Μαφία της Κρήτης: Ένταλμα για αρχιμανδρίτη που πούλησε μοναστηριακή γη στον αρχιμαφιόζο

Νέες αποκαλύψεις ταράζουν την υπόθεση της «μαφίας της Κρήτης», καθώς οι αρχές ετοιμάζονται να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης για αρχιμανδρίτη, ο οποίος φέρεται να παραχώρησε στον αρχηγό του κυκλώματος έκταση 175 στρεμμάτων που ανήκε στη Μονή Χανίων, για να πουληθεί έναντι 1,5 εκατ. ευρώ.

Μαφία της Κρήτης: Ένταλμα για αρχιμανδρίτη που πούλησε μοναστηριακή γη στον αρχιμαφιόζο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της μαφίας των Χανίων, όπου από το πρωί της Πέμπτης (04.09.2025) ξεκίνησαν οι απολογίες των πρώτων 17 εκ των συλληφθέντων. Ωστόσο, νέος κύκλος συλλήψεων ανοίγει, καθώς αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα εναντίον Αρχιμανδρίτη, ο οποίος φέρεται να είχε παραχωρήσει στο κύκλωμα την έκταση των 175 στρεμμάτων, εκδίδοντας μάλιστα βεβαίωση ότι δεν αποτελεί εκκλησιαστική περιουσία. Η έκταση μεταπωλήθηκε έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Ο συγκεκριμένος κληρικός, που στο παρελθόν υπήρξε Ηγούμενος, δεν βρίσκεται πλέον στην Κρήτη, καθώς έχει μετατεθεί στη Θεσσαλονίκη. Η εμπλοκή του έχει προκαλέσει αναστάτωση, καθώς το σκέλος της εκποίησης της μοναστηριακής περιουσίας συνδέεται άμεσα με τις άλλες πτυχές του κυκλώματος.

Στα δικαστήρια Χανίων έφτασαν από νωρίς συγγενείς και φίλοι των 17 συλληφθέντων, εκφράζοντας την υποστήριξή τους. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαριά κακουργηματικά αδικήματα: συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών, πώληση παράνομου οπλισμού, εκβιασμούς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αποκαλύπτει ένα δαιδαλώδες δίκτυο, με αποδείξεις από υποκλοπές συνομιλιών και οικονομικές καταγραφές. Σύμφωνα με τις Αρχές, η υπόθεση θα διαχωριστεί σε τρεις ξεχωριστές δικογραφίες:

Εγκληματική οργάνωση για διακίνηση ναρκωτικών

Εγκληματική οργάνωση με εκβιασμούς

Σκάνδαλο εκποίησης μοναστηριακής περιουσίας της Αγίας Τριάδας στον Σταυρό

Τρεις ανακριτές έχουν ήδη αναλάβει την υπόθεση, καθώς εκτιμάται ότι εμπλέκεται τριψήφιος αριθμός κατηγορουμένων, ανάμεσά τους αστυνομικοί, επιχειρηματίες και ένας δικηγόρος.