Νίκος Παπαϊωάννου στον Peloponnisos FM 103,9: «Ο βίος των Πανελλαδικών όπως τις γνωρίζουμε έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί»
Ο υφυπουργός Παιδείας μίλησε στον Peloponnisos FM 103,9 για το Εθνικό Απολυτήριο, το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, τις μετεγγραφές και τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση
Για τις αλλαγές που δρομολογούνται στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και για τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το νέο Λύκειο και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, στην εκπομπή «Πίσω από το Προφανές» του Peloponnisos FM 103,9.
Κεντρικό σημείο της συζήτησης αποτέλεσε το μέλλον των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τον υφυπουργό να χαρακτηρίζει το σημερινό σύστημα εξετασιοκεντρικό και να προαναγγέλλει αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης και αξιολόγησης των μαθητών.
Προς νέο σύστημα εισαγωγής
Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το αδιάβλητο των εξετάσεων αποτελεί στοιχείο που πρέπει να διατηρηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι απαιτείται διαφορετική προσέγγιση στην εκπαίδευση και την αξιολόγηση.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην προετοιμασία για το Εθνικό Απολυτήριο και το νέο Λύκειο, καθώς έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή αποτελούμενη από 106 εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς. Τα πορίσματα της επιτροπής αναμένεται να παρουσιαστούν για δημόσιο διάλογο στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Άμεσα οι μετεγγραφές
Στη συνέντευξη συζητήθηκε και το θέμα των φοιτητικών μετεγγραφών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει άμεσα, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Οι ενστάσεις αναμένεται να ακολουθήσουν περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.
Στο επίκεντρο το Πανεπιστήμιο Πατρών
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με τον κ. Παπαϊωάννου να μιλά για την παρουσία του ιδρύματος στις διεθνείς κατατάξεις και την ανοδική πορεία που έχει καταγράψει.
Όπως σημείωσε, σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία έχει το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου.
Παράλληλα, το υπουργείο δίνει έμφαση στη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ, με την ανάπτυξη ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, κοινών και διπλών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (joint και dual degrees), αλλά και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών πανεπιστημίων.
Τι ισχύει για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις γύρω από τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την ακύρωση των αδειών τριών ιδρυμάτων.
Όπως ανέφερε, οι διαδικαστικές πλημμέλειες που είχαν οδηγήσει στην ακύρωση των αδειών έχουν θεραπευτεί και οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας επανεκδόθηκαν.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος για τους φοιτητές των συγκεκριμένων ιδρυμάτων, καθώς ο χρόνος φοίτησης και τα ECTS θα προσμετρηθούν κανονικά.
«Η παιδεία είναι εθνική υπόθεση»
Κλείνοντας, ο Νίκος Παπαϊωάννου τάχθηκε υπέρ ενός ευρύτερου διαλόγου για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι η παιδεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.
Στο επίκεντρο, όπως ανέφερε, πρέπει να βρίσκεται ένας διάλογος που θα αφορά συνολικά την κοινωνία και τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα των επόμενων ετών.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
