Λούζεις τα μαλλιά σου μόνο μια φορά την εβδομάδα – Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει

ΜΑΛΛΙΑ

Ακόμη και αν τα μαλλιά σου δείχνουν καθαρά δεν είναι. Οι ειδικοί μάς συμβουλεύουν γιατί δεν πρέπει να λουζόμαστε μόνο μία φορά την εβδομάδα αλλά και πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε τα μαλλιά μας καθαρά.

Τα μαλλιά, λένε οι κομμωτές, πρέπει να πλένονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για να απομακρυνθούν οι ρύποι που προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις και να βελτιωθεί η οξυγόνωση. Σύμφωνα λοιπόν με την γνώση και την εμπειρία των ειδικών το λούσιμο δεν πρέπει να περιορίζεται σε μία φορά την εβδομάδα.

Το λούσιμο των μαλλιών μας μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μην είναι καλή ιδέα, ακόμη και όταν αισθάνεσαι ότι είναι καθαρά και ότι «μπορούν να αντέξουν» μερικές μέρες ακόμα. Συχνά αναρωτιόμαστε αν το να λούζουμε τα μαλλιά μας κάθε μέρα είναι καλή ιδέα ή όχι, γι’ αυτό και οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι είναι μια χαρά, αρκεί να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο σαμπουάν. Ποτέ δεν ασχολούμαστε με το άλλο ζήτημα όμως : πόσο καιρό τα μαλλιά μπορούν να μείνουν άπλυτα και τι συμβαίνει όταν είναι πολύ ξηρά και (καθώς μεγαλώνουμε) αρχίζουν να χάνουν τη φυσική τους υγρασία;

Σύμφωνα με τους κομμωτές, δεν συνιστάται να περάσει πάνω από μία εβδομάδα χωρίς να λούσεις τα μαλλιά σου, επειδή ο θύλακας φράζει και δεν οξυγονώνεται.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας μια φορά την εβδομάδα

Φαίνονται καθαρά αλλά δεν είναι

Λούζοντας τα μαλλιά μας κάθε μέρα, συνήθως ζηλεύουμε εκείνους τους ανθρώπους που καταφέρνουν να μην το κάνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, η στιλίστρια της Kardashian, Jen Atkin, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Allure ότι μπορούσε να περάσει έως και τέσσερις ή πέντε ημέρες χωρίς να λούσει τα μαλλιά της και μόνο την τελευταία ημέρα έπρεπε να καταφύγει στο styling για τις ατίθασες τούφες της, επειδή τότε τα μαλλιά της άρχιζαν να γίνονται ακατάστατα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και αν φαίνονται καθαρά, η ρύπανση -ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες για τη φθορά των μαλλιών- τα λερώνει χωρίς να το καταλάβουμε. Τα μαλλιά μπορεί να φαίνονται καθαρά, αλλά με τη ρύπανση, τον ιδρώτα, τον καπνό του τσιγάρου, βρωμίζουν .

Οι συνέπειες της ρύπανσης -και του πολύ λίγου πλυσίματος.

Σύμφωνα με τους κομμωτές , όταν τα μαλλιά λούζονται λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα, ο θύλακας φράζει και αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα όπως: απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής, κνησμό, ευαισθησία, πιτυρίδα, ακόμη και τριχόπτωση. Αυτά τα μικρά σωματίδια, αόρατα στο μάτι αλλά τελικά εγκαθίστανται στο τριχωτό της κεφαλής, εμποδίζουν τη σωστή οξυγόνωσή του, γι’ αυτό και συνιστάται να λούζεις τα μαλλιά πιο συχνά, ακόμη και τα πυκνά και ξηρά μαλλιά που φαινομενικά δεν το χρειάζονται.

Στην πραγματικότητα, οι επιπτώσεις της ρύπανσης στα μαλλιά είχαν ήδη μελετηθεί το 1994 από το Ερευνητικό Κέντρο Βιομηχανικής Τοξικολογίας στο Lucknow. «Εκείνη την εποχή είχε αποδειχθεί ότι τα αιωρούμενα σωματίδια, ο καπνός και τα ρυπογόνα αέρια εναποτίθενται στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, προκαλώντας φλεγμονώδεις και ερεθιστικές αντιδράσεις που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε τριχόπτωση», εξηγεί ο Adolfo Remartínez, ιδρυτής της ισπανικής μάρκας προϊόντων περιποίησης μαλλιών Nuggela και Sulé.

Και χωρίς να φτάσουμε μέχρι την ακραία συνέπεια της τριχόπτωσης, η ρύπανση μπορεί επίσης να είναι η αιτία της πρόωρης τριχόπτωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα

Δεν υπάρχει καθολικός κανόνας για τον καθορισμό της σωστής συχνότητας λουσίματος για όλους τους τύπους μαλλιών, διότι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη σου τον τόπο διαμονής σου ή τον τρόπο ζωής σου. Το να ζεις σε μια πολύ μολυσμένη πόλη δεν είναι το ίδιο με το να ζεις στην ύπαιθρο. Το κλίμα, η χρήση μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου, η άθληση, η ποιότητα του νερού με το οποίο λούζεις τα μαλλιά σου παίζουν επίσης ρόλο.

Ωστόσο, ακόμη και όταν τα μαλλιά είναι ξηρά και τραχιά και φαινομενικά παραμένουν καθαρά για αρκετές ημέρες, οι ειδικοί συνιστούν να τα πλένεις τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για να απομακρύνεις όλα τα υπολείμματα που μπορεί να συσσωρευτούν στο τριχωτό της κεφαλής, κορεσμό και αποδυνάμωση της τρίχας.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι τη σημασία της γαλακτωματοποίησης του σαμπουάν στην παλάμη του χεριού πριν από την εφαρμογή του στα μαλλιά -ιδιαίτερα αν πρόκειται για βιολογικό προϊόν, ώστε να αναμειγνύονται τα ενεργά συστατικά- και της χρήσης μαλακτικής κρέμας μετά από κάθε λούσιμο και του σχολαστικού ξεβγάλματος. Ένα καλό ξέβγαλμα δίνει πάντα λάμψη στα μαλλιά.

 

Δείτε επίσης: