορίστηκε, το 1977, για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Για σωματική ακεραιότητα και αυτονομία, ελεύθερες από σεξουαλική βία, να ψηφίζουν, να κατέχουν δημόσια αξιώματα, να συνάπτουν νομικές συμβάσεις, να έχουν ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο, να δουλεύουν και να αμοίβονται με δίκαιους μισθούς, να έχουν αναπαραγωγικά δικαιώματα, ιδιοκτησία και να μορφώνονται.

Στις μέρες μας, όμως, σε πολλές χώρες η Ημέρα εμπορευματοποιήθηκε και εκλήφθηκε ως ευκαιρία να εκφράσουν οι άνδρες την αγάπη τους στις γυναίκες, όπως του Αγίου Βαλεντίνου!

Ωστόσο, περιστατικά αποδεικνύουν την ανάγκη τίμησης των αγώνων των γυναικών.

Οταν πρωτοθεσμήθηκε η Ημέρα, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν δικαίωμα ψήφου, πρώτες της Ν. Ζηλανδίας (1893). Χρειάστηκε ένας αιώνας στη Σαουδική Αραβία για δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους άντρες.

Οι Ελληνίδες, για πρώτη φορά, ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές του 1934. Σε βουλευτικές ψήφισαν το 1956. Πέρασε αιώνας μέχρις ότου καταφέρουν να φτάσουν στην κάλπη, έχοντας πλήρως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι το 1956, με Τσαλδάρη (ΕΡΕ) και Βάσω Θανασέκου (Δημοκρατική Ενωση) να εισέρχονται στο Κοινοβούλιο. Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος, Μαρία Δεσύλλα, στην Κέρκυρα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισημαίνει πως έχει στόχους: τη διείσδυση των γυναικών στην παγκόσμια Οικονομία και καταπολέμηση της φτώχειας. Εκτός από το μισθολογικό χάσμα, η γυναικεία κακοποίηση είναι φλέγον ζήτημα.
Εκτιμάται ότι 120 εκατ. γυναίκες, κάτω των 20 ετών, έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Δυστυχώς, η γυναικοκτονία αυξάνεται στην Ελλάδα. Η ενδοοικογενειακή βία, εκδικητική πορνογραφία και οι παιδεραστές αυξήθηκαν με ανησυχητικό τρόπο.

Η γυναίκα στην Τέχνη, στα Γράμματα, στη Φιλοσοφία, στο Σούπερ Μάρκετ, στο Πεζοδρόμιο, παλεύει παντού και στην πολιτική.

Τιμή σε όλες τις γυναίκες, στα πλάσματα που φέρνουν μέσα τους τη ζωή, που γεννούν ελπίδες της ανθρωπότητας.

Οχι μόνο μια Παγκόσμια Ημέρα, αλλά κάθε ημέρα αξίζει δόξα στο θαύμα, που λέγεται γυναίκα, η οποία ζει σ’ έναν κόσμο αντρών!

Η Αμπιγκέιλ Ανταμς (Αμερικανίδα πολιτικός 1744-1818), που αγωνίστηκε για την εκπαίδευση των γυναικών και κατάργηση της δουλείας, είχε πει: «Αν θέλουμε να έχουμε ήρωες πολιτικούς και φιλοσόφους πρέπει να αποκτήσουμε μορφωμένες γυναίκες».

Ομως το γυναικείο φύλο χρειάζεται να δίνει μάχες ακόμα για τα αυτονόητα.
«Η πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ισότητας, ηθικής και κοινής λογικής» τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Επίσης αναδεικνύει πως «χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στις κυβερνήσεις, στις επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε γυναίκες υπουργούς Οικονομικών και διευθύνουσες συμβούλους. Η ύπαρξη περισσότερων γυναικών στα Κοινοβούλια συνδέεται με ισχυρότερες δεσμεύσεις για το κλίμα και υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση. Οταν ο κόσμος επενδύει στις ευκαιρίες για γυναίκες και κορίτσια, η ανθρωπότητα κερδίζει».

Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται, απειλούνται και καταπατώνται και θα επιτευχθεί ισότητα σε 300 χρόνια!

Χρόνια πολλά στις γυναίκες. Ας έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν τους αγώνες τους.

Ας είναι όλοι στο πλευρό τους.

Ας φροντίσουμε να κατορθώσουν να γκρεμίσουν τη «γυάλινη οροφή» που δεν τους επιτρέπει να φτάσουν σε ηγετικές θέσεις στον επιστημονικό, πανεπιστημιακό και επαγγελματικό τομέα.

Η ζωή είναι γυναίκα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ