Ιερά Σύνοδος για τον Προσωπικό Αριθμό: Δεν εγείρεται ζήτημα περί αντισυνταγματικού περιορισμού
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από την Νομική Υπηρεσία της και συζήτησε για το Προεδρικό Διάταγμα 40/2025 (ΦΕΚ Α’ 67/2025) που θεσπίζει τον Προσωπικό Αριθμό με στόχο τη σταδιακή αντικατάσταση του Αριθμού Δελτίου Ταυτότητας, του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ και τη διασύνδεση των μητρώων του Δημοσίου Τομέα.

Συνήλθε χθες και σήμερα, Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Ιουνίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 168ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από την Νομική Υπηρεσία της και συζήτησε για το Προεδρικό Διάταγμα 40/2025 (ΦΕΚ Α’ 67/2025) που θεσπίζει τον Προσωπικό Αριθμό με στόχο τη σταδιακή αντικατάσταση του Αριθμού Δελτίου Ταυτότητας, του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ και τη διασύνδεση των μητρώων του Δημοσίου Τομέα.
Κατόπιν τούτου ενημερώνει ότι:
α) κατά τις συναλλαγές των ανθρώπων με τον Δημόσιο Τομέα δεν θα γίνεται ταυτοποίηση αποκλειστικά βάσει του «προσωπικού αριθμού», αλλά θα εξακολουθήσουν να ζητούνται και τα προσωπικά στοιχεία ληξιαρχικής φύσεως (όνομα, επώνυμο, στοιχεία γεννήσεως κλπ),
β) ο προσωπικός αριθμός υποκαθιστά υφισταμένους αριθμούς (ΑΔΤ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) που ήδη κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα. Επομένως ως προς τον «προσωπικό αριθμό» δεν μπορεί να εγερθεί ούτε επιφύλαξη θεολογικής φύσεως ούτε ισχυρισμός περί αντισυνταγματικού περιορισμού των ατομικών ελευθεριών (π.χ. προσωπικών δεδομένων) λόγω της αντικαταστάσεως τριών υφισταμένων αριθμών μητρώου από ένα ενιαίο αριθμό.
Η ΔΙΣ αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως:
– Κατήρτισε την Ημερησία Διάταξη της Τακτικής Συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγκληθησομένης, συν Θεώ, από της 7ης έως της 9ης μηνός Οκτωβρίου 2025.
– Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί ανανεώσεως των υφισταμένων υποτροφιών και περί χορηγήσεως νέων για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Η τελετή παραδόσεως των υποτροφιών σε 98 Έλληνες φοιτητές, για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, και σε 52 φοιτητές αδελφών Εκκλησιών από 20 χώρες, για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, κατά την πρώτη Συνεδρία της νέας Συνοδικής περιόδου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά μήνα Σεπτέμβριο. Το συνολικό ποσό των υποτροφιών, το οποίο θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ανέρχεται σε 680.000 ευρώ.
– Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος για τη διεξαγωγή του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Στελεχών Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Η Ορθόδοξη ανθρωπολογία στον καιρό της Τεχνητής Νοημοσύνης».
– Ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου, περί της πραγματοποιήσεως δύο Μοναστικών Ημερίδων στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ιερά Μονή Πεντέλης) την 3η Ιουνίου 2025 και στο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης την 5η Ιουνίου 2025, με θέμα: «Η ανθρωπολογία του Ορθοδόξου Μοναχισμού».
– Ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως περί της διεξαχθείσης 9ης Ημερίδας για την ενημέρωση των υπευθύνων Γραφείων Τύπου καθώς και άλλων προσώπων, τα οποία ασχολούνται με την επικοινωνία των Ιερών Μητροπόλεων των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, η οποία φιλοξενήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την Τρίτη 13 Μαΐου 2025.
– Ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο περί του πραγματοποιηθέντος στη Χίο, από 14ης έως 18ης Μαῒου 2025, Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα: «Ευαγγελιστής Μάρκος: Ιερά και Θύραθεν Επιστήμη».
– Ενέκρινε την ανανέωση του διορισμού του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Χερουβείμ Μουστάκα, Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, στη θέση του Διευθυντού της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
– Ενέκρινε τον διορισμό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Δωροθέου Ζέρβα, ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.
Κατά το διάλειμμα της χθεσινής Συνεδρίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Χρήστο Μπουκώρο και τον Δικηγόρο Αθηνών κ. Ζώη Σταυρόπουλο και επέδωσε στον Υφυπουργό επιστολή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου περί των εκκρεμών θεμάτων καταχωρήσεως εκκλησιαστικής περιουσίας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Κατά το διάλειμμα της σημερινής Συνεδρίας ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Γεώργιο Μυλωνάκη και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News