Ηλεία: Στην «εντατική» η ψυχική υγεία λόγω καραντίνας

Ηλεία: Στην «εντατική» η ψυχική υγεία λόγω καραντίνας

Μεγάλης έκτασης και εξαιρετικά δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ελλήνων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και του πολύμηνου λοκντάουν. Η πανδημία και οι συνέπειές της, αφότου καταφέρουμε να την ελέγξουμε, θα είναι αισθητές για χρόνια είπε στην «Π» η σύμβουλος ψυχικής υγείας, Ελενα Παναγούλια.

ΠΛΗΓΜΑ

Ο συνδυασμός της νόσου, με τις κοινωνικές συνέπειες και την οικονομική καταστροφή, σύμφωνα με την κ. Παναγούλια, θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην ψυχική υγεία, με μακροχρόνιες συνέπειες. «Αυτή η πραγματικότητα καθιστά αναγκαία τη δυνατότητα πρόσβασης όλων σε φορείς ψυχολογικής υποστήριξης», είπε.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Μελέτες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας προβλέπουν ότι συνολικά 10 εκατ. άνθρωποι θα αναζητήσουν ψυχιατρική στήριξη. Από αυτούς, 1,3 εκατ. που δεν είχαν ψυχολογικά προβλήματα αναμένεται να αναζητήσει βοήθεια για τη θεραπεία μέτριου ως βαρέως άγχους, ενώ 1,8 εκατ. άλλοι θα ζητήσουν θεραπεία για μέτρια έως βαριά κλινική κατάθλιψη.

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 1,5 εκατ. παιδιά, χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης αποκλειστικά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Επίσης πάνω από 1,5 εκατ. παιδιά κινδυνεύουν από άγχος και κατάθλιψη εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης, της καραντίνας, της ασθένειας ή του θανάτου οικείου τους. 

ΦΟΒΟΣ

Η ψυχική υγεία, όπως λέει η κ. Παναγούλια, κλονίζεται καθώς ο φόβος της προσβολής από τον κορονοϊό, της έκθεσης ευάλωτων συγγενών σε αυτόν, αλλά και η νόσηση ή το πένθος, δυναμιτίζουν τον ψυχισμό. Στην Ελλάδα η πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 έχει δεχθεί περισσότερες από 107.000 κλήσεις. «Αυτό  αντανακλά την ψυχολογική κούραση των Ελλήνων», είπε στην «Π» η κ. Ε. Παναγούλια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Η ψυχοσύνθεση των πολιτών διαποτίζεται και από την έντονη λύπη για τους θανάτους που στοιχειώνουν την καθημερινότητα. Η οργή, η αγωνία και η ανησυχία είναι επίσης συχνά συναισθήματα και τόσο μπερδεμένα που χρειάζεται βοήθεια για να ξεδιαλυθεί η απροσδιόριστη αυτή ανησυχία και ένταση που βιώνει κάθε πολίτης.

ΕΝΟΧΗ

Η ενοχή έχει γίνει καθημερινότητά μας. Πολλοί ανησυχούν μήπως μέσα από πράξεις ή απροσεξία κινδυνεύσουν οι ίδιοι ή οι οικείοι τους. Αλλοι αναζητούν πρακτικές συμβουλές και επιλογές, ώστε να νιώσουν ότι ανακτούν  τον έλεγχο της ζωής τους.

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

Εν μέσω πανδημίας, αυξανόμενα είναι και τα κοινωνικά αιτήματα για επιδόματα ανεργίας, κοινωνικής αλληλεγγύης κ.ά. Αυτά αποτυπώνουν την ανασφάλεια, η οποία μουδιάζει τα όνειρα των νεαρότερων ηλικιών. 

«Είμαστε προγραμματισμένοι να αγγίζουμε, να μάς αγγίζουν. Ενα και πλέον χρόνο έχουμε αναγκαστεί να βγάλουμε από τη ζωή μας το άγγιγμα και την αγκαλιά», σχολίασε η κ. Παναγούλια. 

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ

Το άγγιγμα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογική και σωματική ευεξία. Η επιθυμία για άγγιγμα είναι ένα σήμα ότι δεν ικανοποιείται μια πρωτόγονη ανάγκη μας. Ωστόσο, η εξέλιξη είναι στο πλευρό μας και μόλις μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε, θα προσαρμοστούμε γρήγορα.

ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη κατά την διάρκεια της πανδημίας είναι η επιστροφή σε έναν καθημερινό ρυθμό που να  δίνει μια αίσθηση κανονικότητας και ανάκτησης του ελέγχου. «Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε πράγματα που δεν ελέγχονται και δεν μπορούμε να αλλάξουμε», είπε στην «Π» η ψυχολόγος, Ελενα Παναγούλια. Προέτρεψε δε να διοχετεύσουμε το χρόνο που έχουμε από την αναγκαστική αναστολή πολλών επαγγελματικών και κοινωνικών δράσεων σε δραστηριότητες εσωτερικής αυτό βελτίωσης.

 

του ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΙΣΤΗ

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ