Ομολογία Πελετίδη: Το ταμείο άδειασε – Πως αντέδρασε η αντιπολίτευση – Τι έγινε με το θέμα των συμβασιούχων

Μόλις 142.000 ευρώ υποστήριξε ο Κώστας Πελετίδης πως έχουν απομείνει ως αποθεματικό στα ταμεία του Δήμου, αλλά δεν έπεισε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν υπέρ του αιτήματος των εργαζομένων.

Ομολογία Πελετίδη: Το ταμείο άδειασε - Πως αντέδρασε η αντιπολίτευση - Τι έγινε με το θέμα των συμβασιούχων

«Βόμβα» έριξε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης τονίζοντας πως ο «Δήμος μας κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση» αλλά και ότι «έχει φτάσει στο τραγικό σημείο να έχει αποθεματικό 142.000 ευρώ» στα ταμεία του, με την αντιπολίτευση να μην πείθεται.

Η παρουσίαση αυτών των δεδομένων από τον κ. Πελετίδη έγινε κατά τη συζήτηση των τεσσάρων θεμάτων συμβασιούχων οκταμηνιτών του Δήμου που προσφεύγουν στο δικαστήριο του Λασιθίου Κρήτης, διεκδικώντας την παραμονή τους στη δουλειά μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αγωγή τους για μονιμοποίηση.

Ο Κώστας Πελετίδης τόνισε στην τοποθέτησή του ότι ο Δήμος Πατρέων θα βρεθεί για 105η φορά στα δικαστήρια για θέμα οκταμήνων του ΟΑΕΔ και «μετά τις αρνητικές αποφάσεις στην Πάτρα, την Αθήνα, τον Πειραιά, τα δικηγορικά γραφεία βρήκαν ότι υπάρχει ‘’θετική έδρα’’ στο Λασίθι, η οποία θα βγάλει προσωρινή διαταγή παραμονής, αγνοώντας τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις για τα οκτάμηνα του ΟΑΕΔ των ετών 2018, 2019, 2020».

Επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση, σημείωσε ο κ. Πελετίδης ότι «καρφάκι δεν τους καίγεται για τις ανάγκες των εργαζομένων», ρίχνοντας ευθύνες στα κόμματα που στηρίζουν τις παρατάξεις τους «επειδή δεν επιτρέπουν τις μόνιμες προσλήψεις στον Δήμο».

Ξεκαθάρισε. Πάντως. ότι δεν πρόκειται να μείνει κανένας εργαζόμενος απλήρωτος, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Τόνισε δε, ότι όποιες ανάγκες προκύψουν θα καλυφθούν με την αφαίρεση χρημάτων από έργα που δεν θα εκτελεστούν.

Αρκετοί από την αντιπολίτευση, πάντως, δεν πείστηκαν από το ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ο κίνδυνος πτώχευσης είναι ορατός. Ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής των παρατάξεων:

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του δημάρχου πώς θα τα βγάλει πέρα, αλλά μπορώ να κρίνω πολιτικά και δεν γίνεται να διαστρεβλώνεται την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι ζυγίζουν πιο πολύ. Δεν έχουμε δικαίωμα να στερήσουμε το δικαίωμά τους και στο Λασίθι και στη Φλώρινα και στην Αλεξανδρούπολη».

Ο Κώστας Σβόλης στην τοποθέτησή του είπε: «Λάθος που δεν είναι εδώ η Νομική Υπηρεσία. Μας προσβάλλει να λέει ότι έχουμε παραβεί τον νόμο. Η συναίνεση δεν απαγορεύεται. Εχουν δικαίωμα οι εργαζόμενοι να προσφύγουν στα δικαστήρια και ο δήμαρχος μπορεί να λέει ότι δεν έχει χρήματα, αλλά λέει ψέματα. Ο Δήμος δεν εισπράττει 22 εκατ. ευρώ για να κάνει λαϊκή πολιτική».

Ο Γιώργος Ρώρος επιτέθηκε στη δημοτική αρχή: «Με τον τρόπο του ο δήμαρχος θέλει να μας κατηγορήσει και να νιώσουμε ένοχοι. Γιατί; Επειδή στηρίζουμε τους εργαζόμενους. Δεν έχουν δικαίωμα να πάνε στο Λασίθι; Λέτε δεν έχετε χρήματα, αλλά για τους εργολάβους έχετε; Να δούμε τις απευθείας αναθέσεις;».

Ο Πέτρος Ψωμάς ανέφερε ότι: «Είναι τραγικό να αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι ως εκλογικό ακροατήριο. Το κάνατε πριν τις εκλογές και επειδή ηττήθηκε η μη ρεαλιστική λογική σας, το κάνατε ζητώντας ψήφους για το κόμμα σας. Τον ασκό του Αιόλου τον ανοίξατε εσείς και είναι θύματα οι εργαζόμενοι. Αν υπάρχουν χρήματα, εσείς να μας το πείτε και πρέπει να τα βρείτε αν δεν υπάρχουν».

Ο έμπειρος Νίκος Τζανάκος υπενθύμισε πως «κάποτε ο κ. Πελετίδης και ο κ. Νικολόπουλος ως βουλευτής ζητούσαν να προσληφθούν μόνιμα 8μηνίτες με απόφαση δημοτικού συμβουλίου και να πληρώνονται».

Ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος ανέφερε ότι: «Στο Ηράκλειο η Λαϊκή Συσπείρωση τάχθηκε ανεπιφύλακτα χθες, στην ομόφωνη απόφαση του εκεί δημοτικού συμβουλίου στο πλευρό των 650 εργαζομένων, ενώ στην Πάτρα συμπεριφέρεται ως αντεργατική εργοδοσία».

Ο Χρήστος Πατούχας ξεσήκωσε αντιδράσεις, λέγοντας: «Μήπως μέσα από αυτές τις προσφυγές δίνονται χρήματα και σε παράγοντες της έδρας κάθε δικαστηρίου; Με ποιον τρόπο επιλέγονται οι τόποι διεξαγωγής των δικών, με την τοποθεσία ή το πρόσωπο του δικαστή; Δεν θα ξαναψηφίσω παρέκταση».

Στην Κρήτη για τη δικαίωση οι συμβασιουχοι

Οσον αφορά στο θέμα των 425 συμβασιούχων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από το 2018 έως το 2020, τελικά έλαβαν τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου με 24 θετικές ψήφους μελών της αντιπολίτευσης που στήριξαν το αίτημά τους.

Ο εισηγητής του θέματος Θανάσης Αθανασόπουλος της παράταξης Αλεξόπουλου σημείωσε ότι «οφείλουμε να τους ενισχύσουμε στην κατάθεση κάθε πρόσφορου ένδικου μέσου, να υποστηρίξουμε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να ζητήσουμε νομοθέτηση από την κυβέρνηση για μόνιμες προσλήψεις ΟΤΑ ή 12μηνες συμβάσεις με δυνατότητα ένταξης στο ταμείο ανεργίας, αλλά και να ενσωματώσει η Ελλάδα στο Δίκαιό της σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου». Αυτά αναφέρονταν και στο ψήφισμα που κατατέθηκε και ψηφίστηκε.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των εργαζόμενων κ. Πετρόπουλος υπεραμύνθηκε της επιλογής του Λασιθίου για τη δίκη και εξήγησε τους λόγους:
«Γυρνάω οπουδήποτε στη χώρα, όπου μπορώ να βρω δικαστή που έχει διαφορετική νομική προσέγγιση για αυτούς τους εργαζόμενους. Θέλει θαρραλέους δικαστές που δεν θα φοβηθούν μπροστά στις απειλές και τις διώξεις. Δικαστής στο Λασίθι έχει καταθέσει προδικαστικό ερώτημα και το παρέδωσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το κατά πόσο μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου οι συμβάσεις. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είπε ότι είναι εσφαλμένο το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου και είναι στο χέρι των δικαστών να κρίνουν αν οι συμβάσεις καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μπορούν να μετατραπούν. Αυτός είναι ο λόγος που πήγα στο Λασίθι».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ