Πανελλήνιες 2021: Για πολύ γερά νεύρα – Τρεις φροντιστές απαντούν

Πανελλήνιες 2021: Για πολύ γερά νεύρα - Τρεις φροντιστές απαντούν

Σε 20 μέρες ξεκινάει η μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Μια μάχη που ειδικά φέτος θα είναι πολύ ιδιαίτερη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Λυκείου βίωσαν πέρυσι, ως Β’ Λυκείου, μια πρωτόγνωρη κατάσταση στο τελευταίο κομμάτι της χρονιάς. Και τους έλαχε ο κλήρος να βιώσουν ξανά την ίδια κατάσταση και φέτος, ως Γ’ Λυκείου, στο μεγαλύτερο κομμάτι της χρονιάς.

Η προετοιμασία τους έγινε εξ αποστάσεως. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό…

Ταυτόχρονα, θα ισχύσουν από φέτος, για πρώτη φορά, οι αλλαγές που έφερε το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: ορισμός βάσης εισαγωγής, περικοπή εισακτέων.

Τα ερωτήματα:

-Θα είναι μια συνηθισμένη μάχη η φετινή ή μια μάχη με πολλές και λεπτές ιδιαιτερότητες;

-Και πόσο μπορούν αυτές οι ιδιαιτερότητες να σημαδέψουν την προσπάθεια των παιδιών;

Κώστας Ταβαντζής: «Πάνε για εξετάσεις με κομμένα πόδια…»

«Η βασική αλλαγή αφορά τις βάσεις εισαγωγής. Αν για παράδειγμα στο 3ο πεδίο, που είναι υψηλές οι βαθμολογίες, γράψει κάποιος μέσο όρο 14, τότε η βάση θα πάει ή 15,8 ή θα κατέβει αρκετά παρακάτω. Αν κάποιος έχει γράψει 10, 11 ή 12 μέσο όρο, δεν θα μπει πουθενά. Ενώ υπήρχε η δυνατότητα να μπαίνουν κάποια παιδιά με χαμηλές βάσεις, αυτό σταματάει. Και δεν είναι όλα τα παιδιά ώριμα στη Γ’ Λυκείου, ώστε να έχουν αποφασίσει πού ακριβώς θέλουν και μπορούν. Το βασικό είναι ότι κόβονται πάνω από 20.000 θέσεις.

Θα πει κάποιος, μα αυτό ισχύει για όλα τα παιδιά… Σωστά, αλλά όταν έχουν επιβαρυμένη ψυχολογία, δεν είναι το ίδιο. Είδαμε τα παιδιά που δίνουν φέτος εξετάσεις ένα μήνα στην αρχή της χρονιάς και ένα μήνα τώρα στο τέλος. Δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτό.

Συνεπώς, η άποψή μου είναι ότι από την στιγμή που τα παιδιά θα δώσουν εξετάσεις υπό τέτοιες συνθήκες, δεν θα έπρεπε, για φέτος τουλάχιστον να υπάρχει μείωση εισακτέων. Να έμεναν όπως πέρυσι.

Η ελλιπής προετοιμασία είναι φανερή. Οσο κι αν η τηλεκπαίδευση λειτούργησε υποδειγματικά, δεν είναι το ίδιο. Τα παιδιά πάνε να δώσουν εξετάσεις με κομμένα πόδια.

Αλλά αφού πρέπει να υπερισχύει η δύναμη των ιδιωτικών κολλεγίων, έγινε και αυτό…».

* Ο Κώστας Ταβαντζής είναι χημικός, ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πρίσμα».

Ηρακλής Γιαννακόπουλος: «Τα πιο αδικημένα παιδιά στην ιστορία του θεσμού»

«Τα παιδιά που δίνουν φέτος Πανελλαδικές είναι η πιο αδικημένη γενιά και η πιο αδικημένη Γ’ Λυκείου από συστάσεως ελληνικού κράτους. Στο παρελθόν οι όποιες μεταβολές υπήρξαν, σε επίπεδο πεδίων, κατευθύνσεων, δεσμών, ήταν αντιμετωπίσιμες. Αλλά τα φετινά παιδιά στο μεγαλύτερο μέρος της Β’ Λυκείου δεν έκαναν μαθήματα δια ζώσης και φέτος τα 3/4 της σεζόν πάλι δεν έκαναν δια ζώσης. Δεν έχουν πάρει, δηλαδή, την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του γνωστικού υλικού που θα έπρεπε. Ο αποκλεισμός από τη δια ζώσης διδασκαλία σε συνδυασμό με τα πρωτόγνωρα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα που δημιουργεί ο εγκλεισμός το σπίτι, καθιστούν αυτά τα παιδιά τα πιο ευάλωτα που υπήρξαν ποτέ. Αντικειμενικά, μιλάμε για τα πιο αδικημένα παιδιά στην ιστορία των Πανελλαδικών.

Η ύλη, όμως, έχει μειωθεί πολύ. Είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Στη δική μας κατεύθυνση, ένας συνειδητοποιημένος και επιμελής μαθητής την κονιορτοποιεί σε ένα μήνα.

Οσον αφορά αυτή την εκτρωματική κατάσταση να εισέρχονται παιδιά στα Πανεπιστήμια, και ειδικά σε σχολές που υποτίθεται είναι των ενδιαφερόντων τους, με βαθμό 3 και 5 και να βγαίνει καθηγητής μαθηματικών χωρίς να γνωρίζει ούτε την προπαίδεια, πρέπει να σταματήσει. Και σωστά θα σταματήσει. Το θέμα είναι να σπουδάζει κάποιος αυτό που θέλει και επιλέγει, αλλά ταυτόχρονα και αυτό που μπορεί. Για μένα, οι κινήσεις του Υπουργείου είναι απόλυτα ορθές, και ως προς το όριο της εισαγωγής, γιατί ευτελίζεται η βάση και φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις. Αν θέλουμε ως χώρα και ως κοινωνία να δίνουμε σε κάποια παιδιά απλά τον τίτλο του φοιτητή και δεν το συνδέουμε αυτό με την επαγγελματική πρακτική διαδικασία της ίδιας της ζωής, είναι λάθος. Σωστά, συνεπώς, μπαίνει φραγμός και παράλληλα πάμε για εξορθολογισμό των Τμημάτων των Πανεπιστημίων. Αυτό που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πολύ σωστό. Το λέω καθαρά εκπαιδευτικά, όχι πολιτικά. Οι αλλαγές αυτές εξυπηρετούν πρώτα απ’ όλους τα ίδια τα παιδιά: τους βοηθάει να συγκεκριμενοποιήσουν τον στόχο τους και να προετοιμάζονται επαρκώς για αυτό που θέλουν να υπηρετήσουν και όχι για κάτι που δεν θέλουν. Αρα, το να μην ευτελιστούν οι βάσεις αλλά ταυτόχρονα το νοικοκύρεμα και συμμάζεμα των Ιδρυμάτων ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει ως εκπαιδευτική διαδικασία και πρόοδος, όσο κι αν τοπικές κοινωνίες όπως ο Πύργος, το Αγρίνιο, η Αμαλιάδα πλήττονται με την στενή έννοια».

* Ο Ηρακλής Γιαννακόπουλος είναι φιλόλογος, ιδιοκτήτης στα Φροντιστήρια «Στόχος».

Διονύσης Φλωράτος: «Είναι μεγαλύτερος πλέον ο ανταγωνισμός…»

«Η κατάσταση για τα παιδιά που δίνουν φέτος Πανελλαδικές είναι σαφώς χειρότερη σε σχέση με την περσινή. Στην προηγούμενη σεζόν, η πανδημία μάς βρήκε σε ένα χρονικό διάστημα που είχε τελειώσει η ύλη και απλώς κάναμε επαναλήψεις. Δεν υπήρχαν καινούργια πράγματα να διδάξουμε… Και ήταν και μικρότερο το διάστημα. Τώρα, όμως, η τηλεκπαίδευση δούλεψε επί της ουσίας. Εγινε κανονική παράδοση. Όταν τα παιδιά έφυγαν από το φροντιστήριο, είχαμε τελειώσει μόλις το 50% της ύλης. Το υπόλοιπο 50% έγινε παράδοση διαδικτυακά.

Για τους πολύ καλούς μαθητές, βεβαίως, δεν υπάρχει διαφορά, αλλά για τους πιο μέτριους μαθητές, που θέλουν ένα σπρώξιμο, μια φωνή, μια παρατήρηση, υπάρχει διαφορά.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος, εκτιμώ πως δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα γιατί η ελάχιστη βάση εισαγωγής επί της ουσίας εφαρμόζεται ήδη. Στις Σχολές που έμπαιναν τα παιδιά με πολύ χαμηλή βαθμολογία, αυτό συμβαίνει γιατί είναι και πολύ χαμηλή η ζήτηση. Η μείωση όμως των εισακτέων θα επηρεάσει την ψυχολογία των παιδιών, που ξέρουν πια ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος και οι συνθήκες πιο δύσκολες. Αν τώρα «χτυπήσουν» και τα θέματα, θα ‘ναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση. Βοηθάει βεβαίως η μειωμένη ύλη, αλλά μειωμένη ύλη δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ευκολότερα θέματα, κάτι που αποδείχθηκε και πέρυσι με τη Φυσική».

* Ο Διονύσης Φλωράτος είναι φυσικός, διευθυντής σπουδών του Φροντιστηρίου «Πουκαμισάς», Πάτρα-Κέντρο, Πάτρα-Αγυιά.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ