Ισραήλ: Εξετάζει εισβολή στον Λίβανο

Aξιωματούχοι των ΗΠΑ αποκαλύπτουν τι μπορεί να συμβεί.

Ισραήλ (Photo by JACK GUEZ / AFP)

Σοβαρές ανησυχίες ότι σε περίπτωση ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση θα μπορούσε να εξουδετερώσει την αεράμυνα του Ισραήλ στο βορρά.

Οι φόβοι, που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τους έχουν κοινοποιηθεί και από το Ισραήλ, ότι το πολυδιαφημιζόμενο σύστημα αεράμυνας, Iron Dome θα μπορούσε να είναι ευάλωτο στο τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ, αυξάνονται μόνο καθώς το Ισραήλ όλο και περισσότερο δείχνει στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι προετοιμάζεται για χερσαία και εναέρια εισβολή στον Λίβανο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει στις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν να μεταφέρουν πόρους από τη νότια Γάζα στο βόρειο Ισραήλ, προετοιμάζοντας μια πιθανή επίθεση εναντίον της λιβανέζικης οργάνωσης, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN την Τετάρτη.

«Εκτιμούμε ότι τουλάχιστον ορισμένες» συστοιχίες Iron Dome «θα υπερφορτωθούν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η αεράμυνα του Ισραήλ σε επίθεση μεγάλης κλίμακας της Χεζμπολάχ

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό θα ήταν πιο πιθανό αν η Χεζμπολάχ πραγματοποιούσε μια επίθεση μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιώντας κυρίως κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας, τα οποία θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν από το σύστημα. Η Χεζμπολάχ αποθηκεύει εδώ και χρόνια πυρομαχικά και πυραύλους ακριβείας που κατευθύνονται από το Ιράν, κάτι για το οποίο το Ισραήλ έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πλήττει και να καταστρέφει σύστημα του Iron Dome σε μια στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ. Ο ισραηλινός Τύπος ανέφερε ότι φαινόταν να είναι η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση επιτυχούς πλήγματος του συστήματος.

Οι IDF δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για οποιαδήποτε ζημιά στο σύστημα. Αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει στις ΗΠΑ ότι πιστεύουν ότι το Iron Dome θα μπορούσε να είναι ευάλωτο, ιδιαίτερα στο βόρειο Ισραήλ, και έχουν εκπλαγεί από την πολυπλοκότητα των χτυπημάτων της Χεζμπολάχ μέχρι σήμερα, είπαν οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι. Πρωταρχική ανησυχία είναι ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό κατευθυνόμενων πυρομαχικών και πυραύλων ακριβείας, δήλωσε πηγή που γνωρίζει την απειλή.

Η λιβανέζικη μαχητική ομάδα δημοσίευσε επίσης ένα εννιάλεπτο βίντεο αυτή την εβδομάδα, το οποίο φέρεται να τραβήχτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος και δείχνει ευαίσθητες ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες ισραηλινές πόλεις.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε στο CNN ότι σε περίπτωση ενός πλήρους κλίμακας πολέμου, η υποστήριξη που θα χρειαστεί περισσότερο το Ισραήλ θα είναι πρόσθετα συστήματα αεράμυνας και αναπλήρωση του Iron Dome, τα οποία θα παρέχουν οι ΗΠΑ.

Το Iron Dome είναι θεμελιώδους σημασίας για την άμυνα του Ισραήλ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δαπανήσει πάνω από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι το σύστημα καυχιόταν για ποσοστό επιτυχίας 95,6% κατά τη διάρκεια ενός πυραυλικού σάλου που εκτόξευσε η Ισλαμική Τζιχάντ πέρυσι, οπότε αν η Χεζμπολάχ υπερνικούσε την πυραυλική άμυνα του Ισραήλ θα κινδύνευαν ζωές Ισραηλινών στρατιωτικών και πολιτών.

 

«Μια πολύ επικίνδυνη περίοδος»

Οι συζητήσεις έρχονται καθώς η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ έχει φτάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο καμπής, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Το γεγονός ότι καταφέραμε να το περιορίσουμε για τόσο καιρό ήταν ένα θαύμα», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις προσπάθειες των ΗΠΑ να κρατήσουν τις επιθέσεις Ισραήλ-Χεζμπολάχ από το να εξελιχθούν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Μπαίνουμε σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο», δήλωσε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Κάτι θα μπορούσε να ξεκινήσει με μικρή προειδοποίηση».

Οι επιπτώσεις ενός ευρύτερου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα οπλοστάσιο ρουκετών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών εκθετικά μεγαλύτερο, πιο εξελιγμένο και πιο καταστροφικό από τη Χαμάς. Οι περισσότεροι είναι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, αλλά μερικοί μπορούν να φτάσουν βαθιά μέσα στο Ισραήλ με ικανότητα ακριβείας. Οι IDF έχουν υπολογίσει ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων πυρομαχικών ακριβείας.

Η πιθανότητα για πόλεμο συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι προοπτικές μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν εξασθενίσει. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, τότε υπάρχει μια παράλληλη διπλωματική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που έχει διαπραγματευτεί ο Αμερικανός απεσταλμένος Άμος Χόκσταϊν και η οποία, όπως πιστεύουν οι ΗΠΑ, θα τεθεί σε ισχύ.

Ο Χόκσταϊν επισκέφθηκε τόσο την Ιερουσαλήμ όσο και τη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα, όπου συναντήθηκε με ανώτερους Ισραηλινούς και Λιβανέζους αξιωματούχους για να υποστηρίξει το σχέδιό του και να αποτρέψει τις πλευρές από περαιτέρω κλιμάκωση.

Όμως οι διασυνοριακές επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έφτασαν σε νέο υψηλό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα και το Ισραήλ προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ την Τρίτη για την προοπτική «ολοκληρωτικού πολέμου».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στις ΗΠΑ, και οι ΗΠΑ συμφωνούν, ότι διαθέτουν τους πόρους για να πραγματοποιήσουν μια επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ αν χρειαστεί, ιδίως αν η εκστρατεία της στη Ράφα στη νότια Γάζα τερματιστεί, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πει ρητά στο Ισραήλ ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε επίθεση κατά της Χεζμπολάχ, αλλά το προειδοποιούν ότι οι ενέργειές του θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο, τον οποίο οι δύο πλευρές δεν θέλουν στην πραγματικότητα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

 

Το Ισραήλ σκέφτεται πολύ σοβαρά να εισέλθει στον Λίβανο

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, είπε σε Άραβα ομόλογό του ότι φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει πρόθεση να εξαπολύσει εισβολή στο Λίβανο, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τη συνάντηση.

«Φαίνεται ότι [το Ισραήλ] σκέφτεται πολύ σοβαρά να εισέλθει στον Λίβανο», δήλωσε το άτομο. Η απάντηση του Άραβα αξιωματούχου στον Μπλίνκεν, πρόσθεσε η πηγή, ήταν ότι η Χεζμπολάχ έχει επικοινωνήσει ότι δεν θα σταματήσει τα χτυπήματά της στο Ισραήλ μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει στις ΗΠΑ ότι ένας από τους κύριους στόχους μιας επίθεσης θα ήταν να απωθήσει τη Χεζμπολάχ, δημιουργώντας μια νεκρή ζώνη μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και επιτρέποντας στους δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βορρά λόγω των διασυνοριακών επιθέσεων να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με το iefimerida, η επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε την Τετάρτη ότι αν ο πόλεμος «επιβληθεί» στον Λίβανο, τότε η Χεζμπολάχ θα πολεμήσει «χωρίς κανόνες και ανώτατα όρια». Προειδοποίησε επίσης την Τετάρτη ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να στοχεύσει την Κύπρο εάν η χώρα επέτρεπε στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για να χτυπήσει τον Λίβανο.

Παρά την κατάσταση σύγκρουσης που υπάρχει μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών, τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου είναι τα πιο ήσυχα εδώ και χρόνια μετά το τέλος του πολέμου του 2006, με μόνο περιστασιακές διασυνοριακές μάχες που έληξαν σχετικά γρήγορα. Όμως η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου άλλαξε ριζικά το status quo μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

 

Διαβάστε επίσης:

Νέα γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη, σκότωσε τη σύζυγό του με κατσαβίδι

Συναγερμός στην Περιφέρεια, έκτακτη συνεδρίαση για πυρκαγιές, που απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων

Καιρός: Εκρηκτικός συνδυασμός ζέστης, ξηρασίας και μελτεμιού, η πρόγνωση για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Μήνυμα ΗΠΑ σε Χεζμπολάχ για Κύπρο: «Πρέπει να σταματήσει να απειλεί οποιονδήποτε, να επιδιώξει διπλωματική λύση»

Trannos: Γιατί συνελήφθη ο γνωστός τράπερ