Πάτρα: «Εσβησαν» οι πίπες, στο «σφυρί» το ακίνητο της Αχαϊκής Amadeus

Αποκτήθηκε σε πλειστηριασμό η βιοτεχνία – To ηλεκτρονικό τσιγάρο αφάνισε και τις μοναδικές πίπες «made in Greece».

Πάτρα: «Εσβησαν» οι πίπες, στο «σφυρί» το ακίνητο της Αχαϊκής Amadeus Η επιχείρηση στο Βιοτεχνικό Πάρκο Γλαύκου της Πάτρας μετά το οικονομικό ναυάγιο

Ηταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους λάτρεις του καπνίσματος πίπας, ακόμα και στο εξωτερικό, καθώς υπήρξε η μεγαλύτερη καθετοποιημένη μονάδα της Ελλάδας, στην κατασκευή χειροποίητων καπνοσύριγγων. Την περασμένη Πέμπτη, όμως, έπεσαν οι τίτλοι τέλους στο μακρύ «σίριαλ» το οποίο αφορούσε την τύχη του βιομηχανικού ακινήτου της Αχαϊκής Amadeus, που έβγαινε και ξαναέβγαινε στο σφυρί την τελευταία διετία.

Ο πλειστηριασμός της βιοτεχνίας, που βρίσκεται στο ΒΙΟΠΑ Γλαύκου, ξεκίνησε με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 560.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στον μοναδικό ενδιαφερόμενο που πλειοδότησε για… ένα μόλις ευρώ παραπάνω, δηλ. για ποσό 560.001 ευρώ.

ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα αδιέξοδα στην Αχαϊκή Amadeus είχαν διαφανεί από το 2016. Τα προϊόντα της απευθύνονταν σε ένα συγκεκριμένο target group πελατών, καθώς το κάπνισμα πίπας αποτελεί ιδιαίτερη συνήθεια, κυρίως μεγαλύτερων ηλικιακά καταναλωτών.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί στροφή σε νέα πρότυπα ζωής, με αποφυγή του καπνίσματος, ενώ σημαντικό «μερίδιο» κατέχει πλέον στην αγορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Κάπως έτσι, το οικόπεδο της εταιρείας μαζί με το βιομηχανοστάσιο κατέληξαν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 ήρθε το αρχικό σφυρί, που χτύπησε με τιμή πρώτης προσφοράς 600.000 ευρώ και με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά χωρίς να εμφανιστεί ούτε ένας ενδιαφερόμενος.

Στις 6 Οκτωβρίου 2022 έγινε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός με επισπεύδουσα πλέον την εταιρεία διαχείρισης οφειλών Intrum και με την τιμή εκκίνησης στις 700.000 ευρώ, που και αυτός κατέληξε άγονος.

Στις 24 Νοεμβρίου έγινε η τρίτη προσπάθεια με την τιμή πρώτης προσφοράς μειωμένη κατά 20%, στις 560.000 ευρώ και τελικά το ακίνητο κατακυρώθηκε με 1 ευρώ παραπάνω, στις 560.001 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΒΑΡΗ

Σημειώνεται ότι η κατάσχεση επιβλήθηκε για 300.000 ευρώ, ενώ στα βάρη περιλαμβάνονται προσημείωση υποθήκης ποσού 910.000 ευρώ, υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, από τον Μάιο του 2005, καθώς και δύο αναγκαστικές κατασχέσεις υπέρ του ΙΚΑ ΤΕΑΜ Πάτρας, τον Μάρτιο του 2007 για ποσό 27.100,42 ευρώ και τον Ιούλιο του 2009 για ποσό 81.441,48 ευρώ.

Στη Μεταµόρφωση Σωτήρος Πατρών, στο σφυρί βγήκε κι ένα οικόπεδο επιφάνειας 4.576 τ.µ. (κατά τον πιστοποιηµένο εκτιµητή 4.575,51 τ.µ.) µε το υπάρχον εντός αυτού τριώροφο βιοτεχνικό κτίριο, εντός του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου.

Η ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Η «Αχαϊκή Amadeus» υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στους καπνιστές πίπας, και αφού διέγραψε μια διαδρομή δύο δεκαετιών, από το 1995 έως τα τέλη του 2016, αποφασίστηκε η εκκαθάριση και η λύση της. Είναι προφανές ότι η εξάπλωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν επηρέασε σοβαρά μόνο το κλασικό τσιγάρο, αλλά και αυτή την ιδιόμορφη κατηγορία καπνικών προϊόντων.

Πάτρα: «Εσβησαν» οι πίπες, στο «σφυρί» το ακίνητο της Αχαϊκής Amadeus

Από διαφήμιση της εταιρείας

Η εταιρεία, διαθέτοντας έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό και άνετη πρόσβαση σε πρώτη ύλη κατασκεύαζε με ιδιαίτερη επιμέλεια, -από το κομμάτι ξύλο μέχρι το τελικό προϊόν-, κάποιες από τις καλύτερες πίπες στη διεθνή αγορά, για αυτό και σημαντικό μέρος της παραγωγής της κατευθυνόταν σε εξαγωγές. Οι πίπες της Amadeus ήταν φτιαγμένες από φυσικό μεσογειακό ξύλο briar, δηλαδή το γνωστό μας ρείκι που στην Ελλάδα υπήρχε άφθονο τουλάχιστον κατά το παρελθόν και έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την άριστη ποιότητα του. Παρά ταύτα, η πορεία της είχε διάφορα σκαμπανεβάσματα, αλλά από ένα σημείο και μετά υπήρξε σταθερά καθοδική.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ