Ο Πατρών Χρυσόστομος έχει καταφέρει στα χρόνια της Αρχιερατικής διακονίας του αρκετά πράγματα. Εφερε ακόμα πιο κοντά την τοπική Εκκλησία με την κοινωνία. Πορεύεται διακριτικά. Κρατάει πάντα ανοιχτές τις πόρτες της Αρχιεπισκοπής. Βρίσκεται κοντά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μετανάστες, άπορους κ.ά.). Ανέλαβε εξωστρεφείς πρωτοβουλίες με αποκορύφωμα τη διεθνοποίηση του Πολιούχου μέσω της μεταφοράς του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα από την Πάτρα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Μητροπολίτης που ζει μέσα στην κοινωνία

Είναι σημαντικό ότι εμπνέει σεβασμό στους κόλπους της Ιεραρχίας και έχει άποψη -την οποία ενίοτε εκφράζει δημόσια- για τις καθημερινές αγωνίες του λαού. Υπάρχουν όμως και ορισμένα ακόμη στοιχεία τα οποία, κατά την κρίση μου, καθορίζουν την ποιμαντορική διαδρομή του στην Πάτρα.

Ο Πατρών Χρυσόστομος

Κατ’ αρχάς η προσέγγισή του με τον πολίτη. Είναι σημαντικό πράγμα να αισθάνεσαι ότι την ώρα που κάνεις κατάθεση ψυχής έχεις απέναντί σου όχι μόνο τον Ιεράρχη σου, αλλά έναν φίλο που θα σ’ ακούσει και θα σε βοηθήσει να βγεις από τα προσωπικά σου αδιέξοδα. Ο Πατρών Χρυσόστομος έχει επιλέξει να ζει μέσα στην κοινωνία. Επισκέπτεται σχολικές τάξεις, μετέχει σε μαθητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στηρίζει τις φιλανθρωπικές δράσεις συλλόγων της περιοχής, παρευρίσκεται σε χαρμόσυνες και θλιβερές τελετές, μοιραζόμενος αισθήματα χαράς και θλίψης αντίστοιχα.

Αφησα τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, την ιδιαίτερη σχέση που διατηρεί ο κ.κ. Χρυσόστομος με την ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό Λουκά Μαντινείας, και τους συγχωριανούς του.

Ανέκαθεν έτρεφα σεβασμό στους ανθρώπους που δεν ξεχνάνε από πού ξεκίνησαν, όσο ψηλά κι αν έφτασαν στη ζωή τους. Οταν αυτή η σχέση διατηρείται αναλλοίωτη, λειτουργεί σαν προσωπικό αναβάπτισμα. Γι’ αυτό και όταν αποχωριζόμαστε τον τόπο μας, μετράμε αντίστροφα τον χρόνο για να πατήσουμε ξανά στο χώμα του…

Η αναγνώριση

Το «άνοιγμα» στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και η διεθνοποίηση του Πολιούχου αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πατρών Χρυσόστομος στην πολυετή Αρχιερατική διακονία του.

Ο Πατρών Χρυσόστομος

Μια πρωτοβουλία που αναγνωρίστηκε από την πόλη και από τη Ρωσία.

Ποιμενάρχης και Δάσκαλος

Μητροπολίτης Πατρών εξελέγη στις 19 Φεβρουαρίου 2005 και χειροτονήθηκε την επομένη, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ενθρονίστηκε στην Πάτρα στις 2 Απριλίου 2005.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ,κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Χρήοτος Σκλήφας) γεννήθηκε στο χωριό Λουκά Μαντινείας το 1958. Ο πατέρας του, Ευθύμιος Σκλήφας ήταν ιερέας. Μητέρα του η πρεσβυτέρα Κατίνα (το γένος Νικολάου Γιαννακάκη).

Ο Πατρών Χρυσόστομος

Τέλειωσε τό Δημοτικό Σχολείο στου Λουκά καί τό εξατάξιο τότε Γυμνάσιο στην Τρίπολη (Β’ Γυμνάσιο Αρρένων).

Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τρίπολης και της θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκάρη μοναχός στις 22 Μαρτίου 1981, Β’ Κυριακή των Νηστειών, εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, και έλαβε το όνομα Χρυσόστομος, προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστάτη του χωριού Λουκά.

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 29 Μαρτίου 1981, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης και πρεσβύτερος, προχειρισθείς και Αρχιμανδρίτης στις 26 Οκτωβρίου 1983, γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Υπηρέτησε ως δάσκαλος στη Δημοτική Εκπαίδευση (στις Δαβιές) και για επτά χρόνια ως καθηγητής θεολόγος στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης, στην ΣΕΛΔΕ και τα ΠΕΚ Τριπόλεως (Τμήματα Επιμόρφωσης των Δασκάλων).

Πολυετής προσφορά

Παράλληλα μετά καθήκοντά του, ως Ιεροκήρυκας της Ιερ. Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, υπηρέτησε επί 17 συναπτά έτη και ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βαρσών, την οποία με τις ευλογίες του Μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας θεοκλήτου Β’ (Φιλιππαίου) και του νυν Μητροπολίτη κ.κ. Αλεξάνδρου, ανακαίνισε και επάνδρωσε με μοναχούς.Ο Πατρών Χρυσόστομος

Παραλλήλως με τα καθήκοντά του στην Τρίπολη διετέλεσε διαδοχικά Κωδικογράφος, Γραμματέας των Συνοδικών Επιτροπών Τύπου και Μοναχικού βίου, Β’ Γραμματέας καί Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, μάλιστα σε δύσκολους καιρούς.
Μητροπολίτης Πατρών εξελέγη στις 19 Φεβρουαρίου 2005 και χειροτονήθηκε τήν επομένη, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ενθρονίστηκε στην Πάτρα στις 2 Απριλίου 2005.

Από τότε μέχρι σήμερα, ανασυγκροτησε την I. Μητρόπολη Πατρών, ανανέωσε τον Κλήρο με νέες χειροτσνίες άξιων κληρικών, ανέδειξε τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο και την παράδοση της I. Μητρόπολης Πατρών, οργάνωσε το νεανικό και κοινωνικό έργο, ανέπτυξε σχέσεις με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, οργάνωσε στην επαρχία του το φιλανθρωπικό έργο, την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση με την ανέγερση νέου Εκκλησιαστικού Λυκείου και γενικά φρόντισε για τη συμμετοχή του λαού στην λειτουργική και λατρευτική ζωή της Εκκλησίας.

Με τον τόπο του

Μεγάλο γεγονός από τη μέχρι τώρα αρχιερατική του διακονία χαρακτηρίζεται μεταφορά του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου στην Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, όπως και η μεταφορά της Αγίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα γιά ευλογία και αγιασμό στη Ρουμανία και την Κύπρο.

Ο Πατρών Χρυσόστομος
Γιορτάζει στις 27 Ιανουαρίου (Εορτή Ανακομιδής των Λειψάνων του Ιερού Χρυσοστόμου).

Ο κ.κ. Χρυσόστομος είναι πολύ δεμένος με τον τόπο και τους συγχωριανούς του. Κάθε φορά που έχει τη δυνατότητα, επισκέπτεται το χωριό του, και, όπως δηλώνουν οι συντοπίτες του, τους στηρίζει με την αγάπη του, την παρουσία του και τις πνευματικές του συμβουλές.

Πραότης

Ο αδελφός Χρυσόστομος, πέραν από τα χαρίσματα, που τον επροίκισε η χάρις του θεού, έχει και το χάρισμα της πραότητας. Αυτό δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αγαστή συνεργασία. Η αλήθεια είναι ότι τον καιρό που υπηρετούσαμε και οι δύο στην Ιερά Σύνοδο, η Εκκλησία μας αντιμετώπιζε πολύ δύσκολα θέματα. Ηταν το θέμα των ταυτοτήτων με το δημοψήφισμα και όλη την αναστάτωση που υπήρξε τότε στην Εκκλησία. Λίγο αργότερα είχαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ελεύσεως του Πάπα στηνΕ)λάδα. Μετά άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα των σχέσεων των δύο Εκκλησιών: Του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος με την γνωστή εξέλιξη.

Ο Πατρών Χρυσόστομος

Αυτά τα δύσκολα χρόνια και οι δυο μας υπηρετούσαμε στην Ιερά Σύνοδο. Βέβαια ο αδελφός Χρυσόστομος κλήθηκε να αντιμετωπίσει, στο μέτρο που του αναλογούσε, τη μεγάλη κρίση στις σχέσεις με το Φανάρι, καθώς εγώ είχα ήδη εκλεγεί Μητροπολίτης Σερρών, και εκείνος ήταν Αρχιγραμματεύς. Ενα μεγάλο μέρος της κρίσεως και της δυσκολίας αυτής ήταν επί της δικής του Αρχιγραμματείας. Κάτω από την καθ οδήγηση και την κατεύθυνση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τα πράγματα αντιμετωπιζόταν με το εκκλησιαστικό ήθος και τον τρόπο που χρειαζόταν. Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν αυτές οι δύσκολες στιγμές και άλλα θέματα, που αφορούν κατά το ανθρώπινο την λειτουργία της Εκκλησίας μας.

Τα χρόνια του Σχολείου

Η γνωριμία μας με τον πολύ αγαπητό αδελφό μου Χρυσόστομο, πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο στα 1974, όταν και οι δύο είμαστε μαθητές στο Γυμνάσιο στην Τρίπολη, Τότε ονομαζόταν Χρηστός Σκλήφας. Θυμάμαι ένα παιδί, που έλαμπε ολόκληρο από χαρά και από Χριστό. Μοσχοβολούσε Χριστό, ελπίδα, χαρά και ομολογουμένως διακατείχετο από μία αντίληψη, την οποία θα λέγαμε ότι τη σφράγιζε η πίστη στον Χριστό, η πιστότητα απέναντι σε αυτό που λέγεται Ελλάδα, η αγάπη για την Αρκαδία και Τρίπολη.

Ο Πατρών Χρυσόστομος

Χαρακτηριστικά που τον διακατέχουν αμείωτα ως σήμερα, θυμάμαι ένα παιδί που είχε σκέψη Γέροντος και εμφάνιση νέου ανθρώπου. Ηταν ένας «παιδαριογέρων», ένας σοφός νέος, ο οποίος ενδιαφέρετο μόνον για το πώς αυτό που λέγεται Εκκλησία θα μπορέσει να βρει ρίζες στο σήμερα. Και εκφράστηκε με την αγάπη του την ιδιαίτερη και στους συμμαθητές του, με την αγάπη και τον σεβασμό του στους καθηγητές του, και σε όλους όσους τον περιβάλλομε.

Οταν τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο με πάρα πολύ καλό βαθμό, πέρασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως ως Αριστούχος. Ως φοιτητής εκεί διέπρεψε. Αργότερα ο Χρήστος σπούδασε στη θεολογική Σχολή των Αθηνών όπου επίσης διέπρεψε ο αγαπητός φίλος που όλοι γνωρίζαμε και τιμούσαμε.

  • Από τις “Επιλογές” της “Π” την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ο Πατρών Χρυσόστομος

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ