Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει πρόθεση επέκτασης της υποχρεωτικότητας – Σημαντική αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου»

Για την πανδημία, τι εκλογές, τον κατώτατο μισθό, τα ελληνοτουρκικά, και πολλά ακόμη ζητήματα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει πρόθεση επέκτασης της υποχρεωτικότητας - Σημαντική αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου»

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ακόμη μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία θα φέρει ακόμη πιο κοντά και συγκεκριμένα από την Πρωτομαγιά, προκειμένου να ενισχύσει τα νοικοκυριά που βάλλονται τόσο από την πανδημία, όσο και από την ενεργειακή κρίση.

Θυμίζουμε ότι το αρχικό πλάνο ήταν η αύξηση να γίνει μέσα στον Ιούλιο, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέτρεψε τα όσα είχαν γίνει γνωστά, ανακοινώνοντας δύο μήνες νωρίτερα την ενίσχυση του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα, παρότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε ακριβείς αναφορές για το ύψος της αύξησης, πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι αυτή θα αγγίξει το 6%, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός, από τα 663 που είναι σήμερα, να διαμορφωθεί στα 703.

 

Τι προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αύξηση κατώτατου μισθού

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού… Από 1η Μαΐου. Αναγνωρίζουμε απόλυτα το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατό.

Τονίζω το συντομότερο δυνατό, επειδή υπάρχει μια νομοθετημένη ευρωπαϊκή διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία χρειάζεται δυο με τρεις μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Αυτό το οποίο μπορώ επίσης να πω είναι ότι εκτιμώ πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022.

Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ποσοστό, αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος προκύπτει από τη μείωση της φορολογίας, τη σημαντικότατη αύξηση των καταθέσεων, αλλά και από το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν δίστασε να δαπανήσει πρωτοφανή για την ελληνική οικονομία ποσά χάριν της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί επικαλούμενος το νέο ΕΝΦΙΑ, που, όπως είπε, έρχεται τους επόμενους μήνες και ο οποίος για τους περισσότερους επιφυλάσσει μειώσεις.

«Έχουμε εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας, το 80% των προεκλογικών μας εξαγγελιών ως προς το συγκεκριμένο πεδίο έχει ήδη εκπληρωθεί, το υπόλοιπο θα γίνει έως τις εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός τονίζοντας ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μην έχουμε φαινόμενα εκτροχιασμού του προϋπολογισμού μας.

«Οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η μείωση θα έφθανε τελικώς στους καταναλωτές. Δεν είναι στις προθέσεις μας ένα τέτοιο μέτρο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Νέο πακέτο στήριξης σε εστίαση και πολιτισμό

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης και για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι σήμερα τα αρμόδια υπουργεία θα προβούν στις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα έχουν να κάνουν τόσο με τους επιχειρηματίες, όσο και με τους εργαζόμενους, σε εστίαση και πολιτισμό.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζόμενων σε κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι προφανώς και στους κλάδους του πολιτισμού, αλλά και στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος έχει υποστεί μία ζημιά.

«Όχι» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την κυβέρνηση και επισήμανε ότι η απόφαση που λήφθηκε για την υποχρεωτικότητα αφορούσε τις ευάλωτες ηλικίες. Επιβεβαίωσε, δε, ότι το πρόστιμο για τους 60 ετών και άνω θα τεθεί σε εφαρμογή.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «κάποια στιγμή ίσως η πανδημία γίνει ενδημία, σαν τη γρίπη και είναι πιθανό να εμβολιαζόμαστε ετήσια».

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο κορονοϊός θα μας αφήσει συνήθειες που θα μας συνοδεύουν για πάντα. «Δεν μπορώ για παράδειγμα να φανταστώ να μπει κάποιος σε νοσοκομείο χωρίς μάσκα» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις δεν θα εκλείψουν.

 

Δεν θα υπάξει lockdown

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, όπως είχε ξεκαθαριστεί από το φθινόπωρο, δεν υπήρχε στο τραπέζι το lockdown και αυτό ισχύει και σήμερα. Δεν θα υπάρξει γενικό λοκντάουν, τόνισε, εκτός εάν προκύψει κάποια πολύ μεταδοτική και φονική μετάλλαξη, κάτι που σημαίνει ότι θα επιστρέφαμε ξανά στην αρχή. «Αλλά αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο», πρόσθεσε.

Για τις τιμές των τεστ, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες στο testing.

Τρεις φορές την εβδομάδα έχω συναντήσεις με τον κ. Τσιόδρα για την πανδημία, «τον συμβουλεύομαι», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο καθηγητής τραβήχτηκε από το προσκήνιο εξαιτίας του «μπαράζ χυδαίων επιθέσεων» που δέχθηκε. «Έχω εξαιρετική σχέση με τον κ. Τσιόδρα», υπογράμμισε.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ