Οι κυνηγοί της Πάτρας στον ΓΓ Δασών: Ζητούν άρση της απαγόρευσης σε 52.000 στρέμματα
52.000 στρέμματα απαγόρευσης για 13.200 καμένα – Το αίτημα του Κυνηγετικού Συλλόγου και η αυξημένη παρουσία αγριογούρουνων

Την επανεξέταση και τροποποίηση της Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης 4/2025, με την οποία έχει απαγορευθεί η θήρα σε μεγάλη έκταση της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας, ζητά ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Πατρών, θέτοντας στο επίκεντρο την αναλογία ανάμεσα στις πραγματικά καμένες εκτάσεις και τη ζώνη στην οποία έχει επιβληθεί η απαγόρευση.
Η απόφαση εκδόθηκε μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2025 και προβλέπει απαγόρευση της θήρας σε έκταση περίπου 52.000 στρεμμάτων, από τις 11 Δεκεμβρίου 2025 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2030. Στην απαγορευμένη ζώνη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα Συχαινά, η Βούντενη, η Μπάλα, το Βελβίτσι, η Ελικίστρα, ο Ρωμανός και το Ανω Καστρίτσι.
Το ζήτημα πλέον βρίσκεται ενώπιον των δασικών υπηρεσιών. Ο πρόεδρος Αγγελος Διαμαντόπουλος και ο αντιπρόεδρος Σταύρος Γιαννακόπουλος του Συλλόγου συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Δασών, Στάθη Σταθόπουλο, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον επιθεωρητή Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Π.ΔΕ. & Ι. Μάζη. Από τις δύο πλευρές διατυπώθηκε πρόθεση να εξεταστεί το αίτημα, με τον γενικό γραμματέα να δεσμεύεται ότι θα αναζητηθεί λύση.
«ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑ» ΕΚΤΑΣΗ
Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι οι δύο πυρκαγιές που προκάλεσαν την έκδοση της διάταξης, στις 12 Αυγούστου στα Συχαινά και στις 26 Σεπτεμβρίου 2025 στο Ανω Καστρίτσι, έκαψαν συνολικά περίπου 13.200 στρέμματα. Αντίθετα, η απαγόρευση επεκτάθηκε σε έκταση σχεδόν τετραπλάσια.
Με αυτό το δεδομένο, ζητά να επανεξεταστούν τα όρια της απαγορευμένης περιοχής, επικαλούμενος και την αρχή της αναλογικότητας. Οπως αναφέρει, τα μέτρα προστασίας της άγριας πανίδας θα πρέπει να είναι κατάλληλα και αναγκαία, χωρίς να υπερβαίνουν το μέτρο που απαιτείται για την επίτευξη του σκοπού τους.
Παράλληλα, ο σύλλογος θέτει ζήτημα επιστημονικής τεκμηρίωσης της απόφασης. Επισημαίνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι απαγορεύεται η θήρα, ενώ επιτρέπεται η βόσκηση, ενώ υποστηρίζει ότι δεν ζητήθηκε προηγουμένως η άποψη των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ αυτών του ίδιου του συλλόγου, που εκπροσωπεί περίπου 2.500 μέλη, αλλά και του επιστημονικού συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.
ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ενα ακόμη επιχείρημα αφορά τις συνέπειες της απαγόρευσης στις όμορες περιοχές. Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι, καθώς οι κυνηγοί που δραστηριοποιούνταν στις περιοχές γύρω από τις καμένες εκτάσεις μετακινούνται πλέον σε άλλες ζώνες, δημιουργείται ανισορροπία μεταξύ κυνηγών και θηράματος.
Την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή του Παναχαϊκού έχει παρατηρηθεί αυξημένη παρουσία αγριογούρουνων, με τα ζώα να κινούνται πλέον συχνότερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Οι εμφανίσεις τους σε Καστρίτσι, Ελικίστρα, αλλά και μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου, δείχνουν ότι η παρουσία τους δεν περιορίζεται πλέον στις απομακρυσμένες δασικές εκτάσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Χαρακτηριστικό της διάστασης που έχει λάβει το ζήτημα ήταν η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου στην περιοχή μεταξύ Κάτω και Ανω Καστριτσίου, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων για ζημιές που προκαλούσαν αγριογούρουνα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν κυνηγοί και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πατρών, στο πλαίσιο των μέτρων δίωξης που προβλέπουν οι δασικές αρχές.
Στόχος ήταν να απομακρυνθούν τα ζώα από τις περιοχές όπου υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα και να μη συνεχίσουν να κατεβαίνουν προς τους οικισμούς, τις καλλιέργειες και τους δρόμους. Η αυξημένη παρουσία αγριογούρουνων δημιουργεί, άλλωστε, ζητήματα τόσο για τις καλλιέργειες και τις περιουσίες όσο και για την οδική ασφάλεια.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News