Κες και σε (qu’est-ce que c’est) Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ;

Συνολικά, έχει ποδοσφαιριστές από 14 χώρες. Αυτό θα πει σχολαστικό σκάουτινγκ… Επίσης, η Ουνιόν έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα Βελγίου από το 1904 μέχρι το 1935!

Ουνιόν,Κες,Σεν

Ποια είναι ρε παιδιά αυτή η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ; Με μια φράση, η απάντηση είναι: «Ακόμα μία όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία». Απ’ αυτές που ψοφάμε να βιώνουμε ως ποδοσφαιρόφιλοι.

Και εντάξει, άκουγα για το «θαύμα» της Ουνιόν, αλλά δεν έγινε και πολύ σημασία. Μέχρι που με τσίγκλησε ο γιος μου βλέποντας τη βαθμολογία του βελγικού πρωταθλήματος (ναι, παρακολουθεί και Βέλγιο…).

Πρώτη στη βαθμολογία, λέει, με 7 βαθμούς διαφορά, μια Ουνιόν κάτι. Εγώ σε μια Μπριζ είχα μείνει, σε μία Αντερλεχτ, άντε και σε μία Αντβερπ που έπαιξε φέτος με τον Ολυμπιακό.

Ολα τα θαύματα έχουν υπόβαθρο και μπορούν να διδάξουν πολλά στη χώρα μας, αν και γενικά είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ είναι ομάδα που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Ο σύλλογος βολόδερνε στις μικρές Κατηγορίες και δεν μπορούσε να σηκώσει κεφάλι. Ολα αυτά μέχρι να μπει στο παιχνίδι ένας ξένος επενδυτής. Επενδυτής κανονικός όμως, πού ήξερε τι ήθελε να αγοράσει και τι ήθελε να πετύχει, με σχέδιο και μεθοδικότητα.

Ο πρόεδρος της Μπράιτον, Τόνι Μπλουμ και οι συνεργάτες του έψαξαν ολόκληρη την Ευρώπη για έναν σύλλογο – ευκαιρία. Ειχε φθηνό τίμημα, είχε έδρα μια μεγάλη πόλη, είχε μεγάλη βάση οπαδών και ήταν διαθέσιμη προς πώληση.

Ανέλαβαν ομάδα στη β’ κατηγορία και τους πήρε δύο χρόνια μέχρι να την ανεβάσουν. Πολλοί νομίζουμε ότι ξόδεψαν μια ολόκληρη περιουσία, όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Οι επιλογές των παικτών περνούσαν από κόσκινο και βασίζονταν αποκλειστικά σε κριτήρια που έθεταν οι κατάλληλοι άνθρωποι και λιγότερο οι προπονητές.

Η Independent είχε αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι κάθε μεταγραφή σήμαινε έρευνα περίπου 10 μηνών!

Σημείο αναφοράς της Ουνιόν είναι ο Αγγλος αμυντικός, Κρίστιαν Μπέργκες, που αποκτήθηκε από την Πόρτσμουθ και πείστηκε να παίξει στη β’ Βελγίου και απίστευτος Γερμανός με τουρκική καταγωγή μπόμπερ Ντενίζ Ουντάβ, 25 ετών με ευχέρεια στο σκοράρισμα ακόμα και στις μικρότερες Κατηγορίες.

Η άνοδος της ομάδας στη Pro League, η καταπληκτική της πορεία και η κατακόρυφη αύξηση των εσόδων της, έχει ανοίξει την όρεξη στους ιδιοκτήτες της που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα μεγάλο προπονητικό κέντρο και να αναμορφώσουν το γήπεδο.

Από το ρόστερ των 26 παικτών, μόλις 8 είναι Βέλγοι. Επίσης, υπάρχουν τρεις Αγγλοι, ένας Ολλανδός, δύο Δανούς, έναν Ιβοριανό, έναν Ιταλό, έναν από τη Μάλτα (!), έναν Ιάπωνα, έναν από την Ανγκόλα, έναν Γάλλο, έναν από το Λουξεμβούργο, εναν Μαροκινό, έναν Ουρουγουανό και έναν από τη Μαδαγασκάρη!

Συνολικά, έχει στο ρόστερ της ποδοσφαιριστές από 14 χώρες. Αυτό θα πει σχολαστικό σκάουτινγκ… Επίσης, η Ουνιόν έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα Βελγίου από το 1904 μέχρι το 1935!

Κανείς δεν ξέρει αν και πόσο θα διαρκέσει το θαύμα της Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία. Σημασία έχει ότι ο ιδιοκτήτης της βελγικής ομάδας δεν είναι καν μέσα στους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες της Αγγλίας ή του Βελγίου.

Δεν είναι ιδιοκτήτης ΜΜΕ σε καμία χώρα, δεν ασχολείται με τις εκλογές της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Βελγίου, δεν χρησιμοποιεί ανθρώπους να εκφοβίζουν, δεν ασχολείται με τη διαιτησία, δεν είναι φίλος με κανέναν πρωθυπουργό.

Δεν ξέρουν μωρέ στο Βέλγιο και στην Αγγλία…

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ