Παγκράτι Καλάβρύτων: Καταρρέει από αδιαφορία το «Κλήμα Παυσανία»

Παγκράτι Καλάβρύτων: Καταρρέει από αδιαφορία το «Κλήμα Παυσανία»
Με ολοκληρωτική καταστροφή απειλείται το ιστορικό, σπάνιο και χαρακτηρισμένο ω διατηρητέο μνημείο της φύσης «Κλήμα Παυσανία» στο Παγκράτι Κλειτορίας των Καλαβρύτων, γεγονός που και πάλι τις τελευταίες ημέρες κινητοποίησε τον κοινοτάρχη Αντρέα Ντατσόπουλο και τον Σύλλογο Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών, οι οποίοι έστειλαν επιστολή στον Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού και σε μία σειρά αρχών και υπηρεσιών, ζητώντας να προλάβουν το κακό.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο εξαφάνισης, λόγω εγκατάλειψης και έλλειψης συντήρησης, οι όποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα από τοπικούς φορείς δεν φτάνουν για την διάσωσή του, Εξ ου και οι συντάκτες της επιστολής απορούν για το πώς είναι δυνατόν, από το 2018, να μην έχει δοθεί απάντηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, το Δασαρχείο Καλαβρύτων και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Αχαΐας της Περιφέρειας, το ίδιο και από το 2019 εκ μέρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαπιστώνεται όμως και ολιγωρία του δημάρχου Καλαβρύτων Θαν. Παπαδόπουλου, αφού από τον προπερασμένο Φεβρουάριο, ενώ έδωσε διαβεβαίωση, καμία δράση δεν ανέλαβε τελικά.

Κάπως έτσι οι απαραίτητες εργασίες δεν εκτελέστηκαν, με αποτέλεσμα η κατάστασή του «Κλήματος» να χειροτερεύει και μόλις χθες πραγματοποίησαν αυτοψία υπάλληλοι του Δασαρχείου ενημερώνοντας τους ντόπιους ότι αναμένουν γραπτή εντολή από τον Δήμο για να πιάσουν άμεσα δουλειά.

Το παράδοξο είναι ότι, εν μέσω μιας γενικευμένης απραξίας, το 2005 διατέθηκαν 200.000 ευρώ για να φτιαχθεί ο περιβάλλων χώρος, αλλά κανένα κονδύλι για συντήρηση, ούτε καν έγινε σύνδεση με ρεύμα παρότι έχουν εγκατασταθεί οι κολόνες της ΔΕΗ!
«Θα ξεραθεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως»
«Δεν είναι θέμα μόνο του χωριού μας και του Δήμου αλλά της Ελλάδας, αφού είναι το μόνο Κλήμα μ’ αυτή την σύνθεση, το μεγαλύτερο σε ηλικία παγκοσμίως και το αφήνουμε να ξεραθεί και να εξαφανιστεί μετά από 3000 χρόνια. Ανησυχούμε για επικινδυνότητα από σπάσιμο κλαδιών πουρναριών στα οποία έχει αναρριχηθεί και αιωρούνται, με κίνδυνο τη σωματική βλάβη επισκεπτών καθώς και την καταπλάκωσή του με συνέπεια την ολοκληρωτική του καταστροφή. Τώρα είναι η σωστή εποχή να γίνουν οι εργασίες να μην χάσουμε και την φετινή χρονιά» λέει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών Σπύρος Κατσιουλέρης.
Ιστορία… κρατικής ανεπάρκειας
Για την ιστορία του πράγματος: το 1976 το «Κλήμα Παυσανία» κηρύχθηκε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» απο τον υπουργό Γεωργίας, το 1977 με απόφαση της Νομαρχίας Αχαΐας πάρθηκαν άμεσα μέτρα προστασίας που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, το 1988 το Δασαρχείο Καλαβρύτων επρόκειτο να εφαρμόσει πρόγραμμα Δασικής Αναψυχής για αξιοποίηση του χώρου που όμως έμεινε στα χαρτιά, το 1995 το Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει αλλά αυτό δεν συνέβη μέχρι σήμερα και την ίδια χρονιά η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης Αχαΐας το ενέταξε σε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Μελέτης για την προστασία του ορεινού όγκου «Χελμού – Βουραϊκού» με άγνωστη εξέλιξη, το 1996 από την Περιφερειακή Διοίκηση Αχαΐας συστάθηκε νέα Επιτροπή που όμως δεν συνήλθε ποτέ και από τότε παρέμβαση του νομαρχιακού συμβούλου Θόδ. Πολίτη για ένταξη στο πρόγραμμα «NATURA 2000» δεν προχώρησε. Το 2014 η Επιστημονική Επιτροπή Δυτικής Ελλάδας του «ECOCITY» επισκέφτηκε το «Κλήμα» πήρε δείγματα κορμών για την ακριβή χρονολόγησή και εστάλησαν στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας «Δημόκριτος» παρουσιάζοντας προτάσεις διατήρησης του μνημείου. Το 2015 η καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπινιάρη ζήτησε έξοδα, για κλάδεμα και εργασίες, 2.500€, χωρίς να έχει γνωστή κάποια ενέρεια εκ μέρους της Δασικής Υπηρεσίας και του Δήμου Καλαβρύτων.

Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ