Πανακότα με καφέ

Υλικά

500 ml κρέμα γάλακτος

50 ml γάλα πλήρες

50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

6 γρ. φύλλα ζελατίνης

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια

1 κ.γ. καφέ φίλτρου ή εσπρέσο σε σκόνη

Για το σερβίρισμα:

λίγο σιρόπι καραμέλας

λίγο φουντούκι τριμμένο

Εκτέλεση

Βήμα 1

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και τον καφέ και ανακατεύουμε με ένα συρματάκι, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει θερμοκρασία το μείγμα. Σουρώνουμε το μείγμα ώστε να μην έχει κόκκους και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 2

Βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με νερό και λίγο πάγο και τις αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 2 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις μεταφέρουμε στο μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν εντελώς. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμες και τις μεταφέρουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες, μέχρι να σφίξει η κρέμα.

Βήμα 3

Βουτάμε τις φόρμες μέχρι τη μέση σε ζεστό νερό ώστε να μαλακώσουν τα τοιχώματα και ξεφορμάρουμε. Γαρνίρουμε με σιρόπι καραμέλας, λίγο καφέ και τριμμένο φουντούκι και σερβίρουμε.