Μέτρα – Κορονοϊός: Πώς… το κάνουν σε άλλες χώρες – Τέσσερις Έλληνες από την Ευρώπη απαντούν

Τι ισχύει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη; Τι καθεστώς επικρατεί εκεί; Τι είδους απαγορεύσεις έχουν θεσπιστεί για ανεμβολίαστους;

Μέτρα - Κορονοϊός: Πώς... το κάνουν σε άλλες χώρες - Τέσσερις Έλληνες από την Ευρώπη απαντούν

Από την περασμένη Δευτέρα, και άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα, τέθηκαν σε ισχύ επικαιροποιημένα μέτρα στην Ελλάδα για την πρόσβαση ή απαγόρευση σε εσωτερικούς χώρους. Το ράπιντ τεστ, εφόσον δεν έχει εμβολιαστεί κάποιος, λειτουργεί ως «εισιτήριο εισόδου» σε αρκετούς χώρους, ενώ σε μερικούς άλλους (εστιατόρια, μπαρ, γήπεδα) δεν γίνεται δεκτό! Και το κυριότερο: Το πληρώνει ο πολίτης απ’ την τσέπη του.

Τι ισχύει, άραγε, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη; Τι καθεστώς επικρατεί εκεί; Τι είδους απαγορεύσεις έχουν θεσπιστεί;
Μία Ελληνίδα και τρεις Ελληνες, που ζουν μόνιμα στην Ευρώπη, δίνουν με τον πλέον απλό τρόπο τα φώτα τους για τα «κορονο-μέτρα»: Σε Μαδρίτη, Ζυρίχη, Βιέννη, Αμστερνταμ.

Κωνσταντίνα Βαλογιάννη: «Η μάσκα αρκεί στα εστιατόρια…»

Εστιατόρια, καφέ και Μέσα Μεταφοράς στη Μαδρίτη δεν έχουν, απ’ όσο ξέρω, κάποια προϋπόθεση για να εισέλθει κανείς, δεν χρειάζεται ράπιντ τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά η χρήση μάσκας, που είναι υποχρεωτική, γίνεται με υποδειγματικό τρόπο τόσο από το κοινό όσο και από σερβιτόρους, οδηγούς, κ.τ.λ. Επίσης απαγορεύονται οι όρθιοι και υπάρχουν όρια πληρότητας σε εσωτερικούς χώρους.
Για να μπει κάποιος στο πανεπιστήμιο, όμως, πρέπει ή να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να έχει κάνει αρνητικό τεστ.
Το πανεπιστήμιο παρέχει δωρεάν τεστ σε όλο το προσωπικό και τους φοιτητές. Κάθε εταιρεία γενικά έχει τους δικούς τους κανόνες σχετικά με τα τεστ.
Αν κάποιος δηλώσει θετικός, τα τεστ ελέγχου τα παρέχει δωρεάν το κράτος. Στα ιδιωτικά κέντρα κοστίζουν περίπου 20 ευρώ. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν δωρεάν ράπιντ σε όλους τους ασφαλισμένους τους.
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρκεί η χρήση μάσκας. Γενικά, όμως, δεν υπάρχει εκεί ο συνωστισμός που υπάρχει στην Ελλάδα.

•Η Δρ. Κωνσταντίνα Βαλογιάννη είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων και Τεχνολογίας στο IE Business School – IE University στη Μαδρίτη (Ισπανία).

Δημήτρης Λεβεντέας: «Ως τώρα, δωρεάν, αλλά θα μπει τιμή»

Καταρχάς, δεν γνωρίζω να υπάρχει χώρος όπου απαγορεύεται εντελώς η πρόσβαση ή είσοδος σε ανεμβολίαστους. Για πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων, απαιτείται πιστοποιητικό COVID για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.
Το πιστοποιητικό τεκμηριώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί, ότι έχει προσβληθεί από τη νόσο και έχει αναρρώσει ή ότι βρέθηκε πρόσφατα αρνητικό. Επιπλέον, όπου απαιτείται πιστοποιητικό, αίρονται τα άλλα προστατευτικά μέτρα, δηλαδή η απαίτηση χρήσης μάσκας.
Η πρόσβαση σε πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, συναυλίες, θέατρο, κινηματογράφος, καζίνο περιορίζεται επίσης στους κατόχους πιστοποιητικών COVID. Οσοι δεν είναι εμβολιασμένοι, χρειάζονται ράπιντ τεστ ή μοριακό κάθε 2 μέρες.
Προς το παρόν και μέχρι το τέλος του μήνα μόνο, τα τεστ είναι δωρεάν. Μπορούν να γίνουν σε πολλά σημεία. Από τον επόμενο μήνα θα κοστίζουν κάτι.
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τουλάχιστον στη Ζυρίχη, αρκεί η μάσκα. Σε λίγες μέρες αναμένεται η κυβέρνηση να κάνει καινούργια εξαγγελία. Τότε ίσως αλλάξουν πράγματα.

* Ο Δημήτρης Λεβεντέας είναι μηχανικός λογισμικού στη Google. Μένει μόνιμα στη Ζυρίχη.

Ηλίας Βουνελάκος: «Στα Μέσα Μεταφοράς μόνο ιατρική μάσκα»

Δεν υπάρχει διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να μπαίνουν όπου θέλουν. Αρκεί να δείξουν αρνητικό τεστ. Τώρα τελευταία συζητείται το ενδεχόμενο θέσπισης κάποιων απαγορευτικών ή πιο σφικτών μέτρων για τους ανεμβολίαστους αλλά ακόμα τίποτα. Τα τεστ, στη Βιέννη τουλάχιστον, είναι δωρεάν για όλους. Και γίνονται σε πολλά σημεία. Γίνεται, πάντως, μια κουβέντα να μπει μια συμβολική τιμή. Γενικά, δεν σου απαγορεύουν να πας οπουδήποτε, ακόμα κι αν δεν είσαι εμβολιασμένος. Απλώς σου βάζουν όρους: να φοράς μάσκα ιατρικού τύπου, αλλά μόνο ιατρικού τύπου, και να έχεις κάνει τεστ. Υπάρχουν, πάντως, και χώροι όπου σε ειδικές συνθήκες ζητείται και από εμβολιασμένους να έχουν αρνητικό τεστ.
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία, απαιτείται μόνο μάσκα ιατρικού τύπου και δεν ζητούν από κανέναν αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

* Ο Ηλίας Βουνελάκος είναι καθηγητής Ελληνικών στη Διά Βίου Εκπαίδευση, κάτι σαν Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ενηλίκων. Ζει μόνιμα στη Βιέννη.

Νίκος Καλλιαγκόπουλος: «Από 13 και πάνω με κάρτα κορονοϊού»

Από τις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και καταργείται άτυπα η υποχρέωση για αποστάσεις του 1,5 μέτρου, απλώς παραμένει ως συμβουλή, σχεδόν όλοι οι εσωτερικοί χώροι εκδηλώσεων ανοίγουν με τη μέγιστη σχεδόν χωρητικότητα, αλλά και με κάρτα εισόδου για τον κορονοϊό. Το λεγόμενο σύστημα εισόδου κορονοϊού θα ισχύει για μπαρ και εστιατόρια, συναυλίες, επαγγελματικούς αθλητικούς αγώνες, πολιτιστικούς χώρους, κινηματογράφους και θέατρα. Ολοι από 13 ετών και άνω θα πρέπει να επιδεικνύουν κάρτα εισόδου.
Την κάρτα μπορεί να την πάρουν οι πλήρως εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ που πραγματοποιήθηκε λιγότερο από 24 ώρες πριν την είσοδο. Τα τεστ παραμένουν για όλους δωρεάν.
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τρένα, λεωφορεία, τραμ και μετρό, ταξί) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αλλά αρκεί αυτό. Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός εμβολιασμένων ή μη, ούτε απαιτείται τεστ. Οποιος φοράει μάσκα, μπαίνει.

•Ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος είναι principal στην Prime Ventures, ένα πανευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο σε επιχειρήσεις τεχνολογίας (Venture Capital fund), με έδρα το Αμστερνταμ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ