Λαϊκισμός σε άγρα φθηνών λάϊκ

H ΕΠΙΤΟΜΗ του σύγχρονου λαϊκισμού: Η συσχέτιση εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ της τύχης του νεαρού ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό με τον βουλευτή που θησαύριζε κατά τρόπο αντιδεοντολογικό και ελεγχόμενο. Ο Α. Τσίπρας εμφάνισε τις δύο περιπτώσεις ως τεκμήριο οξείας ανισότητας: Ο μεν για μια κλοπή πυροβολείται, ο δε βλέπει στρωμένα χαλιά μπροστά του ενώ εκμεταλλεύεται τη δυσμενή θέση των θυμάτων της κρίσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΣΥΡΙΖΑ διαπράττει το ατόπημα να μετακινηθεί κατά τη θεώρηση των περιστατικών, περιβάλλοντας με συμπάθεια όχι πλέον το θύμα της αστυνομικής ακρότητας, αλλά την πράξη του. Την εμφάνισε όχι απλώς ως αμελητέα, αλλά περίπου ως αναπόφευκτη απόρροια της ανέχειας. Μια συλλογιστική που μεταφέρει απόηχους της περιόδου του «Δεν Πληρώνω», ηρωοποιώντας την αντικοινωνική απείθεια ως αντίσταση. Και ενθαρρύνοντάς την, μαζί με με μικρές ή μεγάλες δόσεις αντισυστημικής επιθετικότητας, αυτής που απέφερε ένα ανθρώπινο δράμα, σε συνδυασμό με την αψυχολόγητη αντίδραση ενός οργάνου της τάξης με ελεγχόμενη καταλληλότητα από πλευράς εκπαίδευσης και συναισθηματικής ωριμότητας.

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ μια πιο οξυδερκή προσέγγιση στο περιστατικό, εστιάζοντας στις ρίζες της παραβατικότητας που γεννά η περιθωριοποίηση, η οποία έχει εγγενή χαρακτηριστικά, αν εξεταστεί κοινωνιολογικά. Θα περιμέναμε μια εμβάθυνση στην ψυχολογία του αστυνομικού σώματος που εδώ και χρόνια τελεί σε τριβή με την κοινωνία, τη νεολαία, τους πυρήνες των αντισυστημικών αντιλήψεων.

ΑΝΤΙ γι’ αυτό, είδαμε φθηνές ρητορείες και πιασάρικες ατάκες. Ενα «κατηγορώ» φωσκολικού τύπου. Αυτή θέλει να είναι η αριστερά του νέου αιώνα; Ετσι πάντως τη θέλει ο αρχηγός της.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments