Ιερά Μονή Ομπλού: Μπορούν να προβληθούν οι θησαυροί της;

Πρόταση μέσω της «Π» για τη δημιουργία σύγχρονου εκθετηρίου, ώστε να γίνει γνωστός ο πλούτος του μοναστηριού σε επισκέπτες. Τι δηλώνει συνεργάτης της μονής.

Ιερά Μονή Ομπλού: Μπορούν να προβληθούν οι θησαυροί της; Ενα σύγχρονο εκθετήριο λείπει από την ιερά μονή Ομπλού

Θέλουμε θρησκευτικό τουρισμό ή όχι; Δεν νομίζουμε ότι θα βρεθεί κάποιος να απαντήσει αρνητικά στο παραπάνω ερώτημα.

Το θέμα, βέβαια, είναι να βρεθεί και ο ιδανικός τρόπος προκειμένου να αξιοποιηθούν τα δυνατά σημεία της περιοχής μας. Ενα από αυτά είναι και η ιερά μονή Ομπλού, το ιστορικό μοναστήρι που χτίστηκε το 1189 και είναι γεμάτο από θησαυρούς που αξίζει να δει ο επισκέπτης.

Ποιοι είναι αυτοί οι θησαυροί; Τρία μικρά τεμάχια Τιμίου Ξύλου σε σταυρούς ευλογίας, ιερά λείψανα 40 Αγίων, παλαιές επάργυρες λειψανοθήκες (η σπουδαιότερη του 12ου αιώνα, επικαλυμμένη με πλάκες ελεφαντοστού), σταυρός αγιασμού ξυλόγλυπτος και επάργυρος με χρονολογία 1189 (κατ΄άλλους 1789), ιερό ευαγγέλιο επενδυμένο με ασήμι του 1809, βυζαντινή μπιζουτιέρα, ενώ η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει εκατοντάδες τόμους, σιγίλλια, δικαιοπρακτικά έγγραφα και σπάνια χειρόγραφα.

Τι απομένει για όλα τα παραπάνω; Να βοηθηθεί η Μονή να δημιουργήσει ένα σύγχρονο εκθετήριο, προκειμένου οι επισκέπτες να μπορούν με άνεση να το επισκέπτονται. «Στο θέμα άνεση να προσθέσετε και τον δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι», μας είπε συνεργάτης της Μονής, γνωρίζοντας φυσικά πως το έργο είναι δρομολογημένο και πως μέσα στην επόμενη αυτοδιοικητική θητεία θα τρέξει και θα ολοκληρωθεί.

Να σημειωθεί κι ένα ακόμη αξιοθέατο για τους επισκέπτες. Ο λόγος για τον πλάτανο που φύτεψε «ιδίοις χερσί» ο Παλαιών Πατρών Γερμανός το 1820, στην εξωτερική αυλή του μοναστηριού. Παράλληλα, λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται κι άλλος αιωνόβιος πλάτανος, με περίμετρο κορμού επτά οργιών, ηλικίας άνω των χιλίων ετών. Η πυρασφάλεια είναι ένα ακόμη σοβαρό θέμα (είχαμε γράψει και πρόσφατα την εμπειρία της μεγάλης φωτιάς του 1998), όπως και η προβολή της Μονής ως επισκέψιμο σημείο για τον τουρίστα που φτάνει στην Πάτρα, μέσω μιας ταξιδιωτικής, ψηφιακής ή μη, πλατφόρμας, αλλά και ειδικής σήμανσης στις ειδόδους και στο λιμάνι της πόλης.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ