Μετά το ψήφισμα κόλαφος

Του Νότη Μαριά, καθηγητής Θεσμών ΕΕ Πανεπιστημίου Κρήτης – πρώην ευρωβουλευτής.

Tο καταδικαστικό Ψήφισμα της Ευρωβουλής, «για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα», αναμφισβήτητα, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση ΝΔ.

Πλην όμως το «ιερατείο» των Βρυξελλών, αξιοποιώντας τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες Μητσοτάκη για ζητήματα Δημοκρατίας, αποκτά – πλέον – ένα ισχυρό άλλοθι προκειμένου να κουνά πάνω από την Οικονομία τη δαμόκλειο σπάθη της αναστολής εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτό γίνεται σαφές από το ίδιο το κείμενο του Ψηφίσματος, το οποίο διασυνδέει άμεσα την παραβίαση του Κράτους Δικαίου με τη διακοπή χρηματοδότησης της Ελλάδας, κάνοντας άμεση αναφορά στον Προϋπολογισμό της ΕΕ και σε όλα τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Πολύ δε περισσότερο καθώς αναφέρεται, όχι μόνο στη Διαφθορά, αλλά και σε Ολιγάρχες.

Και το «κερασάκι στην τούρτα», η ακροτελεύτια παράγραφος του Ψηφίσματος, που «καλεί την Επιτροπή να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των Αξιών. Ζητεί, ειδικότερα, κατά την εκτέλεση των κονδυλίων της ΕΕ, να αξιολογείται η συμμόρφωση, στο πλαίσιο του Κανονισμού για αιρεσιμότητα.

Με τις υποκλοπές στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το ζήτημα λειτουργίας του Κράτους Δικαίου τέθηκε επί τάπητος. Πλην, όμως, οι μετέχοντες άφησαν εκτός σκηνής μια σοβαρή πτυχή. Δεν είναι άλλη από τις επιπτώσεις, που θα μπορούσαν να έχουν οι καταγγελίες στην διαδικασία εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων, εκ μέρους της Αθήνας.

Ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περί αιρεσιμότητος για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ καθορίζει ότι λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα όταν διαπιστώνεται ότι παραβιάσεις αρχών του Κράτους Δικαίου σε Κράτος – Μέλος επηρεάζουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείρισή του ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται, η αναστολή εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων, η μείωση προχρηματοδότησης, η αναστολή έγκρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.λπ.

Επομένως οι εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης τελούν υπό τον όρο σεβασμού του Κράτους Δικαίου από τα Κράτη – Μέλη.

Σε εκτέλεση του Κανονισμού ήδη με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ (2022) επιβλήθηκε στην Ουγγαρία -λόγω μη σεβασμού του Κράτους Δικαίου- αναστολή εκταμίευσης του 55% των κοινοτικών κονδυλίων.

Καθόλου τυχαίο ότι η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη διερεύνηση της χρήσης του Λογισμικού Pegasus και του κατασκοπευτικού Λογισμικού παρακολούθησης διασυνδέει το ζήτημα των υποκλοπών με την κρίση του Κράτους Δικαίου, ζητώντας την ενεργοποίηση του παραπάνω καθεστώτος αιρεσιμότητας του Προϋπολογισμού.

Για την Αθήνα η εισηγήτρια του παραπάνω Σχεδίου Σύστασης της PEGA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έχουν σημειωθεί παραβάσεις και κακοδιοίκηση κατά την εφαρμογή του Δικαίου της ΕΕ, καλώντας την Ελλάδα να αντιστρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019, που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.

Κομισιόν και Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά το καταδικαστικό Ψήφισμα της Ευρωβουλής, δεν πρόκειται να χάσουν την ευκαιρία να θέσουν στο στόχαστρο όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων, που εκτελούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα Ταμεία στη χώρα.

«Η σιωπή των αμνών», που επικράτησε σε σχέση με το ζήτημα κατά τη συζήτηση ερώτησης του Ν. Ανδρουλάκη προς τον Κ. Μητσοτάκη, είναι ενδεικτική της ανησυχίας, που επικρατεί πλέον στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους για τον ενδεχόμενο κίνδυνο διακοπής της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, άνω των 70 δις ευρώ.

Ιδίως σε μια φάση που ο προϋπολογισμός της ΕΕ αντιμετωπίζει στενότητα κονδυλίων και οι Βρυξέλλες ψάχνουν ευκαιρία να κόψουν διάφορες χρηματοδοτήσεις.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ