Πάτρα – Ανάπλαση Κάτω Πόλη: Ίδιος ανάδοχος, μικρότερη έκπτωση

Η περιπέτεια που περιήλθε η ανάπλαση της Κάτω Πόλης θα έχει αίσιο τέλος, αφού βρέθηκε ανάδοχος για το έργο, με αρκετά μικρότερη έκπτωση από την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία.

Πάτρα - Ανάπλαση Κάτω Πόλη: Ίδιος ανάδοχος, μικρότερη έκπτωση

Οταν ο αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς δήλωνε στην «Π» στις αρχές Ιανουαρίου ότι θα τρέξουν από την αρχή οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την ανάπλαση της Κάτω Πόλης, δεν ήταν πολλοί αυτοί που πίστεψαν ότι μέσα σε 6 μήνες θα είχαμε νέο ανάδοχο. Αλλά τελικά οι δύσπιστοι διαψεύστηκαν, αφού το έργο έχει ανάδοχο και πάλι.

Στις αρχές του 2022, λίγες ημέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης, είχε αποχωρήσει ο ανάδοχος, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να υποδηλώνει ότι δεν ανανέωσε την εγγυητική επιστολή του λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά που καταστούσαν μη συμφέρουσα τη συμμετοχή του στο έργο.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Μετά την αποχώρηση του εργολάβου στις αρχές του έτους από το έργο ανάπλασης της Κάτω Πόλης πολλοί ήταν αυτοί που σκέφτηκαν ότι το έργο που θα αλλάξει ριζικά την όψη του κέντρου της Πάτρας θα ναυαγήσει.

ΠΩΣ ΕΤΡΕΞΕ

Ωστόσο, στην προχθεσινή οικονομική επιτροπή, εγκρίθηκαν τα πρακτικά της δημοπρασίας για το διαγωνισμό και πλέον έχουμε νέο προσωρινό ανάδοχο του έργου που καλείται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει δικαιολογητικά ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης του έργου.

Η «Π» είχε αναδείξει πρώτη, πως με την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τις συνθέσεις των αρμόδιων επιτροπών για τις διαδικασίες επαναδημοπράτησης των έργων, δεν θα απαιτούνταν μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπει ξανά σε «ράγες υλοποίησης» το μεγαλεπήβολο έργο, κάτι που έγινε εντός 5 μηνών.

ΑΠΟ 48%, 18%

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, αποκαλύφθηκε πως ανάδοχος του έργου αναδεικνύεται η ίδια εταιρεία που είχε πάρει το έργο στον προηγούμενο διαγωνισμό και τελικά είχε αποχωρήσει επειδή δεν ανανέωσε την εγγυητική της επιστολή. Επιπλέον, έγινε γνωστό πως η προηγούμενη έκπτωση που είχε δώσει η εταιρεία έφτανε το 48%, ενώ η τωρινή προσφορά έχει ποσοστό έκπτωσης 18,27%.

«Όταν αποσύρθηκε η προσφορά, είχαμε πει πως οι εργολάβοι κοιτάνε το κέρδος τους. Φαίνεται στο αποτέλεσμα της δημοπρασίας. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 12 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο υπάρχουν τεράστια προβλήματα λόγω των ανατιμήσεων» τόνισε ο κ. Κορδάς εκφράζοντας παράλληλα μια ανησυχία για το «πως θα προχωρήσουν τα έργα» που τρέχουν στο Δήμος.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Τα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή, Αθ. Αθανασόπουλος, Γ. Τσιμπούκης και Θ. Ξυλιάς επισήμαναν ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί στις διαδικασίες του έργου, το οποίο πλέον θα εκτελεστεί με πολύ μικρότερο ποσοστό έκπτωσης. Και οι τρεις ψήφισαν λευκό.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, που αφορά την Κάτω Πόλη, έχει προϋπολογισμό 11.824.000 ευρώ. Το μεγάλο και σύνθετο αυτό έργο περιλαμβάνει ανακατασκευή πεζοδρομίων, πεζόδρομων, δρόμων κυκλοφορίας οχημάτων και πλατειών. Επίσης, περιλαμβάνει διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων ΑΜΕΑ, αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού, με παγκάκια, ζαρντινιέρες, απορριματοδέκτες, αλλά και εμπλουτισμό του πράσινου, διαμόρφωση θέσεων στάθμευση και νέο φωτισμό.

Η ανάπλαση της Κάτω Πόλης σε συνδυασμό με την ανάπλαση της Ανω Πόλης και την ανακατασκευή του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, δηλαδή συνολικά του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα βελτίωσης της λειτουργίας, της εικόνας και της ζωής των κατοίκων της Πάτρας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμος Πατρέων: Μισθοί και εισφορές οδηγούν σε «κραχ» - Πόσο επιβαρύνονται τα δημοτικά ταμεία
Ο Εμπορικός Σύλλογος συμμετέχει στην κινητοποίηση για τη υπογειοποίηση του τρένου
Κάλφας Ερυμάνθου: Το χωριό «καιγόταν» χωρίς... «σταγόνα νερό»!
Εντός καλοκαιριού η παράδοση της παράκαμψης Αμφιλοχίας