Πάτρα: Διαγραφές 21,5 εκατ. ευρώ, τεράστιο το ύφος του ποσού που χάνει το Ταμείο του Δήμου
Λεπτομέρειες για τα χρέη, όσα δεν θα εισπράξει ο Δήμος αλλά και πολιτικές αιχμές είχε η χθεσινή συνεδρίαση

Υψηλοί τόνοι χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πατρέων, με επίκεντρο το μείζον ζήτημα των οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων προς τον Δήμο.
Οι αντιπαραθέσεις, οι καταγγελίες για λάθη και παραλείψεις, καθώς και το κοινό αίτημα 17 συμβούλων της αντιπολίτευσης, προσέδωσαν πολιτικό βάθος στη συζήτηση, η οποία πλαισιώθηκε και από εκτενείς τεχνικές διευκρινίσεις από τη διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών, Δήμητρα Σπηλιοπούλου.
Η «Πελοπόννησος» είχε ήδη προαναγγείλει το ενδεχόμενο μαζικών διαγραφών χρεών, και στη χθεσινή συνεδρίαση αποκαλύφθηκε το ακριβές μέγεθος: 21.578.000 ευρώ αναμένεται να διαγραφούν από τα προς είσπραξη έσοδα του Δήμου, καθώς πρόκειται είτε για παρανόμως βεβαιωμένα πρόστιμα, είτε για απαιτήσεις που έχουν πλέον παραγραφεί. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τα χρέη των μεγαλοοφειλετών, τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 25 εκατ. ευρώ και ακολουθούν άλλη διαδικασία, ώστε να μη χαθούν από τα δημοτικά ταμεία.
Η κ. Σπηλιοπούλου παρουσίασε αναλυτικά τις ενέργειες της υπηρεσίας, οι οποίες περιλάμβαναν έλεγχο 1,3 εκατομμυρίων εγγραφών για να διαπιστωθεί πότε παραγράφονται οι απαιτήσεις. Η υπηρεσία, όπως είπε, έλαβε υπόψη τόσο το παλιό όσο και το νέο νομικό πλαίσιο και απέστειλε περισσότερες από 100.000 ειδοποιήσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Ζήτησε μάλιστα και τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών για μαζική αποστολή ειδοποιήσεων μέσω email, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε.
Περισσότερες από 75.000 εγγραφές, ύψους 3 εκατ. ευρώ, φέρουν μη έγκυρους ή μηδενικούς ΑΦΜ και αφορούν κατά κύριο λόγο οφειλές πριν τη διοικητική ενοποίηση των Δήμων. Η υπηρεσία διαβεβαίωσε πως όλες οι ενέργειες έγιναν σύμφωνα με τον νόμο και όπου απαιτείται θα υπάρξουν επιστροφές ποσών.
Το μεγάλο ερώτημα που αναδείχθηκε ήταν η επίδραση αυτών των διαγραφών στα οικονομικά του Δήμου, καθώς 21,5 εκατ. ευρώ παύουν να θεωρούνται εισπράξιμα έσοδα, προκαλώντας δημοσιονομικό σοκ.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, υπερασπίστηκε τις υπηρεσίες και κατήγγειλε πολιτική στοχοποίηση εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Τόνισε ότι οι κατασχέσεις που έγιναν δεν ήταν επιλογή του Δήμου αλλά νομοθετική υποχρέωση, υποδεικνύοντας την κυβερνητική ευθύνη. «Οι υπάλληλοί μας εκτελούσαν εντολές, ακόμα και για χρέη 50 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι οι μεγαλοοφειλέτες δεν πρόκειται να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Δήμο.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Σβόλης επισήμανε: «Ζητάμε να γίνει το αυτονόητο: Να αποσβεστούν όλες οι κλήσεις για τις οποίες έχει παρέλθει η πενταετής προθεσμία είσπραξης. Ζητάμε να σταματήσουν οι δεσμεύσεις και οι κατασχέσεις και να επιστραφούν χρήματα σε όσους τα χρέη τους είχαν ήδη παραγραφεί. Δεν είναι δύσκολο – όπως παραδέχθηκε και η κ. Σπηλιοπούλου- πρόκειται για μια εντολή σε ένα excel». Τέλος, υπογραμμίστηκε η δημοσιονομική διάσταση του θέματος: «21 εκατ. ευρώ φεύγουν από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Του χρόνου θα έχουμε έλλειμμα. Ζητάμε καθαρές απαντήσεις: τα δέχεστε όλα αυτά που προτείνουμε;».
Ο Βασίλης Αϊβαλής κάλεσε τον δήμαρχο να αναλάβει πολιτική ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τις λανθασμένες εκτιμήσεις. «Είστε δέκα χρόνια δημοτική αρχή -δεν μπορείτε να αποποιείστε την ευθύνη. Δεσμευτείτε δημόσια ότι τα λάθη θα διορθωθούν».
Αιχμηρός και ο Πέτρος Ψωμάς, ο οποίος τόνισε πως η συνεδρίαση ήταν αναγκαία για να πέσουν οι μάσκες: «Πίσω από τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους κρύβετε πολιτικές επιλογές. Προεκλογικά καλλιεργήσατε προσδοκίες στους δημότες και τώρα είστε πολιτικά -και ίσως όχι μόνο- εκτεθειμένοι».
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης απάντησε σε υψηλούς τόνους: «Είστε προστάτες του συστήματος και όχι του λαού. Αν ήσασταν συνεπείς, θα καταγγέλλατε την κυβέρνηση και όχι τον Δήμο».
Τελικά, η πρόταση της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από τη δημοτική αρχή, η οποία επέμεινε ότι η ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των χρεών απαιτεί ριζική πολιτική αλλαγή και όχι αποσπασματικές κινήσεις. Αντιτάχθηκε στις οριζόντιες κατασχέσεις, στην υπαγωγή των οικονομικών υπηρεσιών στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών και στη «στοχοποίηση» υπαλλήλων, ενώ επανέλαβε το αίτημά της για δυνατότητα διαγραφής οφειλών σε αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμους πολίτες.
Διαβάστε επίσης
Καιρός: Μετά τις λασποβροχές, έρχονται 30άρια – Η πρόγνωση έως την Κυριακή του Πάσχα
Πάτρα: ΕΔΕ για τις συνθήκες τραυματισμού του – Εκτός νοσοκομείου ο 13χρονος
Πάτρα: Ξανασκάβεται ο πεζόδρομος της Αγίου Νικολάου
Ο Τραμπ τα έβαλε ξανά με το CNN – «Είστε κανάλι με χαμηλά νούμερα»
Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα λόγω απεργίας – «Δεν έχουμε άλλη επιλογή»
Εξάρχεια: «Ντου» της ΕΛΑΣ για εκκένωση κτηρίου υπό κατάληψη
Πάτρα: Ο Τερεζάκης αποκαλύπτει στην «Π» το σχέδιο για το τρένο – Προαστιακός αντί υπογειοποίησης
Πάτρα: Καταστηματάρχης «τρέχει» το Δήμο στα δικαστήρια γιατί του έκοψαν το ρεύμα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News