Πάτρα: Επιστροφή φόρου για «δόλωμα»… Το ανορθρόγραφο μήνυμα και οι «διαβασμένοι» παραλήπτες

Επανεμφάνιση μηνύματος εξαπάτησης πολιτών στην Πάτρα με «δόλωμα» την εφορία και το gov.gr.

«Δικαιούστε προσαύξηση φόρου. Η επιστροφή φόρου σας είναι 673.79 ευρώ. Για να το λάβετε, σας ζητάμε να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας. Η επιστροφή φόρου σας μπορεί να πιστωθεί στον τραπεζικό σας λογαριασμό μόνο εάν έχουμε τα σωστά στοιχεία. Κάντε κλικ ΕΔΩ για να υποβάλετε την αίτησή σας», έγραφε το περιεχόμενο του μηνύματος που εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) πατρινής επιχείρησης το πρωί της Πέμπτης. Το email προερχόταν από τη διεύθυνση executive@shopsquests.com με την ένδειξη «Θα λάβετε επιστροφή φόρου» και στο τέλος του κειμένου, στο οποίο γινόταν περιγραφή της διαδικασίας που έπρεπε να ακολουθηθεί προκειμένου να υποβληθεί η αίτηση για να πιστωθούν τα χρήματα, αναγραφόταν «Με εκτίμιση, GOV GR».

Διαβασμένοι και υποψιασμένοι οι παραλήπτες του μηνύματος αντελήφθησαν πως επρόκειτο για απάτη και δεν προχώρησαν σε καμία περαιτέρω κίνηση. Εκείνο όπως που διαπίστωσαν σε μια δεύτερη ανάγνωση του κειμένου ήταν το ανορθόγραφο αποχαιρετιστήριο της επιστολής, με τους συντάκτες να γράφουν με «εκτίμιση» αντί εκτίμηση και «GOV GR», αντί Gov.gr.

διαδικτυακή απάτη

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η παγίδευση ανυποψίαστων πολιτών από επιτήδειους που χρησιμοποιούν ως «δόλωμα» τον συγκεκριμένο ιστότοπο και την εφορία, προκειμένου να υφαρπάξουν προσωπικά στοιχεία και κωδικούς και στη συνέχεια να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Μάλιστα, η ΑΑΔΕ μετά από σχετικές καταγγελίες, σε ανακοίνωσή της, για την αποφυγή εξαπάτησης, επισημαίνει προς τους πολίτες να μην ανοίγουν κανένα συνημμένο αρχείο του mail, να μην πατούν σε κανέναν προτεινόμενο υπερσύνδεσμο (link) και να διαγράφουν αμέσως το πλαστό μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο. Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση που αποσταλεί μήνυμα από την ΑΑΔΕ, αυτό θα φέρει την αντίστοιχη ηλεκτρονική διεύθυνση, ενώ όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου ενημερώνονται αυτομάτως με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης και από τον λογιστή τους.

«θα πρέπει να προσέχει ο κόσμος. Οταν βλέπουν άγνωστο αποστολέα, φαίνεται ξεκάθαρα πως πρόκειται για παράτυπο email κατά συνέπεια για απάτη. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να μην κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια, εάν προηγουμένως δεν έχουν επικοινωνήσει με τον λογιστή τους, γιατί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι μεγάλοι», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Δημήτρης Μπόκαρης, γενικός γραμματέας της Ενωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών Αχαΐας (ΕΛΦΕΕ).

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ