Παπαθεοδώρου: Μας κούρασαν τα Ούτε- Ούτε – Μεγάλη συνέντευξη του πρώην υφυπουργού

Παπαθεοδώρου: Μας κούρασαν τα Ούτε- Ούτε - Μεγάλη συνέντευξη του πρώην υφυπουργού

Οπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο ιδεολογικός, πολιτικός και κοινωνικός χώρος του προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού Κέντρου είναι πολύ ευρύτερος. Άλλωστε αν δεν ήταν, δεν θα απευθύνονταν όλοι σε αυτόν: Λόγια του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. Ο αχαιός πρώην υφυπουργός συνέστησε φορέα προβληματισμού που σήμερα έχει την πρεμιέρα του.

Ποιο είναι το νόημα και ποια η επιδίωξη της σύστασης του φορέα;

Ας αρχίσουμε με μερικές διευκρινίσεις, κ. Μάγνη. Η «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» δεν είναι πολιτικός φορέας ή πολιτική κίνηση. Είναι ένα βήμα πολιτικού διαλόγου και δημόσιας παρέμβασης. Δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη ενός κόσμου που θέλει, κατ’ αρχάς, να συζητήσει και να καταθέσει προγραμματικές θέσεις για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία και, ταυτόχρονα, να σχεδιάσει το μέλλον της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, σε μια χώρα που ζει εγκλωβισμένη στο σπιράλ μιας τριπλής κρίσης : οικονομικής, υγειονομικής, γεωπολιτικής. Το νόημα, επομένως, αυτής της παρέμβασης θα συν-διαμορφωθεί μαζί με αυτούς τους πολίτες που μοιράζονται μαζί μας ιδέες, κοινές αγωνίες και προβληματισμούς. Η «Δυναμική Κοινωνία» είναι μια έκφραση της κοινωνίας των πολιτών,  που μέσα στον «παγωμένο χρόνο» της πανδημίας εξακολουθεί να σκέφτεται την επόμενη μέρα. Πιστεύουμε πως η παρέμβαση της Σοσιαλδημοκρατίας αποκτά σήμερα ιδιαίτερο πολιτικό και αξιακό βάρος για την ανάκαμψη της χώρας, αλλά και για τον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών με κέντρο την κοινωνία και τις ανάγκες της. Σήμερα, στην πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει διαδικτυακά  η «Δυναμική Κοινωνία» στις 6 μ.μ., θα έχω την ευκαιρία να αναφερθώ εκτενώς στο πολιτικό στίγμα της.

Μπορούμε να εικάσουμε ότι το εγχείρημα είναι ένας εύσχημος τρόπος κατάθεσης νομιμοποιημένης αμφισβήτησης για τους προσανατολισμούς του σημερινού ΚΙΝΑΛ;

Ο «εύσχημος τρόπος» αμφισβήτησης, ξέρετε, μπορεί να ακούγεται ή να μοιάζει ως πρόσχημα ή ακόμη και ως άλλοθι μιας προσωπικής ατζέντας. Στην πολιτική, όμως, ευτυχώς, όλα είναι πολιτικά και όλα είναι δημόσια. Υπήρξα υφυπουργός και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. Υπηρέτησα το χώρο από πολιτικές θέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή του, όταν τις προτεραιότητες τις όριζε η εθνική ευθύνη και όχι τα μικροκομματικά συμφέροντα · πόσο μάλλον τα γραφικά «πριγκηπάτα». Επίσης, μπήκα στην πολιτική μετά από μια επαγγελματική και ακαδημαϊκή διαδρομή, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Οι πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους νομίζω ότι αναγνωρίζουν τη συνέπεια και τη συνέχεια των πολιτικών απόψεων μου, κατατεθειμένων πάντα δημόσια, συχνά και από τις στήλες της φιλόξενης και έγκριτης εφημερίδας σας. Είναι οι ίδιοι πολίτες που, σήμερα, ανησυχούν για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, βλέποντας ότι ο «μικρός δικομματισμός» στενεύει τις ελπίδες για τη χώρα και το χώρο. Και είναι οι ίδιοι πολίτες που δεν συμβιβάζονται με τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, καθώς, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο ιδεολογικός, πολιτικός και κοινωνικός χώρος του προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού Κέντρου είναι πολύ ευρύτερος. Άλλωστε αν δεν ήταν, δεν θα απευθύνονταν όλοι σε αυτόν!. Με αυτόν τον μεγάλο χώρο επιδιώκουμε να συνομιλήσουμε και να συμπορευθούμε.

Δόθηκε μια εντύπωση σύζευξης με τον Α. Λοβέρδο. Αυτό αφορά κοινές διαπιστώσεις και προβληματισμούς ή σχηματοποίηση νόμιμου πόλου εντός ΚΙΝΑΛ με στόχο την πορεία προς τη διεκδίκηση της ηγεσίας;

Με τον Ανδρέα Λοβέρδο μας ενώνει  φιλία, αμοιβαία εκτίμηση και, βέβαια, η κοινή κοινοβουλευτική παρουσία μας, σε χρόνια δύσκολα. Είναι τιμή μου που με την παρουσία του στην πρώτη εκδήλωση της «Δυναμικής Κοινωνίας» πλαισιώνει το εγχείρημα του διαλόγου για μια Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία με θέμα την «αξιοπρέπεια των πολιτών». Θα μου επιτρέψετε, ωστόσο, να πω ότι πέρασε ο καιρός που ο κόσμος ενδιαφέρεται μόνο για εσωκομματικές τάσεις, για πόλους, για μάχες ηγεσίας ή για διεργασίες «στρατηγείων» που τροφοδοτούν παραπολιτικά σχόλια. Σήμερα ο κόσμος της παράταξης αναζητά έναν ανοικτό πολιτικό χώρο, ανανεωμένο, δυναμικό και διεκδικητικό, απαλλαγμένο από παλιές πρακτικές, με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, με συνεκτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, με ελπίδα για ανάκτηση της ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας και για ευρεία εκπροσώπηση. Άλλωστε, για τα εσωκομματικά, το θεσμικό πλαίσιο προστατεύει τη διαδικασία : η ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ θα γίνει, απ’ όσο γνωρίζω, με συντεταγμένο και δημοκρατικό τρόπο, όπως ορίζει το καταστατικό. Οι περισσότερες υποψηφιότητες είναι ήδη γνωστές και όσες έρθουν καλοδεχούμενες. Όμως, με ποιες ιδέες, με ποιο σχέδιο, με ποιο όραμα θα ξανακερδίσουμε τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι και θέλουν τη Δημοκρατική Παράταξη μια δύναμη προόδου, μεταρρύθμισης, σταθερότητας και ευθύνης. Αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει κυρίως. Σε αυτό το μείζον ερώτημα πρέπει να συναντηθούμε όσοι και όσες, από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικούς ρόλους, θέλουμε να ενώσουμε τις κοινές μας προσπάθειες, εντός και εκτός ΚΙΝΑΛ.    

      

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλάβει διάφορα πολιτικά πεδία. Τι μένει στο ΚΙΝΑΛ να διεκδικηθεί που σήμερα δεν βρίσκεται στο ΚΙΝΑΛ;

Τα προηγούμενα χρόνια, και με μεγάλη εκλογική πίεση, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εξασφάλισε σε κρίσιμες για τη χώρα συνθήκες την εκλογική επιβίωση του και την επιτυχημένη κοινοβουλευτική παρουσία του. Δεν θα αναφερθώ στα λάθη που έγιναν και δεν χρειάζεται να επαναλάβω αυτό που όλοι γνωρίζουμε για τη σημερινή κατάστασή του: η στασιμότητα δεν είναι αντίστοιχη με τις προσδοκίες και τις ελπίδες των ψηφοφόρων του, και δεν ανταποκρίνεται στην ευρύτητα του χώρου που μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάσει. Κακά τα ψέματα · όταν δεν διεκδικείς την ατζέντα που αποτελεί πάγια τον αξιακό και πολιτικό πυρήνα του χώρου σου στα μείζονα ζητήματα ή όταν κινείσαι με το άγχος των αποστάσεων από τους αντιπάλους σου, τότε, έστω  και δια παραλείψεως, αφήνεις ελεύθερο το πεδίο να το διεκδικήσουν άλλοι. Η δυναμική του χώρου είναι διάχυτη, παρούσα και πλειοψηφική στην κοινωνία. Η αντιστοίχιση της πολιτικής του με το εκλογικό ακροατήριό του, όπως και η προσδοκία για ισχυρή πολιτική παρουσία που πρέπει να εμπνέει ένας πολιτικός σχηματισμός ώστε να αυξήσει την επιρροή του στο εκλογικό σώμα, έχουν τελικά σημασία. Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νέοι, βαρέθηκαν τα «αντί» και τα «ούτε-ούτε» και κρίνουν με βάση τις θετικές και ρεαλιστικές πολιτικές προτάσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή τους.  Για αυτό σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του, με στόχο την πολιτική σταθερότητα, την κυβερνητική προοπτική, τη μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική δυναμική. Αυτό, λοιπόν, που μένει να διεκδικήσει είναι το σημαντικότερο : να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, τον ηγεμονικό του ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και στις κοινωνικές συμμαχίες.

Μήπως εν τέλει το πρόβλημα της κεντροαριστεράς είναι ότι τη μάχη του ορθού λόγου τη χάνει από τους φιλελεύθερους και τη μάχη των συνθημάτων από τους λαικιστές;

Ευτυχώς ο ορθός λόγος δεν ανήκει μόνο στους φιλελεύθερους και, πάλι ευτυχώς, η πολιτική δεν γίνεται με συνθήματα. Η ιστορική διαδρομή της Δημοκρατικής Παράταξης στη μεταπολίτευση δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε στην εδραίωση της πιο σταθερής κοινοβουλευτικής περιόδου στον τόπο μας, με ισχυρό αποτύπωμα στο κοινωνικό κράτος και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Το πρώτο κεκτημένο κινδυνεύει σήμερα να χαθεί από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και τους αυτοματισμούς της αγοράς, και το δεύτερο υπέστη σοβαρή βλάβη μετά τους «συριζαϊκούς» χορούς στο Σύνταγμα για το εθνολαϊκιστικό «Όχι», στο δημοψήφισμα του 2015. Τον τελευταίο καιρό, αναβιώνουν και πάλι εκβιαστικά δίπολα που αδικούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Μερικά λειτουργούν ως αποπροσανατολιστικές καρικατούρες, τύπου «Φουρθιώτης ή Πολάκης». Άλλα, πίσω από την επίπλαστη επικοινωνιακή αυτάρκεια από τη μία πλευρά και την αναπαλαίωση του «ή εμείς ή αυτοί» από την άλλη, κρύβουν το πραγματικό πρόβλημα της επόμενης μέρας μετά την πανδημία: ότι τίποτα δεν θα είναι όπως πριν και ότι για την ανάκαμψη της χώρας, για την επανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, και για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην απασχόληση, στην ενέργεια και στην ψηφιακή μετάβαση οι πολιτικές πρέπει να επαναπροσδιοριστούν : στο κέντρο της κοινωνίας και με το Σοσιαλδημοκρατικό κέντρο πρωταγωνιστή. Είμαι σίγουρος ότι οι δημοκρατικοί πολίτες θα προσπεράσουν τα εκβιαστικά δίπολα για να δώσουν μια νέα ορατότητα στη δική τους «δυναμική κοινωνία».           

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μάγνη,

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ