Οι αυξήσεις των συντάξεων έμειναν στα χαρτιά

Του Θεόδωρου Ξούλου, Οικονομολόγος – σύμβουλος συνταξιοδοτικών – ασφαλιστικών – εργατικών θεμάτων.

Υστερα από 12 και πλέον έτη που οι συντάξεις όχι μόνο είχαν παραμείνει καθηλωμένες αλλά υπέστησαν και μεγάλες περικοπές, οι συνταξιούχοι περίμεναν να δουν τις συντάξεις τους αυξημένες κατά 7,75% (κατώτερο του πληθωρισμού).

Αν και αρχικά το υπουργείο Εργασίας υποστήριζε ότι το 94% των συνταξιούχων θα πάρει αύξηση, αποδείχτηκε ότι 910.000 αποκλείστηκαν λόγω «προσωπικής διαφοράς», ενώ και οι υπόλοιποι που είχαν ονομαστική αύξηση 7,75%, ουσιαστικά η πραγματική αύξηση που έλαβαν ήταν γύρω στο 3% λόγω αυξημένων παρακρατήσεων (φόρο, Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου-ΕΑΣ και εισφορών υγείας-ΕΟΠΥΥ). Συγκεκριμένα, από 720 ευρώ σύνταξη, αρχίζει να παρακρατείται φόρος. Ενώ από 1.400 ευρώ (άθροισμα όλων των συντάξεων) επιβάλλεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία αυξάνεται κλιμακωτά.

Την ίδια στιγμή εξετάζεται να χορηγηθεί από τον ΕΦΚΑ «Δώρο Πάσχα» σε όσους δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας είναι όσοι:

1)Είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα 2, 3 ευρώ ή κάτω από 10 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 – 1.200 ευρώ).

2)Είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που μηδενίστηκε.

Συνεπώς, το λεγόμενο «Δώρο Πάσχα» δεν προορίζεται για τους 910.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είχαν αυξήσεις, αλλά γι’ αυτούς που αποκλείστηκαν και από τις υπόλοιπες παροχές.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε η χορήγηση 100 ευρώ κατ’ αποκοπή σε κάθε

συνταξιούχο ανά μήνα αναμονής (σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους 72 μήνες) της επικουρικής σύνταξης. Το εν λόγω ποσό θα καταβληθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, χωρίς όμως να υπάρχει καμία δέσμευση για ταχεία εκκαθάριση των 120.000 επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν.

Το κύριο ζητούμενο και για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι το πόσο γρήγορα θα εκκαθαριστούν και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνουν καθοριστικές παρεμβάσεις από τον ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop