Πάτρα: Αυτό είναι το σχέδιο αξιοποίησης της πρώην ΑΒΕΞ

Στον χώρο της πρώην ΑΒΕΞ, σχεδιάζεται μια επένδυση που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Ακτής Δυμαίων.

Πάτρα: Αυτό είναι το σχέδιο αξιοποίησης της πρώην ΑΒΕΞ

Πέντε εμπορικά πάρκα έχει δρομολογήσει η ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων TEN BRINKE σε Αττική αλλά και στην Περιφέρεια.

Το ένα αφορά στην έκταση της πρώην ΑΒΕΞ (που στέγαζε την πτωχευμένη βιομηχανία τυποποιημένης ξυλείας) 21,5 στρεμμάτων στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας, που αποκτήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, μέσα από διαδικασία πλειστηριασμού αντί τιμήματος 3,3 εκατ. ευρώ, σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη, σε σχέση με αυτό που είχαν ξεκινήσει οι πρώτοι πλειστηριασμοί (9 εκατ. ευρώ).

Στον χώρο σχεδιάζεται μια επένδυση που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Ακτής Δυμαίων. Το εμπορικό πάρκο θα κατασκευαστεί σε μία περιοχή δίπλα στο νέο λιμάνι, που έχει ζήτηση από μεγάλες αλυσίδες, με τον Ομιλο Φουρλή (ΙΚΕΑ, κ.ά.) να συμμετέχει ήδη στο πρότζεκτ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Hellas Φώτης Γιόφτσιος μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για τα σχέδια εκμετάλλευσης του εμβληματικού ακινήτου, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η επένδυση θα είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, θα έχει υλοποιηθεί προς τα τέλη του 2023.

Κύριε Γιόφτσιο, σε ποιό στάδιο βρίσκεται σήμερα η επένδυση στην πρώην ΑΒΕΞ; Μετά την απόκτηση του ακινήτου, είναι σε εξέλιξη κάποια διαδικασία;

Πάτρα: Αυτό είναι το σχέδιο αξιοποίησης της πρώην ΑΒΕΞ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Hellas Φώτης Γιόφτσιος

Έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός του έργου και μάλιστα βρίσκεται προς την ολοκλήρωσή του, με το 80% της συνολικής μελέτης να έχει ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, γίνεται έρευνα αγοράς, ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες της πόλης των Πατρών αλλά και των γύρω περιοχών και να «κλειδώσουν» οι μισθώσεις, μιας κι εκείνες είναι που διαμορφώνουν τις χωροταξικές ανάγκες. Πολύ σύντομα κι εφόσον καταρτιστεί από την εταιρεία η οριστική λίστα με τους χρήστες, θα προχωρήσουμε στην πολεοδομική αδειοδότηση. Προς το παρόν, έχει ξεκινήσει η διαδικασία προέγκρισης της άδειας δόμησης ενώ είναι σε εξέλιξη η κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου.

Ξέρουμε ότι η Ten Brinke σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμπορικό πάρκο στον χώρο αυτό. Δώστε μας μια εικόνα τι θα είναι αυτή η επένδυση. Τι θα περιλαμβάνει και ποιο είναι το χρηματοοικονομικό της προφίλ;

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε 5 εμπορικά πάρκα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όσον αφορά στην Πάτρα, είμαστε στα πρώτα στάδια των μελετών μας, και συνεπώς δεν έχει οριστεί με σαφήνεια το χρηματοοικονομικό προφίλ της επένδυσης. Σύντομα, θα οριστικοποιηθούν κι ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες.

Πότε υπολογίζεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης και πότε θα λειτουργήσει;  

Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα μόλις δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές. Εκτιμάται ότι στο τρίτο τετράμηνο του 2023 το εμπορικό πάρκο θα λειτουργήσει.

Γνωρίζουμε ότι κεντρικός άξονας του εμπορικού πάρκου, θα είναι ο όμιλος Φουρλή και επιχειρήσεις που αυτός διαχειρίζεται. Θα υπάρχει χώρος και για άλλες επιχειρήσεις;

Φυσικά θα υπάρχει χώρος και για άλλες επιχειρήσεις! Είμαστε ήδη σε επαφή με πολλά brands τόσο της ελληνικής επικράτειας όσο και της τοπικής αγοράς.

Η επένδυση στην πρώην ΑΒΕΞ σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε μια περιοχή, που μέχρι σήμερα είναι υποβαθμισμένη, αλλά με σημαντικές προοπτικές λόγω της εγγύτητάς της με το νέο λιμάνι. Τι σηματοδοτεί αυτή η επένδυση για την Πάτρα και ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι επιδράσεις της στην περιοχή και στην τοπική οικονομία;

Σίγουρα θα δώσει πνοή στην αγορά και οικονομία της πόλης. Σε αυτό συμβάλλουν οι πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι σύγχρονες, όμορφες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν και η ποικιλία των καταστημάτων τα οποία θα εξυπηρετούν τον καταναλωτή που μέχρι τώρα μετακινούνταν σε άλλες περιοχές εκτός Πατρών για να καλύψει τις αγοραστικές του ανάγκες. Οσον αφορά στα brands που βρίσκονταν ήδη στην πατρινή αγορά, αυτά, θα αυξήσουν τον τζίρο τους, ενώ τα νέα brands θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Πάτρας σε αγοραστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναγνωστοπούλου-Μάρκου-Ριζούλης στον ΕΛΓΑ Πάτρας
Μυλωνάς για πλημμύρες: Έχουμε μπροστά μας αγώνα σκληρό και δύσκολο
Καλάβρυτα - Συγγενής 40χρονης: «Τη σκότωσαν στο νοσοκομείο» ΒΙΝΤΕΟ
Πάτρα: Σε πολλά σημεία του Δήμου έσπευσαν συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας - Που έγιναν καταστροφές