Πάτρα: Φιάσκο η υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικής ομάδας στην Αιγιάλεια

Τους χρέωσαν κλοπές γιατί ήταν αθίγγανοι. Το δικαστήριο πρέπει να δικάζει και να καταδικάζει με συγκεκριμένα στοιχεία, είπε ο εισαγγελέας της έδρας.

Πάτρα: Φιάσκο η υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικής ομάδας στην Αιγιάλεια

Σε φιάσκο για τις προανακριτικές αρχές της Πάτρας κατέληξε η υπόθεση της σύλληψης 14 Ρομά στις αρχές του 2020 στο Αίγιο, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για σωρεία κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών.

Επρόκειτο για ληστείες που είχαν γίνει σε φαρμακείο, πρατήρια υγρών καυσίμων, κατάστημα κινητής τηλεφωνίας και τρεις πεζούς, διαρρήξεις καταστημάτων και επιχειρήσεων, κατοικιών ακόμα και δημοσίων οργανισμών (ΔΕΔΔΗΕ Αιγίου, Δημαρχείο Αιγίου και ΕΦΚΑ Αιγίου), κλοπές οχημάτων, κ.ά.

Η υπόθεση είχε παρουσιαστεί με μεγάλη δημοσιότητα από τις αστυνομικές αρχές της εποχής εκείνης, ως μια μεγάλη επιτυχία απέναντι σε ένα οργανωμένο κύκλωμα που «αλώνιζε» στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Αυτά στα χαρτιά, γιατί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που συνεδρίασε χθες, και οι 14 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν πλήρως για τις κακουργηματικές κατηγορίες της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και για τις περισσότερες από τις 52 κατηγορίες ληστειών και κλοπών που τους είχαν αποδοθεί από την Αστυνομία και τις ανακριτικές αρχές.

Οι μόνες υποθέσεις για τις οποίες καταδικάστηκαν πέντε από τους κατηγορούμενους, αφορούσαν σε κάποιες μικροκλοπές άνευ σημασίας, που είχαν ομολογήσει μόνοι τους και για τις οποίες έλαβαν ποινές φυλάκισης από 6 έως 10 μήνες με αναστολή. Μάλιστα, οι δύο εκ των κατηγορουμένων, είχαν παραμείνει για 17 μήνες στην φυλακή, ως προσωρινά κρατούμενοι.

Το κατηγορητήριο ωστόσο κατέπεσε χθες παταγωδώς στο ακροατήριο, καθώς δεν στηρίχθηκε με κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή μαρτυρία, έστω σε κάποια ένδειξη ενοχής.

Ακόμα και ο εισαγγελέας της έδρας επισήμανε πως το δικαστήριο πρέπει να δικάζει και να καταδικάζει με συγκεκριμένα στοιχεία. Οι αστυνομικοί όμως που κατέθεσαν χθες, δεν εισέφεραν τίποτα ως στοιχείο, παρά μόνο κάποιες διαπιστώσεις, όπως και οι δεκάδες μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν, αλλά δεν αναγνώρισαν κανέναν εκ των κατηγορουμένων.

«Επειδή κάποιοι ήταν σεσημασμένοι και αθίγγανοι, τους χρέωσαν τις κλοπές. Κάνεις μάρτυρας όμως δεν είπε τίποτα. Κάνεις δεν αναγνώρισε κανέναν. Κλοπές έγιναν, αλλά δεν ξέρουμε αν έγιναν από τους συγκεκριμένους» είπε ο εισαγγελέας της έδρας.

ΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΑΔΙΚΑ
Ο δικηγόρος Χρήστος Τσόλκας υπερασπίστηκε τρεις εκ των κατηγορουμένων. Ο ένας αθωώθηκε και δύο κρίθηκαν ένοχοι πλημμελημάτων με ποινές φυλακίσεως κάποιων μηνών. «Δυστυχώς, και πάλι, οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι ήταν κρατούμενοι 17 μήνες.

Ο μεν ένας αθωώθηκε και στον άλλο επιβλήθηκε μια ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με αναστολή. Αρα και πάλι κάποιοι άνθρωποι κρατήθηκαν άδικα μέχρι να φτάσουν στο ακροατήριο προκειμένου να καταρρεύσει η υπόθεση. Τελικά δεν προέκυψε τίποτα απολύτως. Τι συμπεραίνουμε; Οτι υπάρχει μια προχειρότητα από τις προανακριτικές αρχές. Υπάρχει όμως και μια αυστηρότητα και ιδιαίτερη βιασύνη από τις δικαστικές αρχές που χειρίζονται στα πρώτα στάδια την δικογραφία. Δηλαδή, υπήρξε πάλι η γνωστή δίωξη για την εγκληματική οργάνωση η οποία κατέρρευσε, υπήρξε απόδοση ληστειών όπου δεν αποδείχθηκε τίποτα, υπήρξε απόδοση κακουργηματικών κλοπών η οποία μετατράπηκε σε πλημμέλημα και γενικά χρεώθηκαν σε όλους τους κατηγορουμένους 52 κλοπές, ενώ τελικά είχαν διαπράξει το πολύ δύο ο καθένας» είπε ο κ. Τσόλκας.

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ο δικηγόρος Γιάννης Αποστολόπουλος υπερασπίστηκε και αυτός τρεις κατηγορούμενους που αθωώθηκαν. Ο ένας όμως είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος, πλην όμως, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο σε βάρος του. «Το συμπέρασμα είναι ότι ο τρόπος δράσης, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στις διωκτικές και αστυνομικές αρχές, δεν αρκεί όμως για να καταδικαστεί κάποιος» τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ