Συμφωνία Πρεσπών: Αυστηρό μήνυμα Γεραπετρίτη στις νέες προκλήσεις Σιλιάνοφσκα

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, επιμένει να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία», παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Γεραπετρίτη

Σκληρή απάντηση στη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που αποκάλεσε και επιμένει να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία», παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Απαιτούμε πλήρη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης διαμήνυσε πως «απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της, δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, αλλά πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων». Ουσιαστικά ο κ. Γεραπετρίτης απαντούσε σε ανακοίνωση του γραφείου της Σιλιανόφσκα, που ισχυριζόταν πως η πρόεδρος «έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού».

Συνεχίζοντας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «η ελληνική πλευρά απαιτεί τήρηση των συμφωνηθέντων. Οφείλουν σεβασμό στη Συμφωνία. Υπάρχουν σημεία, πέρα από την ονομασία, στα οποία η γειτονική χώρα δεν έχει προσαρμοστεί». «Το ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται, συμφωνήθηκε και κυρώθηκε και από τις δύο πλευρές», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η νέα αναφορά Σιλιανόφσκα σε «Μακεδονία»

Υπενθυμίζεται πως μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και την παρέμβαση και της απερχόμενης ηγεσίας του ΥΠΕΞ της γείτονος, το γραφείο της Σιλιάνοφσκα ανέφερε: «Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές», σημειώνει το γραφείο της Σιλιάνοφσκα, απαντώντας κατά βάση στα πυρά της αντιπολίτευσης και της απερχόμενης κυβέρνησης που ζήτησαν να ακυρωθεί η ορκωμοσία της και συνεχίζει:

«Η Πρόεδρος θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγκυρα: Τα τρία «γιοκ» Μητσοτάκη και η αποτίμηση της συνάντησης με Ερντογάν

Τραγωδία στον Ταύρο: Φωτιά διαμέρισμα πολυκατοικίας, 70χρονος χωρίς τις αισθήσεις του

Κοζάνη: Ηθελε να υποβάλλει μήνυση και οι Αστυνομικοί την έστειλαν στον λογιστή της!

Οπαδική επίθεση στην Θεσσαλονίκη: Τους χτυπούσαν με μανία 13 άτομα, ενώ έκαναν τζόκινγκ

Συνελήφθη ο «Σκορπιός» ο μεγαλύτερος διακινητής μεταναστών, τι τον «πρόδωσε» 

 Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε μαθητές: «Θα μετάσχεις σε ληστεία ή θα το πληρώσεις με τη ζωή σου;

Βιασμός στα Νιφορέικα Αχαΐας: Πώς ομολόγησε ο 23χρονος αλλοδαπός, πώς ξέφυγε η 62χρονη

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ