Κροατία: Ξεχωριστό έγκλημα με νόμο η γυναικοκτονία

Οι αλλαγές του ποινικού κώδικα εγκρίθηκαν με 77 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, ενώ 60 ψήφισαν κατά, ενώ το κείμενο που εγκρίθηκε προβλέπει ποινές φυλάκισης από 10 έως 40 έτη, την πιο βαριά ποινή της κροατικής νομοθεσίας.

Κροατία: Ξεχωριστό έγκλημα με νόμο η γυναικοκτονία

Μεγάλο βήμα για την Κροατία μετά την έγκριση τροπολογιών από τη Βουλή, προκειμένου η γυναικοκτονία να αποτελεί επίσημα ξεχωριστό έγκλημα.

Η Βουλή της Κροατίας, ενέκρινε σήμερα (14.03.24), τροπολογίες στον ποινικό κώδικα έτσι ώστε η γυναικοκτονία να εγγραφεί ως ξεχωριστό έγκλημα. Η Μάλτα, και η Κύπρος ήταν οι πρώτες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης που είχαν εγκρίνει τον όρο στη νομοθεσία με την Κροατία να γίνεται η τρίτη στη σειρά.

Οι αλλαγές του ποινικού κώδικα εγκρίθηκαν με 77 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, ενώ 60 ψήφισαν κατά, ενω το κείμενο που εγκρίθηκε προβλέπει ποινές φυλάκισης από 10 έως 40 έτη, την πιο βαριά ποινή της κροατικής νομοθεσίας.

«Με αυτές τις αλλαγές προστατεύουμε το δικαίωμα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των γυναικών και στέλνουμε το μήνυμα πως η βία σε βάρος των γυναικών είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ο Κροάτης συντηρητικός πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου.

Στατιστικά της ΕΕ δείχνουν ότι το 2022, καταφράγηκαν 2.300 γυναικοκτονίες στην Ευρώπη με δράστες τους συντρόφους ή μέλη της οικογένειας των θυμάτων. Στην Κροατία δολοφονήθηκαν 13 γυναίκες το 2022 με τις 12 να έχουν δολοφονηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα και 9 γυναικοκτονίες σημειώθηκαν το 2023.

Το κοινοβούλιο είχε αποφασίσει να προτείνει το κείμενο αυτό μετά τη δολοφονία τον Σεπτέμβριο της Μιχαέλα Μπέρακ, μιας 20χρονης φοιτήτριας Νομικής, η οποία δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό με τον οποίο είχε σύντομη σχέση.

Ο θάνατός της φοιτήτριας προκάλεσε έντονη συζήτηση για τα κενά του συστήματος που ρόλος του είναι να προστατεύει τα θύματα, μέσω νομοθεσίας. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα διεκδικώντας δικαιοσύνη για τη Μιχαέλα και την εγγραφή της γυναικοκτονίας στον νόμο, πράγμα που τελικά επιτεύχθη.

Διαβάστε επίσης:

Πατρινό Καρναβάλι: Αρχίζουν από σήμερα οι αφίξεις στην πόλη – Πάμε για ρεκόρ επισκεψιμότητας

Χημειοπροφύλαξη και εμβόλια σε 600 φοιτητές στην Πάτρα: Σε εφαρμογή επείγον σχέδιο πρόληψης

Πάτρα – «Παλεύει» το βρέφος να κρατηθεί ζωντανό – Ηλιάδης στην«Π»: «Προέχει να μείνει στη ζωή το παιδί»

Πάτρα: Το τροχαίο δυστύχημα, ο «Στέλιος» και τα ναρκωτικά

Μητσοτάκης στη συζήτηση με Καπουτζίδη: «Η ισότητα στο πολιτικό γάμο δεν οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο»

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ