Καταψηφίστε το κόμμα που εμπιστεύεστε

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ θέτει ως βασική της επιδίωξη την αποτροπή της παντοδυναμίας Μητσοτάκη. Ουσιαστικά εννοεί την αποτροπή της αυτοδυναμίας. Να αναδειχθεί, δηλαδή, μια κυβέρνηση, η οποία δεν θα μπορεί να κυβερνά χωρίς συναίνεση ή ανοχή από την αντιπολίτευση. Ή έστω μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας που θα φοβάται τη σκιά της. Τους ίδιους τους βουλευτές της, τις φιλικές της κοινωνικές δυνάμεις, τον συνδικαλισμό.

ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ αυτή η οριακή πλειοψηφία, θα πρέπει μερίδα των ψηφοφόρων της πρώτης αναμέτρησης να μην ξαναψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Ενώ δηλαδή την προτίμησαν στις 21 Μαΐου, για να αποφύγει η χώρα την αστάθεια και τις περιπέτειες, να προτιμήσουν τώρα την αντιπολίτευση, ώστε να έχουν τις περιπέτειες που ήθελαν να αποφύγουν. Και γιατί να το κάνουν; Για να γλυτώσουν από το πρόγραμμα του κόμματος που επέλεξαν. Δεν ακούγεται λογικό, αλλά δεν έχουν μείνει και πολλά επιχειρήματα στον Αλέξη Τσίπρα.

Η ΕΓΧΩΡΙΑ πολιτική εμπειρία, προδικτατορική και μεταπολιτευτική, έχει δείξει ότι μικρότερη σημασία έχει το εύρος της πλειοψηφίας για μια κυβέρνηση, σε σχέση με τη σύμπνοια στις τάξεις του κόμματος. Για να επιτευχθεί η σύμπνοια αυτή, το φάρμακο δεν είναι ένας πανίσχυρος πρωθυπουργός, διότι η ισχύς του δεν εξαρτάται από τις δικαιοδοσίες του όσο από την κοινωνική συγκατάθεση, η οποία αποσπάται όταν οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι. Αν, δηλαδή, η ακρίβεια δεν ελεγχθεί, τι να τους κάνεις τους 200 βουλευτές, εάν η κοινωνία είναι στα κεραμίδια;

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ έχει δύο δυνητικά ατού. Πρώτον, να εξηγήσει πλήρως το πρόγραμμά του και να το καταστήσει φιλικό, ώστε η αντιπολίτευση να μην μπορεί να ενεργοποιήσει φοβικά σύνδρομα. Δεύτερον, να το υλοποιήσει πειστικά και αποτελεσματικά, προστατεύοντας παράλληλα τους πολίτες από τα απόνερα κρίσεων εισαγωγής. Η λογική δείχνει τον δρόμο. Σαφήνεια, ουσία, καθαρές εξηγήσεις, αποτέλεσμα. Ο,τι ακριβώς δεν μπόρεσε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας ούτε ως πρωθυπουργός, ούτε ως αντιπολίτευση, μπόρεσε όμως να το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ