ΟΗΕ: Έκκληση για ποσό – ρεκόρ για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ουκρανία και Αφρική

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση να συγκεντρωθεί ποσό-ρεκόρ για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας το 2023, καθώς οι ανάγκες έχουν απογειωθεί, τόσο εξαιτίας του

ΟΗΕ: Έκκληση για ποσό - ρεκόρ για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ουκρανία και Αφρική

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την παγκόσμια κατάσταση αρκετών χωρών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο λιμός που πλήττει την Αφρική, η κλιματική αλλαγή αλλά και ο κορονοϊός έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους στο κόσμο που χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Ο ΟΗΕ απευθύνει σήμερα έκκληση να συγκεντρωθεί ποσό-ρεκόρ για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας το 2023, καθώς οι ανάγκες έχουν απογειωθεί, τόσο εξαιτίας του. Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ θα χρειαστούν 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (49,6 δισεκ. ευρώ) την επόμενη χρονιά, ποσό αυξημένο κατά 25%. Τα κεφάλαια αυτά θα τους επιτρέψουν να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματά τους για να προσφερθεί βοήθεια σε 230 εκατομμύρια ανθρώπους σε 68 χώρες, ιδίως στους πιο ευάλωτους.

Την επόμενη χρονιά θα χρειαστεί «το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας» που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα, συνόψισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο ΟΗΕ ωστόσο δεν θα μπορέσει να βοηθήσει όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

Συνολικά, 339 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναμένεται να χρειαστούν επείγουσα βοήθεια την επόμενη χρονιά, έναντι 274 εκατ. το 2022. 339 εκατομμύρια άνθρωποι… «πρόκειται για τεράστιο και αποκαρδιωτικό αριθμό», τόνισε ο κ. Γκρίφιθς.

Ο Βρετανός επισήμανε πως οι ανάγκες, οι οποίες έφθασαν στην «κορύφωση» τους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, δυστυχώς δεν μειώθηκαν έκτοτε. «Οι ξηρασίες και οι φονικές πλημμύρες ρημάζουν (…) το Κέρας της Αφρικής και το Πακιστάν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταμόρφωσε τμήμα της Ευρώπης σε πεδίο μάχης. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ξεσπιτωμένοι σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό πέρα από την καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», συνέχισε ο κ. Γκρίφιθς, που αναμένει ότι το 2023 η κατάσταση θα είναι ανάλογη με το 2022. Η έκκληση του ΟΗΕ για τη συγκέντρωση κεφαλαίων σκιαγραφεί τον πίνακα της παγκόσμιας κατάστασης με εξαιρετικά μελανά χρώματα.

  • Τουλάχιστον 222 εκατ. άνθρωποι σε 53 χώρες θεωρείται πως είναι αντιμέτωποι με οξεία διατροφική ανασφάλεια στα τέλη του 2022.
  • 45 εκατομμύρια άνθρωποι σε 37 χώρες κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα.

2023, χρονιά αλληλεγγύης;
«Πέντε χώρες βιώνουν συνθήκες που χαρακτηρίζουμε προσιδιάζουσες σε λιμό, στις οποίες μπορούμε να πούμε (…) ότι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας των εκτοπισμών, της διατροφικής ανασφάλειας, της έλλειψης τροφής», εξήγησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς. Πρόκειται για το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, την Αϊτή, τη Σομαλία και Νότιο Σουδάν, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενς Λέρκε.

Η δημόσια υγεία επίσης πιέζεται σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του νέου κορονοϊού, της «ευλογιάς π» (mpox, η πιο ουδέτερη ονομασία που εισηγήθηκε αυτή την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων), της επανεμφάνισης του Έμπολα στην Ουγκάντα, καθώς και πολλαπλών επιδημιών χολέρας σε διάφορες χώρες του κόσμου, ιδίως στη Συρία και στην Αϊτή.

Όλ’ αυτά με φόντο την κλιματική αλλαγή, που αυξάνει τους κινδύνους και την τρωτότητα, ιδίως στις φτωχότερες χώρες. Ως τα τέλη του αιώνα, η ακραία ζέστη μπορεί να στοιχίζει τη ζωή σε αριθμό ανθρώπων ίσο με τα θύματα του καρκίνου, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Το 2022, η έκκληση του οργανισμού για κεφάλαια καλύφθηκε κατά 47%, ενώ «πριν από τα δυο-τρία τελευταία χρόνια, εξασφαλίζαμε το 60 ως 65% της χρηματοδότησης (που χρειαζόταν) σε παγκόσμια κλίμακα», υπογράμμισε ο κ. Γκρίφιθς.

Η γενναιοδωρία των δωρητών δεν φτάνει για να καλυφθεί η ταχεία αύξηση των αναγκών, επισήμανε, εκφράζοντας την ευχή ότι «το 2023 θα είναι η χρονιά της αλληλεγγύης, έπειτα από το 2022 που ήταν χρονιά δεινών». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το έλλειμμα δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 53%, αναγκάζοντας τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς να κάνουν τραγικές επιλογές: να διαλέγουν ποιοι από όσους τη χρειάζονται θα λάβουν βοήθεια και ποιοι όχι.

Η χώρα για την οποία τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται τα υψηλότερα κεφάλαια το 2023 είναι το Αφγανιστάν (4,63 δισεκ. δολάρια)· ακολουθούν η Συρία, η Υεμένη, η Ουκρανία, η Αιθιοπία…

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ