Ιράκ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ταβέρνα 5.000 ετών 

Oι ερευνητές, που εργάζονταν στην αρχαία πόλη Λαγκάς στο σημερινό Ιράκ, ανακάλυψαν ότι μια ταβέρνα, κρυμμένη μόλις μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια, χωριζόταν σε μια υπαίθρια τραπεζαρία και ένα δωμάτιο στο οποίο βρέθηκαν παγκάκια, φούρνος, αρχαία υπολείμματα φαγητού και ένα ψυγείο 5.000 ετών.

Ιράκ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ταβέρνα 5.000 ετών 

Aρχαιολόγοι έξω από την πόλη Al-Shatrah στο νότιο Ιράκ, ανακάλυψαν μια μεγάλη ταβέρνα γεμάτη καθίσματα, φούρνο, ένα είδος αρχαίου πήλινου ψυγείου που ονομάζεται “zeer” και δοχεία αποθήκευσης, μερικά από τα οποία περιείχαν ακόμα τρόφιμα, γεγονός που μαρτυρά τον τρόπο ζωής που χρονολογείται γύρω στο 2.700 π.Χ.

Ειδικότερα, οι ερευνητές, που εργάζονταν στην αρχαία πόλη Λαγκάς στο σημερινό Ιράκ, ανακάλυψαν ότι μια ταβέρνα, κρυμμένη μόλις μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια, χωριζόταν σε μια υπαίθρια τραπεζαρία και ένα δωμάτιο στο οποίο βρέθηκαν παγκάκια, φούρνος, αρχαία υπολείμματα φαγητού και ένα ψυγείο 5.000 ετών.

Αρχικά, οι αρχαιολόγοι ανέσκαφαν τον ανοιχτό χώρο της αυλής της ταβέρνας, η οποία ήταν δύσκολο να ανασκαφεί, όντας «ανοιχτή και εκτεθειμένη στην ύπαιθρο», είπε στο CNN ο Ριντ Γκούντμαν, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Αφού επέστρεψε στη μυστηριώδη αυλή λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 2022, η Σάρα Πιζιμέντι (από το Πανεπιστήμιο της Πίζας) διεύρυνε τη διάμετρο της ανασκαφής.

Τότε, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν φούρνο βιομηχανικού μεγέθους, ένα αρχαίο «ψυγείο» που απομακρύνει την υγρασία και διατηρεί το φαγητό δροσερό και δεκάδες κωνικά κύπελλα, πολλά από τα οποία περιείχαν υπολείμματα ψαριών, μαρτυρώντας ότι η αυλή χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος εστίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λαγκάς, η σημερινή πόλη αλ-Χίμπα, ήταν μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις στη νότια Μεσοποταμία, κατοικείτο από την 5η χιλιετία έως τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ. και κάλυπτε μια έκταση σχεδόν 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Πηγή: BBC, Al Jazeera

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments