Ηλεία – Μαζική δηλητηρίαση: «Ένα μικρό κομμάτι προβατίνας φάγαμε και…» – Τι απαντά ο ιερέας

«Εγώ, η μητέρα μου και η αδερφή μου, κάναμε πάρα πολλούς εμετούς, είχαμε αλλάξει χρώμα, είχαμε γίνει κίτρινοι και πήγαμε στο Κέντρο Υγείας», τονίζει ο 15χρονος, για το πανηγύρι που μετατράπηκε σε «εφιάλτη» στην Ηλεία λόγω κατανάλωσης αλλοιωμένης προβατίνας.

Ηλεία

Τι ακολούθησε μετά την κατανάλωση της αλλοιωμένης προβατίνας, που τους οδήγησε με φριχτούς πόνους στο Κέντρο Υγείας στη Βάρδα Ηλείας, περιέγραψαν στο newsit.gr ένας 15χρονος και η μητέρα του από τα 37 άτομα που εμφάνισαν έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε πανηγύρι έξω από Εκκλησία ανήμερα των εορτασμών του Αγίου Γεωργίου τη Δευτέρα του Πάσχα (06.05.24).

Βάρδα-μαζική δηλητηρίαση: Τι κατανάλωσαν τα 37 άτομα που κατέληξαν στο Κέντρο Υγείας

«Εγώ, η μητέρα μου και η αδερφή μου, κάναμε πάρα πολλούς εμετούς, είχαμε αλλάξει χρώμα, είχαμε γίνει κίτρινοι και πήγαμε στο Κέντρο Υγείας», τονίζει ο 15χρονος, μιλώντας στο newsit.gr για το πανηγύρι που μετατράπηκε σε «εφιάλτη» στην Ηλεία λόγω κατανάλωσης αλλοιωμένης προβατίνας.

«Δεν μπορούσα, πονούσα πάρα πολύ, μεγάλη ταλαιπωρία, δεν μπορούσα να συνέλθω, τώρα είμαι μια χαρά. Είναι ανεύθυνοι οι άνθρωποι, έφαγα ένα κομματάκι προβατίνας αλλά με πείραξε και αυτό το μικρό κομματάκι», σημειώνει.

Την ίδια ώρα, η μητέρα του κάνει λόγο για φριχτούς πόνους.

«Τώρα είμαστε καλύτερα, αλλά το στομάχι μας πονάει ακόμη, μέσα σε δύο με τρεις ώρες από την ώρα που φάγαμε, είχαμε πάρα πολλούς εμετούς.

Μάλλον σε καζάνι την έβρασαν, νομίζαμε στην αρχή πως είχαμε γαστρεντερίτιδα, αλλά στη συνέχεια ήρθαν τόσα πολλά άτομα στο Κέντρο Υγείας και μας είπαν ότι πάθαμε τροφική δηλητηρίαση», δηλώνει η μητέρα του 15χρονου.
Από τη μία το μεσημέρι έως και τις οχτώ το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα κατέφτασαν σταδιακά στο Κέντρο Υγείας και τα 37 άτομα που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, έχοντας καταναλώσει την προβατίνα κατά το πανηγύρι, που στήθηκε έξω από την Εκκλησία, όπως γίνεται παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια ημέρα.

Και στους 37 χορηγήθηκαν φάρμακα και οροί, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και δεν χρειάστηκε κανένας να διακομιστεί σε νοσοκομείο, αν και το Κέντρο Υγείας φούλαρε από ασθενείς, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα να νοσηλεύονται ακόμη και στα γραφεία του.

«Κάναμε αυτό που προβλέπεται. Όλοι αυτοί είχαν κάνει καταναλώσει ίδια είδη τροφής, κρέας και γλυκά. Ήταν 200 άτομα στην εκκλησιαστική λιτανεία, τώρα πόσοι από αυτοί έφαγαν, πόσοι είχαν ελαφρά συμπτώματα και δεν έτρεξαν για τις πρώτες βοήθειες, δεν ξέρουμε. Εδώ ήρθαν 37 άτομα. Ο πρώτος στη μία το μεσημέρι και ο τελευταίος στις 8 το βράδυ», περιγράφει στο newsit.gr ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σταύρος Λεβέντης.

«Κάποια στιγμή είχαμε 9 άτομα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης ταυτόχρονα, με ορούς και ενέσεις τους αντιμετωπίσαμε όλους, δεν χρειάστηκε κάποιος να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν πάνω από 50 χρονών έως και 90, ο μεγαλύτερος. Ανάκαμψαν όλοι σύντομα», επισημαίνει ο ίδιος.

«Τους νοσηλεύσαμε ακόμη και μέσα σε γραφεία», λέει στο newsit.gr ο κ. Λεβέντης και συμπληρώνει: «Ήρθαν όλοι με συνοδεία συγγενών, κάποιοι έφαγαν φαγητό που είχε αλλοιωθεί, ήταν μετά την πρωινή λειτουργία, με προσφορά φαγητών και γλυκών από τον κόσμο».

Η απάντηση του ιερέα που «τάισε» τον κόσμο

Παρά το γεγονός ότι οι… υποψίες έχουν πέσει στη βραστή προβατίνα, ο ιερέας του ναού υποστηρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι είναι αυτό που προκάλεσε

«Έφαγα και εγώ προβατίνα. Εγώ δεν είχα συμπτώματα. Αυτό το έθιμο υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Σε μια τραπεζαρία μεγάλη γύρω στα 70 μέτρα, βρίσκονται τα εδέσματα των συμπολιτών. Βρισκόταν η προβατίνα η βρασμένη, δύο ταψιά αρνί, φράουλες, γλυκά που είχαν φέρει οι ενορίτες.

Με το που είπαμε το «Χριστός Ανέστη», κληρώσαμε τα δώρα, τους ευχαρίστησα όλους και όλοι κατευθυνθήκαν στο τραπέζι. Ήρθαν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Δεν φταίει η ποσότητα του κόσμου. Κάποιο λάθος έγινε. Πού έγινε το λάθος; Σε αυτά που έφεραν ή στο βραστό; Δίπλα από τον δρόμο ακριβώς στα 3 μέτρα είναι οι κάδοι των απορριμμάτων. Κάθε χρόνο υπάρχουν εκεί, ποιος μπορεί να ξέρει τι έγινε;

Ο ένας λέει έφαγα από όλα και δεν με πείραξε τίποτα. Εγώ δεν μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι είπαν ψέματα. Τα αίτια πολλά – λέγανε στο στρατό – η εμπλοκή μια».

 
Διαβάστε επίσης:

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά έως και 50.000 ευρώ, πότε καταβάλλονται

Βρετανία: Συναγερμός για πυρκαγιά στο αεροδρόμιο του Gatwick ΒΙΝΤΕΟ

Άννα Παναγιωτοπούλου: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην αγαπημένη ηθοποιό ΦΩΤΟ

Καιρός: «Εκρηκτικό μείγμα» από βροχές και αφρικανική σκόνη, πότε αναμένεται μεταβολή

Eurovision 2024: Με φαρυγγίτιδα και πυρετό η Μαρίνα Σάττι, διέρρευσε όλη η τελευταία πρόβα ΒΙΝΤΕΟ