Ωμό ψάρι: Πόσο ενδεδειγμένη είναι η κατανάλωσή του

Η κατανάλωση ωμού ψαριού ενέχει ορισμένους κινδύνους

Ωμό ψάρι: Πόσο ενδεδειγμένη είναι η κατανάλωσή του

Το ωμό ψάρι τρώγεται σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα πιάτα σούσι, αν και μπορεί να βρεθεί και σε τροφές όπως το ταρτάρ και το σεβίτσε. Και ενώ πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο προτιμούν τη γεύση και την υφή ορισμένων ειδών ψαριών όταν είναι ωμά αντί να είναι μαγειρεμένα, πόσο ασφαλής ή υγιεινή είναι η κατανάλωση τους;

Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή του

Υπάρχουν μερικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του ωμού ψαριού, αναφέρει το Healthline, καθώς δεν εκτίθεται σε ρύπους που μπορεί να προέλθουν από το τηγάνισμα ή το ψήσιμο. Αυτές οι προσμείξεις, που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, ενώ το μαγειρεμένο ψάρι έχει, επίσης, μικρότερη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία παρέχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, το ωμό ψάρι έχει και κάποιους κινδύνους. Το μαγείρεμα οποιουδήποτε είδους κρέατος σκοτώνει βακτήρια και παράσιτα που μπορεί να υπάρχουν. Τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση που βρίσκονται σε ορισμένους τύπους ωμού ψαριού περιλαμβάνουν τα Listeria, Vibrio, Clostridium και Salmonella. Αν και αυτά τα βακτήρια δεν πρέπει να βρίσκονται σε φρέσκα ψάρια που είναι καλά προετοιμασμένα, υπάρχει πάντα κίνδυνος όταν καταναλώνετε ωμό ή κακοψημένο κρέας. Τα ωμά ψάρια έχουν, επίσης, μεγαλύτερη πιθανότητα να περιέχουν υδράργυρο από τα μαγειρεμένα ψάρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από υδράργυρο, η οποία μπορεί να προκαλέσει νευρολογική βλάβη.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν τρώτε ωμό ψάρι

Ενώ, λοιπόν, η κατανάλωση ωμού ψαριού ενέχει ορισμένους κινδύνους, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο και να παραμείνετε ασφαλείς. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, θα πρέπει να απολαμβάνετε το σούσι μόνο από εστιατόρια με καλές κριτικές. Εάν άλλοι άνθρωποι είχαν δυσάρεστες εμπειρίες, πιθανότατα θα έχετε και εσείς. Εάν αγοράζετε ωμό ψάρι για να το φάτε στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το διατηρήσετε πολύ κρύο μέχρι να είναι έτοιμο για κατανάλωση. «Αν αγοράζετε σούσι, πάρτε ένα δίσκο από το κάτω μέρος του ψυγείου, όπου ο αέρας τείνει να είναι πιο κρύος», είπε η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Kate Patton, RD.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγετε να αγοράζετε κατεψυγμένα ψάρια με κρυστάλλους πάγου στη συσκευασία. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι το ψάρι έχει αποψυχθεί και καταψυχθεί ξανά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιβλαβών βακτηρίων να παραμονεύουν στο προϊόν. Τέλος, εάν περιηγείστε στον πάγκο με τα θαλασσινά, βεβαιωθείτε ότι δεν μυρίζετε πραγματικά κανένα από τα προϊόντα. «Αν μπείτε σε ένα κατάστημα και το τμήμα με θαλασσινά μυρίζει σαν θαλασσινά, γυρίστε και πηγαίνετε από την άλλη πλευρά», είπε στο NBC News η Stephanie Harris-Uyidi, παρουσιάστρια της τηλεοπτικής σειράς «Posh Pescatarian: Appetite for Adventure». Το μυρωδάτο ψάρι πιθανότατα δεν έχει καθαριστεί ή αποθηκευτεί σωστά.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ