ΝΑΤΟ: Μήνυμα στη Σιλιάνοφσκα για το «Μακεδονία»

Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο για την ένταξη.

νατο,μήνυμα,γκορντάνα σιλιάνοφσκα,μακεδονία

Η Βόρεια Μακεδονία, μετά την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2019, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2020 διατηρώντας το συνταγματικό της όνομα.

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα στην τελετή ορκωμοσίας, ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συνέβαλε στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σημαντικό να διατηρηθούν μεταξύ των Συμμάχων.

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ: «Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συμβάλλει σημαντικά στη συλλογική μας ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει στρατεύματα που αναπτύσσονται στην αποστολή μας KFOR στο Kόσοβο, στην αποστολή παροχής συμβουλών και ανάπτυξης ικανοτήτων στο Ιράκ και στις πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ στη Λετονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συνέβαλε στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σημαντικό να διατηρηθούν μεταξύ των Συμμάχων.

Σύμφωνα με το newsbeast, η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στο ΝΑΤΟ με αυτό το όνομα».

Είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών, θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της, δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, αλλά πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ σχετικά με τις προκλήσεις της Σιλιάνοφσκα.

«Η ελληνική πλευρά απαιτεί τήρηση των συμφωνηθέντων. Οφείλουν σεβασμό στη Συμφωνία. Υπάρχουν σημεία, πέρα από την ονομασία, στα οποία η γειτονική χώρα δεν έχει προσαρμοστεί», συνέχισε. «Το ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται, συμφωνήθηκε και κυρώθηκε και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Κρέμασαν ανάποδα μαθητή οι διακινητές ναρκωτικών, γονείς «φυγάδευσαν» παιδιά

Καιρός: Έρχεται αεροχείμαρρος με σκόνη και 35αρια …διαρκείας, ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Συμφωνία Πρεσπών: Αυστηρό μήνυμα Γεραπετρίτη στις νέες προκλήσεις Σιλιάνοφσκα

Μύκονος: ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο από τη φονική συμπλοκή

Έληξε η κατάληξη της νομικής σχολής της Αθήνας μετά απο επιχείρηση της αστυνομίας,27 προσαγωγές

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop