Παπαδόπουλος: Τιμή στην Αϊτή με σφραγίδα Καλαβρύτων

Παπαδόπουλος: Τιμή στην Αϊτή με σφραγίδα Καλαβρύτων

Ο Δήμος Καλαβρύτων έχει στα σκαριά μια κίνηση ματ, με την οποία δικαιωματικά θα κερδίσει τον θαυμασμό και την αναγνώριση απ’ όλο τον κόσμο! Με εισήγηση του Θανάση Παπαδόπουλου, και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμος Καλαβρύτων μπαίνει μπροστάρης σε μια εκστρατεία για να ανταποδώσει η Ελλάδα, και έμπρακτα και συμβολικά, την ιστορική χειρονομία της Αϊτής το 1822, που πρώτη σε όλη την τότε υφήλιο αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και τον αγώνα της χώρας μας για ανεξαρτησία!

Τι ετοιμάζει ο Δήμος Καλαβρύτων; Θα οργανώσει ένα μεγάλο πρότζεκτ για τη συγκέντρωση χρημάτων με τα οποία θα κατασκευαστεί στην, χειμαζόμενη και ταλαιπωρημένη από ένα σωρό δεινά, Αϊτη είτε ένα νοσοκομείο είτε ένα σχολείο!

Μέσα στο καλοκαίρι, μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Π», ο Θανάσης Παπαδόπουλος, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Καλαβρύτων, είναι μέσα στην ελληνική αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η οποία θα επισκεφτεί την Αϊτή για απόδοση τιμών!

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Παπαδόπουλος, εξηγεί αποκλειστικά στην «Π», την ιδέα και το πώς ακριβώς αυτή θα γίνει πράξη.

-«Είναι μία ιδέα του δήμου μας, την επεξεργαστήκαμε, την επικοινωνήσαμε και την προωθούμε σε επίπεδο εορτασμού των 200 χρόνων, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που πρέπει να δείξουμε και ως δήμος και ως χώρα. Είναι η ελάχιστη ανταπόδοση οφειλόμενης τιμής σε μια χώρα που μας τίμησε με τον πλέον συγκινητικό και αυθόρμητο τρόπο το 1821 και πρέπει τώρα, που περνάει δύσκολες στιγμές, να τη βοηθήσουμε κι εμείς».


-«Η πρότασή μας είναι να συγκεντρωθούν χρήματα από όλους τους δήμους, μέσω της ΚΕΔΕ, εν συνεχεία από περιφέρειες και στο τέλος από ιδιώτες, εφοπλιστές, οργανισμούς, δωρητές, και να μαζευτεί ένα ποσό όσο το δυνατό μεγαλύτερο για την Αϊτή».


-«Εμείς θα ετοιμάσουμε μια επιστολή που θα πάει σε όσο το δυνατόν περισσότερους, φορείς και ιδιώτες, με σκοπό τη συγκέντρωση ενός μεγάλου ποσού, με το οποίο θα χρηματοδοτήσουμε ένα κοινωφελές έργο στην Αϊτή. Ενα νοσοκομείο, ένα σχολείο».



-«Η πρόταση μας έχει και το χαρακτήρα ουσίας, για τα 200 χρόνια από το 1821. Γι’ αυτό και ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα του δήμου για τον εορτασμό 200 χρόνων. Εκεί αποσκοπούσε και μια εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στα Καλάβρυτα, τιμώντας την Αϊτή».


-«Πριν περάσουμε την πρόταση στο πρόγραμμα του δήμου για τον εορτασμό των 200 χρόνων, ώστε να ξεκινήσουμε σε λίγο καιρό τη δρομολόγηση της διαδικασίας χρηματοδότησης, ήρθα σε επαφή με τον πρόξενο της Ελλάδας στην Αϊτή, τον Γιώργο Ρουσομουστακάκη, που βρίσκεται στο Καράκας. Αυτός θα μας φέρει σε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Αϊτής, προς την οποία στείλαμε ήδη, ως Δήμος Καλαβρύτων, την πρώτη επίσημη επιστολή μας και τους ενημερώνουμε για το τι θέλουμε να κάνουμε. Μας συμβούλεψε ο πρόξενος πριν κάνουμε ο,τιδήποτε να απευθυνθούμε για ενημέρωση στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας και αυτό κάναμε».


-«Στείλαμε επίσημη επιστολή, ως δήμος, στο υπουργείο, στον κ. Δένδια και του αποκαλύψαμε την πρόταση μας για συγκέντρωση ενός ποσού για να χρηματοδοτηθεί ένα μεγάλο έργο στην Αϊτή. Ο κ. Δένδιας μας απάντησε, μας ευχαρίστησε, μας συνεχάρη και, το κυριότερο, μας ενθάρρυνε να προχωρήσουμε σε αυτή την πρόταση. Και εδώ βγήκε και η είδηση. Το καλοκαίρι ο υπουργός σκέφτεται να επισκεφτεί τον Αϊτή, στο πλαίσιο του ρόλου που έπαιξε η χώρα το 1821, και κάλεσε να είμαστε κι εμείς μαζί του, ως εμπνευστές αυτής της ιδέας».


-«Είναι, νομίζω, μια πρωτοβουλία, μια ενέργεια, που τιμά τον Δήμο Καλαβρύτων και θα τον διαφημίσει σ’ όλο τον κόσμο. Η Αϊτή, παρεμπιπτόντως, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της… Οπότε κάθε βοήθεια θα είναι ιδιαίτερα σημαντική προς την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών δουλείας στη χώρα».


-«Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία, και πρόκληση συνάμα, να κάνουμε κάτι πραγματικά σημαντικό γι’ αυτή τη χώρα. Γι’ αυτό ακριβώς και πιστεύω ότι πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και η Κυβέρνηση και ο Ελλάδα 2021. Είναι υποχρέωσή μας να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο ποσό. Μια ενέργεια που θα μπορούσε να κάνει η Πολιτεία, την ξεκινάμε εμείς και ελπίζουμε σε έμπρακτη συμπαράσταση».


-«Και ο Ελλάδα 2021 μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και να κινητοποιήσει μεγάλους δωρητές, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο μεγάλο το τελικό ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτήσουμε συγκεκριμένο έργο σε αυτή τη χώρα».

Θα καταθέτουμε πρώτοι εμείς, ως δήμος Καλαβρύτων, ένα κεφάλαιο, θα ανοιχτεί λογαριασμός» σε τράπεζα και μετά θα ξεκινήσει η εκστρατεία χρηματοδότησης».

Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση των Ελλήνων και τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους, ήταν η Αϊτή, που τότε ονομαζόταν στα ελληνικά Χαΐτιον. Mια ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα – προϊόν της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο Αδαμάντιος Κοραής, μαζί με άλλους επιφανείς Ελληνες, είχε γράψει μια επιστολή στον τότε πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγέ, στην οποία ζητούσαν βοήθεια για την επανάσταση. Ο Αϊτινός πρόεδρος απάντησε με μια επιστολή στην οποία έλεγε ότι η χώρα του ήταν πολύ φτωχή και δεν είχε ολοκληρώσει τον αγώνα της εναντίον των γάλλων αποικιοκρατών.

Ετσι, δεν ήταν σε θέση να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα. Αναγνώριζε, όμως, το δικαίωμα των Ελλήνων γι’ αυτοδιάθεση και μιλούσε με θερμά λόγια για την επανάσταση. Συμβολικά, η Αϊτή έστειλε στους ελληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ