Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Επιδημία μέσα στην πανδημία οι εξαρτήσεις

Η κάνναβη αναφέρεται συχνότερα από την χρήση καπνού! Οι συνηθέστεροι λόγοι χρήσης κάνναβης ήταν, μείωση του άγχους, ευφορία, χαλάρωση, βελτίωση του ύπνου διασκέδαση, κοινωνικοποίηση.

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Επιδημία μέσα στην πανδημία οι εξαρτήσεις

«Εχουμε μία επιδημία μέσα στην πανδημία. Κι αυτή αφορά τη χρήση διαφόρων ψυχοδραστικών ουσιών. Στο διάστημα της πανδημία ήταν συγκριτικά με το πριν, αυξημένη η χρήση κάνναβης και κοκαΐνης» επισημαίνει η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών.

Η κ. Μαλλιώρη μιλώντας στην «ΠτΚ» επισήμανε ότι η πανδημία σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τα άλλα ζητήματα πέρασε στο παρασκήνιο το θέμα της εξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες με αποτέλεσμα το πρόβλημα αυτό να έχει μεγεθυνθεί.

Οπως τονίζει η ίδια «αντιμετωπίζουμε μια πιο σοβαρή κατάσταση με τα ναρκωτικά λόγω:

– Υψηλής διαθεσιμότητας-νέοι τρόποι προμήθειας

– Ποικιλομορφίας στην κατανάλωση ναρκωτικών-πολλαπλή χρήση

– Ψυχοτρόπα άγνωστης περιεκτικότητας-νοθευμένα

– Νέα κατηγορία χρηστών λόγω πανδημίας, άτομα που θέλουν να αντιμετωπίσουν την ψυχική τους επιβάρυνση».

ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 16ΧΡΟΝΟΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΖΟΓΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η κ. Μαλλιώρη, στη χώρα μας καταγράφεται «αύξηση του αριθμού των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, αύξηση της κατάθλιψης, του άγχους, του τραύματος, του πένθους, των διαταραχών ύπνου, των ψυχώσεων συνεπώς αύξηση χρήσης ουσιών νόμιμων ή παράνομων. Αλλά και γενικότερα καταγράφεται αύξηση συμπεριφορικών εξαρτήσεων. Οι έλληνες 16χρονοι είναι πρώτοι στον διαδικτυακό τζόγο βάσει έρευνας ESPAD στην Ευρώπη (2015 και 2020)».

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Επιδημία μέσα στην πανδημία οι εξαρτήσεις

Μένη Μαλλιώρη

Η κ. Μαλλιώρη επισημαίνει ότι στη χώρα μας είναι ασαφής η εικόνα για την έκταση και τα χαρακτηριστικά της χρήσης ουσιών στον πληθυσμό. «Υπάρχει ανάγκη για έρευνες σε αντιπροσωπευτικά δείγματα». Ωστόσο η ίδια παρατηρεί «μείωση στη χρήση ηρωίνης, αλλά αύξηση κάνναβης και κοκαΐνης. Τριπλασιάστηκε η χρήση κοκαΐνης (ανάλυση λυμάτων: 2019, 482 γρ/ημέρα, Μάρτιο του 2020, 804 γρ/ημέρα, Νοέμβριο του 2020, 1837 γρ./ημέρα, Μάρτιο του 2021, 2.396 γρ/ημέρα). Επίσης είναι πιθανή η έξαρση της HCV και HIV στην κοινότητα των ενεργών χρηστών».

Τα δεδομένα αυτά απαιτούν, κατά την κ. Μαλλιώρη, «προσαρμογή των υπηρεσιών στις προκλήσεις της πανδημίας και κύρια μέριμνα: η διατήρηση της επαφής με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αποτελεί κίνδυνο η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες θεραπείας λόγω πανδημίας με ανησυχητικές συνέπειες αλλά και λόγω αλλαγής στο είδος των ουσιών που απαιτούν νέες θεραπευτικές δεξιότητες».

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ανάλογα είναι και τα στοιχεία σε επίπεδο Ευρώπης, σύμφωαν με τα όσα μας γνωστοποιεί η ομότιμη καθηγήτρια ψυχιατρικής και πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

– 83,4 εκ. ή το 29 % των Ευρωπαίων, 15-64 ετών, έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω μια φορά στη ζωή τους (άνδρες 50,5 εκ. γυναίκες 33 εκ.)

– Η κάνναβη παραμένει με τη μεγαλύτερη κατανάλωση 22 εκ. Ευρωπαίοι αναφέρουν χρήση τον τελευταίο χρόνο

– Τον τελευταίο χρόνο 3,5 εκ. έκαναν χρήση κοκαΐνης, 2,6 εκ. MDMA και 2 εκ. αμφεταμινών

– 1 εκ. Ευρωπαίοι έκαναν χρήση ηρωίνης τον τελευταίο χρόνο.

Χρήση ναρκωτικών στην ΕΕ (48.469 άτομα), 18 ετών και άνω, το διάστημα Μάρτιος 2020-21 (αυστηρά μέτρα λόγω του COVID-19):

– 93% χρήση κάνναβης

– 35% χρήση MDMA/έκστασης

– 35% χρήση κοκαΐνης

– 28% χρήση αμφεταμίνης

– 20% χρήση LSD

– 16% χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών

– 13% χρήση κεταμίνης

– 3% χρήση ηρωίνης

– 94% χρήση αλκοόλ

– 84% χρήση καπνού

«Η κάνναβης αναφέρεται συχνότερα από την χρήση καπνού! Οι συνηθέστεροι λόγοι χρήσης κάνναβης ήταν, μείωση του άγχους, ευφορία, χαλάρωση, βελτίωση του ύπνου διασκέδαση, κοινωνικοποίηση. Το περιβάλλον χρήσης ήταν το σπίτι (85%) λόγω περιοριστικών μέτρων. Στο διάστημα της πανδημία ήταν συγκριτικά με το πριν, αυξημένη η χρήση κάνναβης και κοκαΐνης» αναλύει η κ. Μαλλιώρη.

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, έτσι όπως τα αναδεικνύει η κ. Μαλλιώρη, καταγράφονται τα εξής:

– Παρά τα περιοριστικά μέτρα του COVID-19 υπήρξε ανθεκτικότητα διακίνησης και αγορών ναρκωτικών

– Τα προϊόντα κάνναβης αυξάνουν τις επιπτώσεις στην υγεία λόγω νόθευσης με συνθετικά κανναβινοειδή

– Μεγάλη αύξηση χρήσης κοκαϊνης-κρακ-διεγερτικών με συνέπεια την αύξηση της επιθετικότητας, βίας-ενδοοικογενειακής, ψυχικών διαταραχών, αιτημάτων θεραπείας

– Η κοκαΐνη το 2020 ήταν, μετά την κάνναβη, η δεύτερη πιο διαδεδομένη ουσία στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων ενώ η ηρωίνη ήταν τρίτη

– Αναγκαία η επέκταση των υπηρεσιών θεραπείας για τις νέες προκλήσεις και υπηρεσιών μείωσης της βλάβης

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ