Οι υπηρεσίες φθίνουν και αδυνατούν

Του Θεόδωρου Τουλγαρίδη, πρόεδρος Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Οπως διαπιστώνουμε στην περιοχή μας, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης και τη λειτουργία των δομών αστέγων, όλο και περισσότεροι συμπολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα Ψυχικής Υγείας και εξαρτήσεων.

Οι Υπηρεσίες – δημόσιες και ιδιωτικές – φθίνουν και αδυνατούν να καλύψουν τον τεράστιο αριθμό αιτημάτων για υποστήριξη και βοήθεια.
Στις περιπτώσεις απουσίας υποστηρικτικού περιβάλλοντος, δε, οικογένειας-συγγενών, το άτομο βρίσκεται εντελώς μόνο και ανήμπορο και πολύ συχνά καταλήγει σε εξαθλιωμένες συνθήκες διαβίωσης ή και στον δρόμο!
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών που είτε φτάνουν στις υπηρεσίες μας, ή συναντάμε στον δρόμο, είτε διαβάζουμε στα ΜΜΕ.

Ο Δήµος Πατρέων λειτουργεί, από το τέλος του 2019, τις Δομές Αστέγων, Υπνωτήριο και Ανοικτό Κέντρο Ημέρας που απευθύνονται σε άπορους άστεγους οι οποίοι όμως έχουν τη δυνατότητα να συμβιώσουν.

Παρά το γεγονός ότι οι Ψυχιατρικοί Ασθενείς δεν αφορούν τις δομές μας με την συνεργασία ψυχιάτρου, που έχουμε προσλάβει, προσπαθούμε να εντάξουμε και άτομα με ψυχικά νοσήματα, τα οποία είναι σε αγωγή και δέχονται θεραπευτική παρακολούθηση. Ωστόσο, δεν είναι εφικτό να καλύψουν τις ανάγκες που χρειάζονται, προστατευμένο και ελεγχόμενο πλαίσιο διαβίωσης.

Οι Ψυχιατρικές Δομές στην πόλη μας σηκώνουν ένα απίστευτο βάρος και η αναμονή είναι μεγάλη. Το προσωπικό αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στον ρόλο του για τον μεγάλο αριθμό που εξυπηρετεί ή πρέπει να εντάξει. Το αποτέλεσμα είναι οι συμπολίτες μας , που διαβιούν στον δρόμο, να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και ακόμη και μετά την ακούσια εισαγωγή τους στην Ψυχιατρική – κατόπιν εισαγγελικής εντολής – ζητούμε να ξαναγυρίζουν στον δρόμο, λόγω της έλλειψης θέσεων στις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Κινητή Μονάδα για την υποστήριξη των ψυχιατρικών περιστατικών στην περιοχή μας λειτουργεί μία και μόνη, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τον αυξανόμενο αριθμό και τις ανάγκες των ατόμων.

Οσον αφορά στο πρόβλημα απεξάρτησης από τοξικές ουσίες, απουσιάζουν οι δημόσιες δομές που μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Η απουσία στεγνού θεραπευτικού προγράμματος επιβαρύνει συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να παραμένουν στη χρήση, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ο προβληματισμός και η ανησυχία μας είναι μεγάλη, καθώς αυτή η κατάσταση αποτελεί πρόβλημα για όλο το κοινωνικό σύνολο.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε από τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών:
– Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Προστατευόμενων Διαμερισμάτων
– Κινητές Μονάδες με τη στελέχωση και υποδομές
– Στεγνό Θεραπευτικό Πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ
– Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΘΕΑ για όλες τις εξαρτήσεις (διαδίκτυο, αλκοόλ, τζόγος κ.ά.).

 

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ