Ηλεία: Προχωρημένη και μοναδική… ανακύκλωση των μπάζων

Ηλεία: Προχωρημένη και μοναδική... ανακύκλωση των μπάζων

Οριστικό τέλος στη ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος της Ηλείας, που έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές από την ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές «Natura», επιχειρείται με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί χρήσης των κατάλοιπων από εργασίες εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ

«Φρένο» στην αλόγιστη καταστροφή που συντελείται στο περιβάλλον επί δεκαετίες έρχεται να βάλει η μοναδική αδειοδοτημένη κι εν ενεργεία Μονάδα Ανακύκλωσης «Ηλειακή ΑΕΚΚ» συμβάλλοντας στην προστασία του οικοσυστήματος του νομού, που πολλάκις στο παρελθόν έχει αλλοιωθεί.

ΑΛΟΓΙΣΤΑ

Μέχρι σήμερα, μια πολύ μεγάλη ποσότητα υλικών, τα λεγόμενα μπάζα, ρίχνονταν αλόγιστα σε δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις χωρίς καμία προφύλαξη για τον φυσικό πλούτο και καμία μέριμνα  επαναχρησιμοποίησή τους. «Η μονάδα έχει ως σκοπό τη διαχείριση όλων των υλικών που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις» εξήγε στην «Π» ο ιδιοκτήτης της- πολιτικός μηχανικός Βασίλης Παναγόπουλος.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

Η νομοθεσία (ν. 4685/2020) για την χρήση των κατάλοιπων έγινε πάρα πολύ αυστηρή. Μάλιστα για την έκδοση οποιαδήποτε οικοδομικής άδειας, έστω και άδειας μικρής κλίμακας, κάθε ιδιώτης πρέπει να προσκομίσει στην Πολεοδομία σύμβαση με το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης.

ΣΥΝΗΘΕΙΑ

«Ολα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα έχουν υποχρέωση έκδοσης αυτής της άδειας, έτσι ώστε να μπορούν στο τέλος να συμβασιοποιήσουν και να εκτελέσουν τα έργα τους», τονίζει στην «Π» ο κ. Παναγόπουλος.

Κατά την άποψή του πρέπει να γίνει συνήθεια και υποχρέωση όλων των πολιτών, αφού ακόμη και τα μικρά κατάλοιπα από μια επισκευή πρέπει να ανακυκλώνονται ώστε να εξοικονομούνται φυσικοί πόροι.

ΔΙΑΛΟΓΗ

Η διαδικασία διαλογής των υλικών είναι πολυεπίπεδη. Μετά από αυτή γίνεται ταξινόμηση ανά κωδικό, που έχει προσδιοριστεί από την ΕΕ, όπως σκυρόδεμα, σίδερα, κεραμίδια κ.ά. Στη συνέχεια ειδική κινητή μονάδα θρυμματίζει όλα αυτά τα υλικά και παράγει καινούργια προϊόντα, τα οποία διατίθενται για επαναχρησιμοποίηση στα δημόσια και στα ιδιωτικά έργα.

«Τα υλικά τα οποία μπαίνουν μέσα στη μονάδα εναλλακτικής διαχείρισης ζυγίζονται ούτως ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για το τι μπαίνει και το τι βγαίνει μετά τη διαλογή και την κατηγοριοποίηση», αποσαφηνίζει ο κ. Παναγόπουλος.

ΟΥΡΑΓΟΣ

Τα ποσοστά επαναχρησιμοποίησης των υλικών σε χώρες της ΕΕ είναι πολύ αυξημένα και φθάνουν μέχρι και το 80%. Στην Ελλάδα όμως η ανακύκλωση αυτών αγγίζει μόλις στο 20% και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία παράγονται ετησίως 6 με 7 εκατομμύρια τόνοι απόβλητων από αυτά τα υλικά.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

«Εχουμε την υποχρέωση από την ΕΕ μέχρι το 2025 να φθάσουμε σε ποσοστό ανακύκλωσης τουλάχιστον στο 50%. Είναι μια προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας, έτσι ώστε να πετύχουμε το στόχο, διότι τα πρόστιμα από εκεί και πέρα είναι παρά πολύ μεγάλα», σημειώνει στην «Π» ο κ. Παναγόπουλος.

«Η υιοθέτηση της ανακύκλωσης μπαζών ενισχύει την κυκλική οικονομία, αυξάνει τις θέσεις εργασίας και προστατεύει το περιβάλλον», επισημαίνει και επαναλαμβάνει πως  πρέπει να πάψει η ανεξέλεγκτη εναπόθεση κατάλοιπων σε ποτάμια, αποστραγγιστικά κανάλια, ρέματα κ.ά.

 

του ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΙΣΤΗ

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ